Bagaimana Hipertensi Boleh Menyebabkan Serangan Jantung

Bagaimana Hipertensi Boleh Menyebabkan Serangan Jantung

Anonim

Hipertensi dan komplikasinya adalah punca lima kematian di Indonesia. Kadar kematian akibat komplikasi tekanan darah tinggi yang berkaitan dengan masalah jantung bahkan dilaporkan lebih tinggi daripada jenis komplikasi yang mensasarkan organ-organ badan lain. Mengutip laporan Pendaftaran Renal Indonesia tahun 2015, sekitar 49% orang yang mengalami hipertensi mempunyai risiko kematian prematur yang lebih tinggi akibat penyakit jantung seperti stroke dan serangan jantung.

Risiko serangan jantung akibat hipertensi amat tinggi dalam tekanan sistolik dan diastolik. Semakin tinggi angka, semakin tinggi risiko anda. Walaupun anda tidak mempunyai faktor risiko utama seperti kencing manis, merokok, dan kolesterol tinggi, peningkatan risiko serangan jantung akibat hipertensi masih menghantui anda. Ini bermakna, mempunyai hipertensi sahaja tanpa perlu diikuti dengan keadaan lain yang masih boleh menyebabkan serangan jantung. Apakah hubungan antara tekanan darah tinggi dengan serangan jantung?

Memahami proses serangan jantung

Serangan jantung (infarksi miokardium) adalah keadaan yang mengancam nyawa yang berlaku apabila aliran darah ke jantung terhalang. Serangan jantung biasanya disebabkan oleh pembentukan plak lemak, kolesterol, dan bahan lain di dinding arteri koronari yang menyediakan bekalan darah oksigen ke otot jantung. Aliran darah terjejas boleh merosakkan atau memusnahkan bahagian otot jantung.

Gejala serangan jantung boleh berbeza dari satu orang ke orang lain. Yang paling biasa adalah sakit dada yang teruk, seperti tekanan dada atau peregangan yang ketat. Sensasi nyeri yang sama juga boleh dirasakan di dalam lengan. Serangan jantung juga boleh menyebabkan gejala kesakitan atau ketidakselesaan di belakang, leher, atau rahang. Begitu juga dengan loya, sesak nafas, sakit perut, atau pening.

Keparahan gejala yang dirasakan oleh setiap orang boleh berbeza. Ada yang ringan, tetapi ada yang sangat parah.

Apakah hubungan antara tekanan darah tinggi dengan serangan jantung?

Tekanan darah tinggi boleh memaksa arteri koronari untuk terus meregang. Secara beransur-ansur, tekanan tambahan ini dapat melemahkan dinding arteri sehingga lebih mudah terdedah kepada pembentukan plak yang mempersempit kapal. Keadaan ini dipanggil aterosklerosis.

Gumpalan darah juga cenderung berlaku lebih mudah apabila kapal mengeras kerana plak. Apabila saluran darah disekat oleh plak atau gumpalan darah, aliran darah ke otot jantung akan terganggu. Akibatnya, otot jantung tidak dapat mendapatkan oksigen dan pemakanan yang cukup. Apabila ini berlaku, tisu otot jantung akan mula merosakkan dan bahkan mati perlahan-lahan, menyebabkan serangan jantung.

Beberapa kes serangan jantung berlaku secara spontan. Tetapi mujurlah, kebanyakan serangan jantung mula-mula bermula dengan gejala biasa yang boleh mula muncul beberapa jam, hari, atau minggu sebelum serangan muncul. Simptom utama serangan jantung dan patut diperhatikan adalah sakit dada berulang pada kaki yang sering dicetuskan oleh keletihan tetapi dengan cepat bertambah baik selepas berehat.

Juga Baca:

  • 6 Komplikasi Kerana Hipertensi Anda Perlu Berhati-hati
  • Calon Ibu, Lihat Maklumat Penting Mengenai Tekanan Darah Tinggi Apabila Hamil Di Sini
  • Prinsip Diet Flexitarian Adakah Hak untuk Anda yang Ingin Memulai Menjadi Vegetarian

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 Oktober 2018 | Terakhir Edited: 9 Oktober 2018

Sumber

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure/how-high-blood-pressure-can-lead-to-a- serangan jantung

Roberto Pedrinelli et al., 'Hipertensi dan Infarksi Myocardial Akut: Gambaran Keseluruhan', Jurnal Perubatan Kardiovaskular 13, no. 3 (Mac 2012): 194, https://doi.org/10.2459/JCM.0b013e3283511ee2.

Pilihan Editor