Adakah benar bahawa pesakit kencing manis tidak boleh makan pisang?

Adakah benar bahawa pesakit kencing manis tidak boleh makan pisang?

Anonim

Jika anda menghidap diabetes, anda mungkin pernah mendengar bahawa pisang terlalu manis atau terlalu tinggi gula. Hal ini berkaitan dengan fakta bahawa pisang mempunyai kadar karbohidrat yang tinggi, sehingga akan meningkatkan kadar gula darah dalam tubuh. Adakah benar, adakah terdapat larangan untuk pesakit kencing manis daripada memakan pisang?

Pesakit kencing manis boleh makan pisang, selagi

.

Kandungan karbohidrat dalam pisang akan ditukar kepada glukosa dalam pencernaan. Dengan bantuan insulin, glukosa memberikan tenaga untuk aktiviti. Malangnya, pesakit kencing manis mempunyai hormon insulin yang lemah, akibatnya glukosa dalam badan menjadi tinggi dalam darah.

Dalam satu pisang, biasanya mengandungi kira-kira 30 gram karbohidrat, yang juga sebanding dengan kandungan sandwic dengan 2 keping roti. Sebenarnya, anda boleh, pesakit diabetes makan pisang. Tetapi pesakit kencing manis harus memahami jumlah karbohidrat yang mesti dimakan kemudian.

Contohnya, jika anda disajikan sarapan pagi satu hidangan sandwic dan satu pisang, anda boleh makan pisang dan sandwic secara serentak. Tetapi ingat, tidak semua makanan dimakan, ya. Sekiranya penggunaan karbohidrat harian anda hanya 45 gram, anda boleh makan satu hidangan sandwic yang mengandungi 30 gram karbohidrat, dan 15 gram daripada setengah pisang. Atau sebaliknya, satu pisang keseluruhan dengan setengah sandwic.

Persatuan Diabetes Amerika (ADA) mengesyorkan dan membolehkan pesakit kencing manis memakan pisang, jika jumlah dan kandungan karbohidrat tidak berlebihan.

Saiz hidangan yang disyorkan untuk pesakit kencing manis untuk memakan pisang adalah satu pisang kecil, yang tidak lebih daripada 15 cm panjang. Pisang saiz ini sahaja sudah mengandungi 19 gram karbohidrat, yang juga merupakan karbohidrat mandatori yang mesti diikuti oleh pesakit kencing manis.

Juga beri perhatian kepada indeks glisemik makanan

Pesakit kencing manis juga harus memberi perhatian kepada indeks glisemik dalam makanan yang dimakan. Makanan yang indeks glisemik rendah, akan menyebabkan kenaikan gula darah rendah, dan sebaliknya.

Pisang adalah buah yang dikelaskan sebagai mempunyai indeks glisemik sederhana. Pesakit kencing manis digalakkan memakan pisang hijau, kerana indeks glisemik mereka lebih rendah daripada pisang kuning masak.

Satu contoh makanan yang rendah dalam indeks glisemik adalah kacang dan sayuran. Daging, ikan, ayam, keju dan telur juga merupakan contoh makanan yang mengandungi sedikit karbohidrat. Walaupun buah-buahan yang mempunyai indeks glisemik rendah selain pisang hijau adalah epal mentah, ceri dan limau gedang.

Juga Baca:

  • Makanan untuk Diabetes: Apa yang Akan Dibeli dan Dielakkan Apabila Membeli-belah?
  • Jenis-jenis Keju yang Baik dan Sihat Bagi Orang yang Diabetes
  • Kenapa Orang yang Mengidap Diabetes Lebih Banyak?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Oktober, 2018 | Terakhir Edited: 1 Oktober 2018

Sumber

Bolehkah kencing manis makan pisang? http://healthyeating.sfgate.com/can-diabetic-eat-bananas-2717.html Diakses pada 12 Julai 2017

Bolehkah kencing manis makan pisang? http://www.livestrong.com/article/349099-can-a-diabetic-eat-bananas/ Diakses pada 12 Julai 2017

Makan dengan diabetes https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Enjoy-food/Eating-with-diabetes/Food-groups/fruit-and-diabetes/ Diakses pada 12 Julai 2017

Pilihan Editor