Apakah timun?

Apakah timun?

Anonim

Nama Generik: Timun

Image

Faedahnya

Apakah faedah timun?

Di dunia perubatan herba tradisional, manfaat timun tidak lagi digunakan. Cucumber membantu mengawal tekanan darah akibat hipertensi atau hipotensi.

Satu hidangan 50 gram timun mengandungi 80 gram kalium yang baik untuk menurunkan darah. Dalam tubuh, potassium berfungsi untuk melebarkan saluran darah, sehingga membuat tekanan darah pada awalnya tinggi untuk berkurang. Ringkasnya, timun mungkin mempunyai kesan yang sama seperti ubat hipertensi.

Di samping itu, kandungan vitamin K yang tinggi dalam timun juga dikaitkan dengan kesihatan tulang dan menghalang tulang patah. Kandungan sebatian cucurbita dalam timun juga memberi banyak manfaat kesihatan seperti membantu mengurangkan pancang dalam gula darah, mencegah aterosklerosis dan kanser.

Di samping itu, timun juga digunakan secara topikal untuk menyejukkan kulit yang merengsa kerana ia adalah anti-radang. Biji timun mungkin juga mempunyai sifat anthelmintik.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak cukup kajian tentang bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar atau doktor untuk maklumat lanjut.

Walau bagaimanapun, timun telah digunakan sebagai diuretik ringan selama bertahun-tahun. Fungsi diuretik ini mungkin disebabkan oleh cucurbitin, glikosida. Walaupun timun mempunyai kesan yang sama seperti ubat hipertensi inhibitor ACE untuk menghalang angiotensin I protein dalam darah.

Walau bagaimanapun, semua maklumat yang ada hanya berdasarkan maklumat ubat herba tradisional tanpa sebarang bukti muktamad dari penyelidikan saintifik. Itulah sebabnya, selalu berjumpa dengan doktor sebelum mengambil timun dalam bentuk ubat.

Dos

Maklumat yang diberikan di bawah bukan pengganti cadangan perubatan. Sentiasa berjumpa pakar herba anda atau doktor sebelum mengambil ubat ini.

Apakah dos biasa untuk timun untuk orang dewasa?

Dos tumbuhan herba ini berbeza bagi setiap pesakit, kerana ia bergantung kepada umur, kesihatan, dan beberapa keadaan lain. Tumbuhan herba tidak selalu selamat digunakan. Berunding dengan pakar herba atau doktor untuk mendapatkan dos yang betul.

Dalam bentuk apa ada timun?

Tumbuhan herba ini boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

  • Jus
  • Benih
  • Syampu
  • Kondisioner
  • Kosmetik yang menggunakan komponen timun

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan timun?

Manfaat timun banyak, tetapi tumbuhan herba ini juga berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Antara kesan sampingan yang paling biasa dari timun adalah:

  • Heartburn
  • Sering belerang (jika memakan buah)
  • Ketidakseimbangan elektrik / cecair di dalam badan

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan ubat ini, sila rujuk ahli herbal atau doktor anda.

Keselamatan

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum memakan timun?

Supaya manfaat dari timur dapat dirasakan sepenuhnya, anda mesti menyimpan produk timun di tempat yang kering dan sejuk, dan jauh dari panas atau kelembapan.

Peraturan-peraturan yang mengawal penggunaan tumbuhan herba tidak terlalu ketat berbanding peraturan mengenai penggunaan ubat-ubatan. Kajian lanjut diperlukan untuk menentukan keselamatannya.

Sebelum menggunakan herba, pastikan manfaat melebihi risiko. Rujuk ahli herbal dan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Betapa selamatnya timun?

Suplemen timun tidak boleh digunakan semasa hamil atau menyusu sebagai ubat. Juga bukan untuk kanak-kanak. Produk timun juga tidak boleh digunakan oleh orang yang hipersensitif terhadap herba ini.

Interaksi

Apakah jenis interaksi yang mungkin berlaku apabila saya mengambil timun?

Tumbuhan herba ini mungkin dapat berinteraksi dengan ubat anda pada masa yang berbeza atau keadaan perubatan semasa anda. Berunding dengan herbal atau doktor anda sebelum menggunakannya. Timun boleh meningkatkan kesan diuretik ubat diuretik yang anda ambil, dan mengurangkan kadar kalium.

Sumber

Skidmore-Roth, Linda. Buku Panduan Herba & Suplemen Alam Mosby. St. Louis, MO: Mosby, 2001. Versi cetak. halaman 217.

Ghanbari, et al. Angiotensin-I Menukar Enzym (ACE) Aktiviti Penghalang dan Anti-Oxidant dari Timun Laut (Actinopyga lecanora) Hidrolisis. Jurnal Antarabangsa Sains Molekul. 2015; 16; 28870-28885

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006.php diakses tarikh 7 Mac, 2018

https://www.livescience.com/51000-cucumber-nutrition.html tarikh diakses 7 Mac, 2018

Tarikh Semakan: 5 April, 2018 | Terakhir Edited: April 5, 2018

Pilihan Editor