Apa dadah kalsium klorida?

Apa dadah kalsium klorida?

Anonim

Nama Generik: Calcium Chloride Jenama: kalsium klorida.

Penggunaan

Apakah Calcium Chloride digunakan?

Kalsium klorida adalah ubat yang digunakan dalam rawatan hipokalsemia, yang merupakan keadaan kesihatan di mana badan mempunyai tahap kalsium yang rendah. Kalsium memainkan peranan penting untuk tulang, otot, sistem saraf dan hati yang sihat. Calcium Chloride juga boleh digunakan untuk merawat hypoparathyroidism (kekurangan pengeluaran hormon paratiroid), kekurangan vitamin D dan mencegah hipokalsemia semasa pemindahan darah.

Dos kalsium klorida dan kesan sampingan kalsium klorida akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Cara menggunakan kalsium klorida?

Selalu ikuti peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi sebelum memulakan rawatan.

Pada amnya, doktor anda akan memberikan suntikan melalui vena. Sekiranya anda mempunyai soalan, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana kalsium klorida disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Calcium Chloride untuk orang dewasa?

 • Dos biasa untuk orang dewasa dengan hipokalsemia dan kekurangan kalsium

Doses 10-25 mmol pada selang 1-3 hari, disesuaikan dengan keadaan kesihatan pesakit dan memantau kalsium serum. Kalsium klorida diberi perlahan melalui infusi, tidak melebihi 1 ml / min (larutan 10%).

 • Dos biasa bagi orang dewasa dengan hipokalsemia akut (tahap kalsium yang sangat rendah)

2.25 mmol perlahan-lahan melalui infusi, berulang jika perlu atau diikuti oleh suntikan infusi selanjutnya pada dos 9 mmol / hari.

 • Dos biasa bagi orang dewasa dengan tetanda hipoklorotemik (keadaan kesihatan yang menyebabkan kekejangan otot akibat kerosakan paratiroid dan kekurangan kalsium)

2.25 mmol perlahan-lahan melalui infusi, berulang jika perlu atau diikuti oleh suntikan infusi selanjutnya pada dos 9 mmol / hari.

 • Dos biasa untuk orang dewasa dengan hiperkalemia (paras kalium tinggi dalam darah)

Larutan 5-10 ml larutan 10%, diberikan dalam masa 2-5 minit. Dosis boleh diulang seperti yang diperlukan oleh pemantauan ECG.

Antidotes dalam Hypermagnesaemia akut (tahap magnesium tinggi dalam darah). Sedangkan 5-10 ml penyelesaian 10%, diberikan dalam tempoh 2-5 minit. Dosis boleh diulang seperti yang diperlukan oleh pemantauan ECG.

Apakah dos Calcium Chloride untuk kanak-kanak?

Dos biasa untuk kanak-kanak dengan hiperkalemia yang teruk (paras kalium tinggi dalam darah)

Dosis 20 mg / kg, boleh diulang setiap 10 minit jika perlu

Dalam dos apa Calcium Chloride boleh didapati?

Calcium Chloride boleh didapati dalam dos berikut:

 • Penyelesaian, infusi: dalam jumlah 10%, disyorkan oleh doktor atau profesional kesihatan

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana Calcium Chloride?

Seperti ubat biasa lain, Calcium Chloride boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mengalami kesan sampingan.

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alergi berikut: sarang, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Kesan sampingan yang mungkin:

 • Mulut terasa kering dan beracun
 • Sensasi haba di bahagian atas badan
 • Menurunkan tekanan darah
 • Kehilangan selera makan
 • Mual
 • Untuk muntah
 • Sembelit
 • Sakit perut
 • Lemah letih
 • Gangguan mental
 • Dahaga yang berlebihan
 • Tahap berlebihan air kencing
 • Kesakitan tulang
 • Penyimpanan kalsium dalam buah pinggang
 • Batu buah pinggang
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Komma

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Calcium Chloride?

Ia tidak disyorkan untuk mengambil Calcium Chloride bagi anda yang mempunyai syarat berikut:

 • Anda mempunyai tindak balas alergi yang teruk terhadap garam kalsium atau bahan lain yang terkandung dalam suntikan infusi kalsium klorida (lihat bahagian 6)
 • Anda sedang menjalani rawatan untuk penyakit jantung, contohnya digitalis
 • Anda mempunyai tahap kalsium yang rendah kerana gangguan buah pinggang
 • Anda mempunyai tahap kalsium yang berlebihan dalam darah atau air kencing anda
 • Anda mempunyai masalah pernafasan

Adakah Kalsium Chloride selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan C mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

A = Tiada risiko

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian

C = Mungkin berisiko

D = Terdapat bukti risiko yang positif

X = Contraindications

N = Tidak diketahui

Interaksi

Ubat apa yang mungkin berinteraksi dengan Calcium Chloride?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

Menggunakan ubat ini dengan beberapa ubat di bawah biasanya tidak disyorkan, tetapi dalam beberapa kes, ia mungkin diperlukan. Jika kedua-dua ubat ini ditetapkan kepada anda, doktor anda biasanya akan mengubah dos atau menentukan berapa kerap anda harus mengambil ubat ini.

 • Warfarin

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Calcium Chloride?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Calcium Chloride?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Penyakit buah pinggang
 • Penyakit jantung
 • Sarcoidosis atau keradangan paru-paru

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

Buku Panduan Maklumat Dadah. Page 320-321
MIMS. Kalsium + klorida. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Calcium+chloride Diakses pada 18 Januari 2016
Drugs.com. Kalsium-klorida. 2016. http://www.drugs.com/pro/calcium-chloride.html Diakses pada 18 Januari 2016

Tarikh Semakan: 12 Februari, 2018 | Edited Terakhir: 12 Februari, 2018

Pilihan Editor