3 cara untuk merawat telinga yang meleleh, dari penggunaan dadah ke pembedahan

3 cara untuk merawat telinga yang meleleh, dari penggunaan dadah ke pembedahan

Anonim

Telinga berair secara medis dikenali sebagai otorrhea. Cecair keluar dari telinga atau otorrhea boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Dari sebab-sebab mudah untuk yang cukup membimbangkan. Kemudian bagaimana untuk merawat telinga berair? Semak ulasan berikut.

Apa yang menyebabkan telinga berair?

Otorrhea boleh berlaku akibat earwax yang sebenarnya dikeluarkan oleh badan, atau air yang mengalir keluar lagi selepas berenang atau mandi. Jika ini berlaku, sifatnya tidak berbahaya sama sekali.

Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh halaman Healthline, ada syarat-syarat lain yang boleh menyebabkan telinga meletus, contohnya disebabkan oleh jangkitan atau kecederaan.

1. Jangkitan

Jangkitan telinga tengah (otitis media) adalah punca utama pelepasan dari telinga. Otitis media berlaku apabila bakteria atau virus memasuki telinga tengah, di mana gendang telinga itu. Jangkitan telinga di kawasan ini boleh menyebabkan cecair terkumpul di belakang gendang telinga.

Apabila terlalu banyak cecair telah terkumpul akibat jangkitan, risiko perforasi gendang telinga adalah lebih tinggi. Penembusan gendang telinga pecah dari gendang telinga disebabkan oleh longgokan cecair yang menolak dengan kuat. Cecair boleh melalui gendang telinga dan kemudian akan mengalir keluar dari telinga.

Selain daripada jangkitan ini, otitis externa juga boleh menjadi penyebab keluar dari telinga. Otitis externa berlaku apabila bakteria atau kulat menjangkiti telinga telinga. Biasanya ini berlaku apabila anda menghabiskan masa yang lama di dalam air.

Keadaan telinga yang lembap boleh memecahkan kulit di dinding telinga telinga. Inilah yang membolehkan bakteria atau kulat memasuki dan menyebabkan jangkitan yang boleh menghasilkan cecair. Cecair juga boleh keluar dari telinga.

2. Trauma

Pelepasan cecair juga boleh berlaku selepas mengalami trauma. Trauma boleh menyebabkan kebocoran cecair cerebrospinal dari telinga. Kemalangan yang boleh menyebabkan pelepasan dari telinga seperti tulang patah di kepala selepas kejatuhan, kemalangan di jalan raya, mengalahkan objek berat di kepala, atau kecederaan yang berulang di telinga yang telah dikendalikan sebelum ini.

Apakah tanda jika cecair yang keluar dari telinga berbahaya?

Anda perlu segera berjumpa dengan doktor jika telinga anda keluar secara tiba-tiba (bukan selepas telinga mempunyai air di dalamnya dari berenang, contohnya). Lebih-lebih lagi jika anda telah melepaskan cecair selama lebih dari 5 hari. Kadang-kadang pelepasan cecair telinga yang disebabkan oleh jangkitan boleh disertai oleh gejala demam.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk, kemerahan, bengkak, dan kehilangan pendengaran, anda perlu segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda mengalami kemalangan atau kecederaan, kemudian keluar dari telinga, anda juga perlu segera berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan ini.

Bagaimana untuk merawat telinga berair?

Bagaimana untuk merawat telinga berlumur berbeza-beza, bergantung kepada sebabnya. Secara umum, terdapat beberapa cara yang diberikan jika telinga berair, iaitu:

1. Ubat antibiotik

Apa yang diberikan adalah antibiotik (jika jangkitan bakteria) telinga jatuh yang ditetapkan oleh doktor untuk merawat punca utama otorrhea.

Jika apa yang berlaku adalah jangkitan kulat, penyelesaian asetat diberikan untuk jangkitan yang tidak terlalu parah. Kebanyakan kes jangkitan kulat yang teruk di telinga diberikan antikulat topikal seperti clotrimazole.

Dalam sesetengah kes, antibiotik juga boleh diberi secara oral (ubat oral) jika diperlukan.

2. Penyakit kesakitan

Jangkitan telinga boleh menyebabkan kesakitan melampau di telinga. Oleh itu ubat sakit juga diberikan untuk mengatasi aduan ini. Ubat ini diberikan untuk mengawal rasa sakit yang dirasakan semasa jangkitan.

Penyakit kesakitan diberikan contohnya ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) yang boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan akibat keradangan telinga. Acetaminophen (paracetamol) juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan.

3. Pembedahan

Dalam kes yang teruk, jika terdapat banyak cecair telinga yang terus keluar boleh dilakukan pembedahan perubatan. Buasir yang mengandungi nanah di telinga dipotong dengan menggunakan jarum khas untuk mengeluarkan nanah dari pengeringan.

Jika pelepasan berlaku akibat trauma, rawatan lain dilakukan bergantung kepada keadaan setiap orang. Sekiranya air mata ditemui dalam gendang telinga disebabkan oleh kemalangan atau trauma, doktor akan memberikan rawatan khas dengan menanggalkan air mata. Patch ini akan menutupi gendang telinga semasa proses penyembuhan.

Juga Baca:

  • Datang, Ketahui Ketahui Anatomi Telinga dan Setiap Fungsi
  • Pelbagai cara mudah untuk merawat jangkitan telinga, di rumah dan di doktor
  • 6 Sebab-sebab Bindeng Telinga, dari Tabiat Pendengaran hingga Penyakit-Penyakit Yang Berat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 12 Julai, 2018 | Terakhir Edited: 12 Julai 2018

Sumber

Wint Carmella. 2018. Apa Punca Pelepasan dari Telinga?. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/symptom/discharge-from-ear (diakses 9 Julai 2018)

Saline Kesihatan. 2018. Apa itu Otorrhea? [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://healthsaline.com/otorrhea.html (Diakses pada 9 Julai 2018)

Pilihan Editor