Apakah Rawatan yang Boleh Dilakukan untuk Thalasemia?

Apakah Rawatan yang Boleh Dilakukan untuk Thalasemia?

Anonim

Rawatan bergantung pada jenis dan keterukan thalassemia yang dialami oleh setiap pesakit. Pesakit dengan sifat talasemia alpha atau beta menunjukkan gejala ringan atau gejala tidak sama sekali. Pesakit ini mungkin memerlukan sedikit atau tiada rawatan.

Image

Bagi kes talasemia teruk atau ringan, doktor mencadangkan tiga jenis rawatan standard, iaitu pemindahan darah, terapi chelation besi ( terapi chelation besi ), dan makanan tambahan asid folik. Jenis rawatan lain yang telah dibangunkan atau masih dalam proses ujian digunakan kurang kerap.

Rawatan standard untuk talasemia

Transfusi darah

Transfusi sel darah merah adalah rawatan utama bagi orang yang mempunyai talasemia sederhana atau teruk. Rawatan ini boleh meningkatkan jumlah sel darah merah yang sihat dengan hemoglobin biasa.

Semasa pemindahan darah, jarum digunakan untuk memasukkan intravena (IV) ke dalam salah satu saluran darah, sehingga darah yang sihat memasuki tubuh. Prosedur ini biasanya mengambil masa 1-4 jam.

Sel darah merah hanya sekitar 120 hari. Oleh itu, anda mungkin perlu menjalani pemindahan berulang untuk mengekalkan bekalan darah sel darah merah yang sihat.

Bagi orang yang mempunyai hemoglobin H atau beta thalassemia intermedia, anda mungkin memerlukan pemindahan darah dalam keadaan tertentu, contohnya apabila anda mempunyai jangkitan atau penyakit lain, atau apabila anda mengalami anemia yang teruk yang menyebabkan keletihan.

Bagi orang yang mengalami major thalassemia beta (anemia Cooley), anda mungkin memerlukan pemindahan darah secara teratur (setiap 2-4 minggu). Transfusi ini akan membantu anda mengekalkan paras hemoglobin yang normal dan sel darah merah.

Transfusi darah dapat membantu anda merasakan lebih baik, menikmati aktiviti harian, dan menjalani kehidupan yang normal. Walaupun ia sangat berguna untuk keselamatan jiwa, rawatan ini agak mahal dan membawa risiko jangkitan dan virus (seperti hepatitis). Walau bagaimanapun, risiko penghantaran jangkitan dan virus sangat rendah di Amerika Syarikat kerana ia telah melalui pemeriksaan darah yang ketat.

Terapi chelation besi

Hemoglobin dalam sel darah merah adalah protein yang kaya dengan zat besi. Melalui pemindahan biasa, besi dalam darah akan berkumpul di organ-organ tertentu, seperti hati, jantung, dan organ-organ lain. Keadaan ini dipanggil beban besi .

Untuk mengelakkan kerosakan ini, doktor menggunakan terapi chelation besi untuk mengeluarkan besi berlebihan dari badan. Kedua-dua ubat utama yang digunakan dalam terapi chelation besi adalah:

  • Deferoxamine adalah ubat cair yang diberikan secara perlahan di bawah kulit, biasanya melalui pam mudah alih kecil yang digunakan dalam semalam. Terapi ini memerlukan masa dan sedikit menyakitkan. Kesan sampingan ubat ini adalah masalah penglihatan dan pendengaran.
  • Deferasirox adalah pil yang diambil 1 kali sehari. Kesan sampingan ubat ini adalah sakit kepala, loya (perut yang tidak selesa), muntah, cirit-birit, sakit sendi, dan keletihan.

Suplemen Asid Folik

Asid folat adalah vitamin B yang membantu membina sel darah merah yang sihat. Doktor anda boleh mencadangkan tambahan asid folik sebagai tambahan kepada rawatan pemindahan darah dan / atau terapi chelation besi.

Rawatan lain

Berikut ini akan menerangkan rawatan lain untuk talasemia yang telah dikembangkan atau sedang menjalani ujian (tetapi jarang dilakukan).

Pemindahan sel stem darah dan sumsum

Transplantasi sel stem darah dan sumsum dilakukan untuk menggantikan sel stem yang rosak dengan yang sihat daripada penderma. Sel stem adalah sel dalam sumsum tulang yang memainkan peranan dalam pengeluaran sel darah merah dan jenis sel darah lain.

Transplantasi sel stem adalah satu-satunya rawatan yang boleh menyembuhkan thalasemia. Tetapi hanya beberapa pesakit talasemia yang teruk dapat mencari penderma yang sesuai.

Rawatan masa depan

Para penyelidik terus membangunkan rawatan baru untuk talasemia. Mungkin pada masa akan datang, terdapat terapi untuk memasukkan gen hemoglobin biasa ke sel stem di sumsum tulang. Terapi ini membolehkan tubuh pesakit talasemia membuat sel darah merah mereka sendiri dan hemoglobin.

Penyelidik juga sedang mengkaji cara untuk merangsang keupayaan seseorang untuk membuat hemoglobin janin selepas kelahiran. Jenis hemoglobin ini terdapat pada janin dan bayi baru lahir. Selepas kelahiran, badan bertukar menjadi hemoglobin dewasa. Membuat lebih banyak hemoglobin fetus mungkin membuat kekurangan hemoglobin dewasa yang sihat.

Rawat komplikasi

Rawatan semasa membolehkan pesakit dengan talasemia sederhana dan teruk untuk hidup lebih lama. Walau bagaimanapun, mereka mesti menghadapi komplikasi yang mungkin berlaku dari semasa ke semasa.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thalassemia/treatment

Pilihan Editor