Bebas Insulin untuk Pesakit Diabetes Tidak Dimungkinkan

Bebas Insulin untuk Pesakit Diabetes Tidak Dimungkinkan

Anonim

Apa yang anda fikir jika doktor mengatakan bahawa anda mempunyai diabetes? Hanya biasa kerana anda merasakan diabetes adalah penyakit biasa? Atau tertekan kerana anda bayangkan pelbagai jenis rawatan yang anda akan hidup? Belum lagi insulin yang anda perlu menyuntik ke dalam badan anda setiap hari sepanjang hayat anda. Hanya membayangkan ia kadang-kadang membuat anda gemetar.

Bagi pesakit diabetes jenis, insulin suntikan bukan sesuatu yang boleh dirunding. Suntikan insulin adalah satu-satunya cara untuk menjaga gula darah normal tanpa pembedahan. Kencing manis jenis adalah penyakit autoimun yang menyerang sel beta di pankreas. Itu menyebabkan kerosakan supaya sel beta tidak dapat menghasilkan insulin lagi.

Tidak seperti jenis diabetes, jenis diabetes dua hasil daripada gaya hidup yang tidak sihat. Obesiti meningkatkan risiko seseorang mengalami diabetes jenis kedua. Tidak jarang, taip dua pesakit kencing manis juga harus menggunakan insulin untuk mengekalkan kadar gula darah mereka normal jika mereka tidak lagi dapat mengawalnya dengan diet dan senaman dan ubat oral.

Apabila seseorang yang mempunyai diabetes jenis dua mesti menjalani suntikan insulin, adakah ia akan berterusan selama-lamanya? Bolehkah kencing manis mempunyai kehidupan bebas insulin suatu hari nanti dan mengawal diabetes mereka menggunakan hanya ubat oral?

Pesakit kencing manis tidak perlu menyuntik insulin

Walaupun insulin adalah keperluan utama untuk pesakit kencing manis, sebenarnya tidak semua jenis dua pesakit diabetes memerlukan suntikan insulin. Hanya kira-kira 20-30 peratus daripada pesakit diabetes jenis 2 yang memerlukan suntikan insulin.

Untuk mengawal diabetes pada pesakit dengan diabetes jenis dua, seorang doktor yang mengesyorkan penggunaan suntikan insulin sebagai rawatan biasanya hanya mengesyorkan ini untuk sementara waktu. Insulin umumnya akan diberikan jika ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup yang sihat tidak lagi dapat mengawal kadar gula darah.

Penggunaan insulin boleh dikatakan hanya satu alat untuk mengurangkan kadar gula darah dengan cepat dan mengekalkannya pada angka normal. Orang dengan diabetes jenis kedua, terutama mereka yang turut disertai obesiti, boleh meninggalkan suntikan insulin jika mereka berjaya menurunkan berat badan kepada bilangan disarankan dan disiplin dalam melakukan aktiviti fizikal dan menyesuaikan diet atau diet.

Ramai orang berasa lebih teruk apabila mereka mengetahui bahawa mereka mempunyai diabetes jenis 2 dan perlu mengambil suntikan insulin setiap hari. Malah, rawatan dengan terapi insulin pada hari-hari awal diagnosis diabetes boleh memudahkan anda mengawal gula darah lebih baik dalam jangka masa panjang hanya dengan bergantung kepada diet dan senaman.

Jenis dua diabetes adalah penyakit yang memerlukan penderita disiplin untuk berpegang pada perancangan makan (diet) dan latihan untuk mengawal kadar gula darah. Apabila anda mempunyai diabetes jenis kedua, penggunaan karbohidrat yang merupakan sumber utama glukosa pasti perlu dikurangkan. Ini dilakukan supaya pengambilan makanan tidak melampau pankreas anda dalam menghasilkan insulin. Plus, apabila anda mempunyai diabetes jenis 2, badan anda mungkin mengalami penurunan tindak balas insulin atau biasa dipanggil ketahanan insulin.

Makan makanan yang mengandungi protein boleh menjadi alternatif kepada pengganti karbohidrat yang anda dapat mengurangkan. Tetapi ingat, walaupun anda perlu mengurangkan pengambilan karbohidrat, tidak bermakna anda menghilangkannya sama sekali dari senarai menu harian. Walau bagaimanapun, badan anda masih memerlukan karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Senaman yang kerap juga dapat membantu mengekalkan kadar gula darah tanpa menyuntik insulin. Malah, senaman akan membantu memulihkan kepekaan badan anda dalam bertindak balas terhadap insulin yang dihasilkannya. Jadi kehidupan bebas insulin bukanlah mustahil. Secara fizikal aktif melalui senaman juga dapat membantu anda membakar lemak. Lakukan aktiviti fizikal ini selama sekurang-kurangnya 30 minit sehari setiap hari.

Menurut Dr. Dipdo Petrus Widjaya, Sp.PD, seperti yang dikutip oleh Detik Health, "Orang yang menghidap kencing manis tidak semestinya memerlukan suntikan insulin dan boleh berhenti menggunakan insulin selagi jumlah dos suntikan yang biasa digunakan tidak sampai 30 unit sehari dan tidak ada komplikasi."

Pesakit diabetes yang mempunyai komplikasi sangat dinasihatkan untuk tidak meninggalkan suntikan insulin kerana mereka memerlukan pemulihan yang lebih cepat dalam keadaan gula darah. Satu perkara yang harus diingat apabila ingin menghentikan suntikan insulin adalah selalu merujuk kepada doktor yang merawatnya.

Harapan baru untuk pesakit kencing manis menjalani kehidupan bebas insulin

Pada masa ini, insulin dipercayai menjadi elemen penting dalam mengawal diabetes. Bagi orang yang hidup kencing manis tanpa insulin adalah sesuatu yang akan membawa mereka kepada keadaan yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, sekumpulan penyelidik dari University of Geneva yang diketuai oleh Roberto Coppari mendapati bahawa insulin bukanlah elemen penting bagi seseorang yang menghidap kencing manis. Mereka mendapati bahawa leptin, hormon yang mengawal rizab lemak dan selera makan, boleh membantu pesakit kencing manis dengan diabetes tanpa insulin.

Dengan menggunakan leptin, mereka yang mengalami kekurangan insulin dapat bertahan dengan paras gula yang juga stabil. Terdapat dua manfaat yang diberikan oleh leptin, yang tidak mencetuskan penurunan paras gula darah di bawah normal, menyebabkan hipoglikemia dan mempunyai kesan lipolitik, alias memusnahkan lemak. Melalui penemuan ini, pesakit kencing manis kini mempunyai pilihan baru untuk menentukan cara mudah bagi mereka untuk mengawal diabetes.

Juga Baca:

  • Adakah benar bahawa suntikan insulin membuat anda mendapat berat badan?
  • Adakah Gymnema Masa Depan Rawatan Diabetes?
  • 7 Ubat Diabetes Semulajadi yang Boleh Mengurangkan Gula Darah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 5 September, 2018 | Terakhir diedit: 5 September, 2018

Sumber

Manahing Diabetes dengan Insulin. https://www.thediabetescouncil.com/managing-diabetes-without-insulin-is-it-possible/. Diakses pada 28 Jun 2018.

Kenapa Penggunaan Insulin Tidak Sentiasa Kekal untuk Diabetes Jenis 2. http://www.health.com/health/condition-article/0,, 20189215, 00.html. Diakses pada 28 Jun 2018.

Kehidupan tanpa Insulin adalah Kemungkinan. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130903123358.htm. Diakses pada 28 Jun 2018.

Pilihan Editor