Kenapa Mendengar Muzik Boleh Menyentuh Stres? Ini adalah Firman Pakar

Kenapa Mendengar Muzik Boleh Menyentuh Stres? Ini adalah Firman Pakar

Anonim

Pada hari-hari yang berasa susah, berehat secara mental dan fizikal dengan mendengar lagu-lagu kegemaran anda boleh menjadi penyelamat suasana hati anda. Faedah mendengar muzik untuk melegakan tekanan tidak dapat dipersoalkan. Walau bagaimanapun, pernahkah anda bertanya, sebenarnya, apa yang membuatkan muzik dapat membawa kesan menenangkan pada otak yang mumet? Adakah ia dari suara penyanyi yang merdu, melodi tangan sejuk komposer, atau tepat dari genre muzik itu sendiri? Sains menerangkannya untuk anda.

Kesan stres pada badan

Tekanan biasanya bermula dari perasaan terharu dengan jumlah tekanan dari luar dan di dalam seseorang yang telah lama berlalu. Apabila tekanan berlaku, tubuh membacanya sebagai serangan atau ancaman. Untuk melindungi diri sendiri, tubuh akan menghasilkan pelbagai hormon stres, seperti adrenalin, kortisol, dan norepinefrin.

Peningkatan hormon stres dalam badan membuatkan anda berasa saraf kerana kadar jantung anda bertambah, pernafasan menjadi lebih cepat dan lebih pendek, otot mengencangkan, tekanan darah meningkat, kecemasan mudah, sukar tidur, jadi sukar untuk berfikir dengan jelas. Pernafasan yang cepat atau hiperventilasi dapat menyebabkan serangan panik.

Para saintis dari University of Missouri bersetuju bahawa mendengar muzik dapat meningkatkan mood mereka yang mendengarnya. Kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Positive Psychology , mendedahkan bahawa peningkatan mood dan penurunan tahap tekanan dilihat selepas 2 minggu mendengar muzik secara tetap. Bagaimana datang?

Faedah mendengar muzik untuk melegakan tekanan

Dengarlah, muzik yang kita dengar bermula dengan getaran gelombang bunyi. Gelombang bunyi ini kemudian masuk ke telinga tengah di mana telinga-telinga itu menetap, kemudian dihantar ke telinga dalam. Di bahagian telinga dalam, gelombang bunyi ditangkap oleh sel rambut yang terdapat di dalam koklea untuk ditukar menjadi isyarat elektrik. Hanya isyarat bunyi ini dihantar ke otak melalui gentian saraf telinga.

Di otak, isyarat elektrik ini tersebar ke berbagai bahagian otak pada masa yang sama. Pertama, isyarat elektrik ini datang ke bahagian otak temporal yang berfungsi untuk memproses input deria (menukarkan isyarat ini ke lagu yang kita dengar), memahami bahasa, dan mengawal emosi.

Isyarat elektrik ini juga mengalir ke hipotalamus otak, di mana pengeluaran hormon pada masa yang sama mengawal tekanan darah, kadar denyutan jantung, suhu badan. Apabila memberi respons kepada isyarat elektrik ini, hipotalamus terus berfungsi untuk meningkatkan mood gembira dopamin sambil menurunkan hormon cortisol. Itulah sebabnya semua jenis gejala yang mengiringi stres secara beransur-ansur akan mereda apabila anda mendengar muzik.

Dopamine dilepaskan kerana terdapat bahagian sementara otak yang membantu anda memahami bahasa dan menyimpulkan maksud untuk memberi makna yang baik kepada muzik. Apabila anda memahami lirik dan mesej penyanyi itu mahu menyampaikan lagu, ini meningkatkan perasaan bahagia anda ketika mendengar lagu itu.

Selain itu, isyarat elektrik ini juga memasuki kawasan otak yang disebut cerebellum. Cerebellum berfungsi untuk menyelaraskan anggota badan. Itulah sebabnya apabila anda mendengar muzik kegemaran anda, anda secara tidak sedar mahu datang menghentam, mengetuk jari anda, atau menari dengan irama lagu yang anda dengar. Satu lagi bahagian otak yang dipanggil amygdala berfungsi untuk membantu mengawal emosi dan membantu membangkitkan kenangan bahagia lagu.

Pada masa yang sama, bahagian sementara otak masih berfungsi untuk menyimpan kenangan baru. Matlamatnya, supaya pada masa akan datang apabila anda mendengar lagu yang sama, anda akan secara automatik mengaitkannya dengan kenangan yang menyenangkan.

Oleh itu, manfaat mendengar muzik terbukti sebagai kaedah yang murah untuk melegakan tekanan. Ternyata ia melibatkan banyak kerja di otak pada satu masa.

Mendengarkan muzik juga boleh mengawal gejala beberapa penyakit mental

Faedah mendengar muzik juga boleh menjejaskan pengurusan gejala skizofrenia dan kemurungan.

Berdasarkan penyelidikan yang dilakukan oleh Torres et al, mendengar muzik dapat membantu meningkatkan fungsi sosial pada orang dengan skizofrenia dan kemurungan. Selain daripada meningkatkan mood (dengan cara yang sama seperti di atas), muzik dapat membantu mereka meluahkan perasaan mereka dengan lebih bebas, menjadikan mereka berasa lebih santai.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Errkila et al, orang yang mengalami kemurungan yang menjalani terapi musik sebagai terapi tambahan, akan mengalami gejala peningkatan yang lebih pesat daripada pasien yang hanya menerima terapi medis saja.

Juga Baca:

 • Adakah benar bahawa muzik boleh meningkatkan pemacu seks?
 • Ayuh, bernyanyi! 4 Faedah Terapi Muzik untuk Pesakit Alzheimer
 • Panduan untuk Mengurangkan Terapi Muzik untuk Kanak-Kanak ADHD

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: November 29, 2017 | Terakhir diedit: 29 November, 2017

Sumber

 1. Laura D, Sylvie J, Aurore S. Kesan Terapi Muzik mengenai Kecemasan dan Kemurungan. Ann Depress Kegelisahan. 2015 (2): 1-2
 2. Torres M, et al. Manfaat Menggunakan Terapi Muzik dalam Gangguan Mental. Jurnal Kejuruteraan Biomusik. 2016 (4): 1-4
 3. Erkkila J, et al. Terapi muzik individu untuk kemurungan: percubaan terkawal rawak. Jurnal Psikiatri British. 132-138
 4. Nichols T. Muzik sebagai Perubatan: Sains Bagaimana Muzik Boleh Membantu Mengurangkan Tidur, Melegakan Kebimbangan dan Kesakitan pada Pesakit. Jurnal Kejuruteraan Biomusik. 2015 (3): 1-6
 5. Psychopharmacology Essential Stahl S. Stahl. 2013 (4): 388-395
 6. Thoma M, et al. Kesan Muzik pada Tanggapan Tekanan Manusia. PLOS ONE. 2013 (8): 1-12
 7. https://www.unr.edu/counseling/virtual-relaxation-room/releasing-stress-through-the-power-of-music
 8. https://www.psychologytoday.com/blog/your-musical-self/201101/why-music-listening-makes-us-feel-ood
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734071/
 10. https://www.webmd.com/balance/tc/music-therapy-topic-overview
 11. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/music-and-health
 12. https://academic.oup.com/jmt/article/53/4/430/2348275

Pilihan Editor