Ingin Dapatkan Cepat Hamil? Inilah Cara Tahu Apabila Anda Menuju

Ingin Dapatkan Cepat Hamil? Inilah Cara Tahu Apabila Anda Menuju

Anonim

Adakah anda hamil? Ada beberapa perkara yang mempengaruhi wanita hamil dengan cepat atau tidak. Satu perkara yang anda dan pasangan anda boleh lakukan ialah mengetahui ovulasi anda. Dalam beberapa kajian, disebutkan bahawa pasangan yang mempunyai hubungan seksual apabila ovulasi wanita berlaku, kemungkinan kehamilan cukup tinggi. Kemudian apakah ovulasi? Bagaimana untuk mengetahui ovulasi?

Apakah ovulasi?

Ovulasi adalah sebahagian daripada proses kitaran haid atau haid, di mana ovari wanita melepaskan telur yang matang dan siap disenyawakan oleh sperma. Ovulasi atau juga dikenali sebagai kesuburan, adalah proses semulajadi yang akan berlaku pada setiap wanita - sihat, tanpa masalah kesihatan reproduktif - dan dikawal oleh sebahagian otak yang disebut hypothalamus. Hipotalamus bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon pembiakan wanita, iaitu hormon luteizining (LH) dan hormon folicle-stmulating (FSH).

Dalam proses ovulasi, terdapat beberapa peringkat yang perlu anda ketahui, iaitu:

 1. Periovulaatori, atau peringkat folikel, adalah peringkat di mana lapisan sel telur mula dilapisi dengan lendir dan bersiap-siap bergerak ke dalam rahim. Sementara itu, rahim siap menerima telur, supaya dinding rahim menjadi tebal.
 2. Ovulasi . Pada tahap ini, terdapat enzim khusus badan yang bertanggungjawab membentuk lubang yang membolehkan sel telur bergerak melalui tiub fallopian - saluran yang menghubungkan ovari ke rahim. Kemudian, telur matang akan memasuki saluran dan melewatinya sehingga ia mencapai rahim. Pada peringkat ini, persenyawaan biasanya berlaku. Persenyawaan berlaku di dalam tiub fallopian dan berlangsung sekitar 24 hingga 48 jam.
 3. Tahap postovulatory atau luteal . Sekiranya telur berjaya disenyawakan oleh sperma, telur akan ditanam secara langsung oleh badan di dinding rahim dengan bantuan hormon LH. Tetapi jika persenyawaan tidak berlaku sama sekali apabila telur di dalam tiub fallopian, dinding telur dan rahim yang menebal akan mereput. Dinding rahim penuh dengan pembuluh darah, jadi jika dinding meretus darah akan keluar dari vagina dan ketika itulah anda mengalami haid.

Biasanya, kitaran haid wanita berlangsung sekitar 28 hingga 32 hari. Permulaan kitaran boleh dikira dari hari pertama haid. Sementara itu, peringkat ovulasi itu sendiri berlaku pada hari 10 hingga 19 kitaran haid yang berlaku.

Bagaimana anda mengira ovulasi?

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui dan mengesan ovulasi dalam wanita, iaitu dengan:

1. Gunakan kalendar yang anda ada

Menggunakan kalendar adalah cara yang paling mudah dan anda boleh melakukannya sendiri, walaupun pengiraan tidak selalu betul. Kemudian bagaimana ia dilakukan?

 • Catat jadual haid anda setiap bulan dengan menandakan kalendar anda. Mulakan menandakan hari pertama haid sehingga hari terakhir. Lakukan ini dalam masa beberapa bulan, jadi anda tahu corak tempoh anda. Lebih banyak kitaran haid yang anda catat, pengiraan yang lebih tepat yang anda buat.
 • Sekiranya anda sudah mempunyai data kitaran haid sebelum ini, cari kitaran haid atau haid yang paling singkat yang anda alami. Kitaran haid dikira dari hari pertama anda mengalami tempoh anda dan berakhir pada hari terakhir sebelum anda mengalami tempoh berikutnya.
 • Kemudian bilangan hari kitaran haid terpendek dikurangkan sebanyak lapan. Oleh itu, jika kitaran haid yang paling pendek adalah 26 hari, maka ovulasi adalah hari ke-8 kitaran haid (28 hari - 18 = 8).

Cara mudah untuk mengetahui apabila tempoh kesuburan berikutnya dan tarikh ovulasi adalah menggunakan Kalkulus Kesuburan berikut, hanya klik imej di bawah ini:

2. Tahu ketika vagina berlendir

Selain menggunakan kalendar, anda juga boleh mengetahui ovulasi anda dengan memeriksa lendir yang dikeluarkan dari rahim melalui vagina. Tubuh merembes mukosa supaya telur mudah bergerak ke arah rahim. Anda masih perlu menggunakan kalendar dan nota anda untuk mengetahui apabila anda mempunyai tempoh anda, vagina anda telah kering, atau vagina anda mempunyai banyak lendir melekit. Ambil nota dengan menandakan kalendar anda dalam beberapa bulan. Kemudian, lihat pola yang terbentuk, ovulasi berlaku apabila terdapat rembesan vagina yang mencukupi.

3. Mengetahui suhu badan

Anda boleh menggunakan termometer dan kemudian mengukur suhu badan anda setiap hari. Apabila ovulasi, suhu badan juga akan meningkat. Oleh itu, anda boleh menyemak suhu badan anda dan kemudian catatkannya setiap hari selama beberapa bulan. Secara ideal, pengukuran suhu badan perlu dilakukan 5 jam selepas atau sebelum bangun. Sekiranya suhu badan anda meningkat pada bulan berikutnya, anda menganggarkan tempoh ovulasi anda sudah hampir.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 27 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 27 Oktober 2017

Sumber

Berita Perubatan Hari Ini. (2017). Apa itu Ovulasi? Apakah Kalendar Ovulasi? [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.medicalnewstoday.com/articles/150870.php [Diakses pada 16 Januari. 2017].

MedicineNet. (2017). Definisi Ovulasi. [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=4711 [Diakses pada 16 Januari. 2017].

Sains, L. (2017). Apakah Ovulasi? [dalam talian] Sains Langsung. Boleh didapati di: http://www.livescience.com/54922-what-is-ovulation.html [Diakses pada 16 Jan. 2017].

Pilihan Editor