Apakah yang perlu dilakukan oleh wanita hamil apabila didiagnosis dengan diabetes gestational?

Apakah yang perlu dilakukan oleh wanita hamil apabila didiagnosis dengan diabetes gestational?

Anonim

Diabetes Gestational adalah keadaan di mana tubuh tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk mengawal gula darah semasa kehamilan. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini bersifat sementara dan akan hilang selepas melahirkan. Kemudian, apa yang perlu dilakukan apabila didiagnosis dengan diabetes gestasional semasa hamil?

Image

Siapakah yang berisiko untuk membangunkan diabetes melahirkan semasa mengandung?

Di dunia, kes diabetis gestational boleh mencapai 200 ribu setiap tahun dan kadar insiden berkisar dari 1-14 peratus daripada semua kehamilan. Data dari Kehamilan Amerika menyatakan bahawa 2 hingga 5 peratus wanita hamil mengalami penyakit ini dan angka itu akan meningkat 7 hingga 9 peratus jika ibu mempunyai faktor risiko.

Faktor risiko termasuk:

 • Di atas 25 tahun.
 • Sejarah kesihatan peribadi dan keluarga. Sekiranya anda berada di prediabetes maka kemungkinan anda mengalami peningkatan diabetes kencing manis. Begitu juga, jika terdapat keluarga yang mempunyai sejarah diabetes jenis 1 dan jenis 2.
 • Berlebihan berat badan, apabila indeks jisim badan anda sebelum kehamilan adalah 30, lebih tinggi.

Selalunya pemeriksaan dilakukan semasa anda berusia 24-28 minggu kehamilan. Ini kerana pada peringkat umur ini, plasenta menghasilkan sejumlah besar hormon yang boleh menyebabkan ketahanan insulin. Oleh itu, pada usia kehamilan ini ibu biasanya boleh mengetahui sama ada dia dinyatakan positif atau negatif dengan penyakit ini.

Apa yang perlu anda lakukan apabila didiagnosis dengan diabetes gestasional semasa hamil

Apabila anda didiagnosis dengan penyakit ini, doktor biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan rutin, terutama semasa tiga bulan terakhir kehamilan anda. Pada masa ini, doktor anda akan terus mengawasi paras gula darah anda dan meminta anda melakukan perkara yang sama setiap hari untuk dilakukan di rumah.

Jika anda mengalami masalah mengendalikan gula darah, doktor anda biasanya akan menetapkan insulin. Sekiranya anda mengalami komplikasi kehamilan yang lain, anda mungkin memerlukan ujian tambahan untuk menilai kesihatan bayi dalam rahim. Biasanya ujian termasuk ujian fungsi plasenta.

Plasenta adalah organ yang membekalkan oksigen dan nutrien kepada bayi melalui darah. Sekiranya gangguan ini sukar dikawal, ini biasanya akan menjejaskan plasenta dan mengancam bekalan oksigen dan nutrien kepada bayi anda.

Strategi yang boleh diambil untuk mengawal diabetes gestational

Perkara yang paling penting yang perlu anda lakukan apabila gangguan kesihatan ini dikesan adalah untuk menumpukan pada pemantauan dan mengawal paras gula darah untuk memastikan anda dan bayi anda sihat dan mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku semasa kehamilan dan kelahiran. Beberapa strategi yang boleh anda lakukan ialah:

1. Pantau paras gula darah

Biasanya, selepas didiagnosis, doktor anda akan meminta anda memeriksa kadar gula darah anda 4-5 kali sehari. Ini dilakukan untuk memastikan gula dalam darah berada dalam lingkungan yang sihat. Ujian pertama yang boleh anda lakukan pada waktu pagi selepas sarapan.

2. Melaksanakan diet yang sihat

Makan makanan yang sihat dan disyorkan untuk pesakit kencing manis adalah satu cara yang berkesan untuk mengawal paras gula darah dan mencegah penambahan berat badan yang terlalu besar. Makan makanan dengan indeks glisemik rendah adalah satu kemestian yang anda perlukan untuk memulakan setiap hari.

Mengutamakan makanan yang kaya dengan nutrien dan tinggi serat dan rendah lemak dan kalori seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Satu lagi perkara penting ialah anda mesti menghadkan diri untuk mengambil makanan tinggi karbohidrat dan gula.

3. Latihan tetap

Latihan fizikal yang kerap bermanfaat untuk kesihatan, baik ketika mengandung atau tidak. Latihan dapat membantu menurunkan gula darah dengan merangsang tubuh untuk memindahkan glukosa menjadi tenaga.

Latihan juga boleh meningkatkan kepekaan sel terhadap insulin. Sebagai bonus, senaman juga boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan kehamilan termasuk sakit belakang, kekejangan otot, sembelit, dan masalah tidur. Berenang, berjalan santai, melakukan kerja rumah ringan, dan berkebun boleh dimasukkan ke dalam latihan yang boleh anda lakukan setiap hari.

4. Rawatan

Jika diet dan senaman yang sihat tidak mencukupi untuk mengawal gula darah anda, doktor anda biasanya akan meminta anda menyuntik insulin untuk mengurangkan tahap gula dalam badan. Sesetengah doktor juga akan menetapkan ubat oral yang selamat dan berkesan untuk mengawal diabetes gestational.

5. Pantau perkembangan bayi dengan kerap

Pantau perkembangan bayi secara berkala. Biasanya doktor akan meminta anda untuk berkonsultasi berkala untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan bayi dengan ujian ultrasound (USG). Jenis diabetes ini tidak menyebabkan kecacatan kelahiran. Walau bagaimanapun, jika tidak mengawal risiko masalah pernafasan dan obesiti pada kanak-kanak.

Juga Baca:

 • Cadangan Makan Sihat Untuk Wanita Hamil Dengan Diabetes Gestational
 • Kesan Gestational Diabetes pada Ibu dan Fetus
 • Datang, Kawalan Diabetes pada Wanita Hamil Jadi Tiada Komplikasi Muncul
 • Segala-galanya yang perlu anda ketahui mengenai Gestational Diabetes

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 13 Mac, 2019 | Terakhir Edited: 13 Mac, 2019

Sumber

Minggu 28: Ujian Positif untuk Diabetes Gestational

https://www.fitpregnancy.com/parenting/real-mom-stories/week-28-testing-positive-gestational-diabetes diakses pada 28 Februari 2018

Diabetes Gestational

http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/gestational-diabetes/ diakses pada 28 Februari 2018

Diabetes Gestational

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/diagnosis-treatment/drc-20355345 diakses pada 28 Februari 2018

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/symsptoms-causes/syc-20355339 diakses pada 28 Februari 2018

Berhati-hati dengan Gestational Diabetes dalam Wanita Hamil

https://tirto.id/waspada-diabetes-gestasional-pada-ibu-hamil-cAVU diakses pada 28 Februari 2018

Pilihan Editor