Membantu Kanak-kanak Dengan Anemia Aplastic

Membantu Kanak-kanak Dengan Anemia Aplastic

Anonim

Anemia aplastik adalah gangguan darah yang jarang berlaku yang mungkin didiagnosis pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda.

Image

Anemia aplastik berlaku apabila sumsum tulang (tisu spongy dalam tulang) tidak menghasilkan sel darah merah yang cukup, sel darah putih, dan platelet. Sel darah merah membawa oksigen melalui aliran darah ke semua kawasan badan. Sel darah putih melawan jangkitan, dan platelet membantu pembekuan darah jika pendarahan berlaku.

Sebab mengapa sesetengah kanak-kanak mempunyai masalah sumsum tulang biasanya tidak diketahui, tetapi gejala timbul ketika sel darah tidak diganti dengan cepat. Sel darah merah adalah sekitar 120 hari. Platelet hidup selama kira-kira enam hari, dan sel-sel darah putih hidup kurang dari satu hari.

Gejala dan rawatan anemia aplastik

Jika kiraan sel darah merah anak anda terlalu rendah, dia mungkin mudah letih. Perdarahan boleh berlaku jika platelet rendah, dan jangkitan boleh berkembang jika sel darah putih rendah.

Berikut adalah gejala anemia aplastik:

 • Lebam atau pendarahan
 • Demam
 • Kelemahan
 • Kulit pucat
 • kadar jantung cepat
 • Sesak nafas
 • Ruam kulit

Rawatan untuk anemia aplastik akan bergantung kepada usia kanak-kanak dan berapa beratnya anemia. Rawatan sering perlu diulang, dan kadang-kadang beberapa jenis rawatan boleh diuji seli untuk mencari yang terbaik.

Rawatan anak anda boleh diuruskan oleh ahli hematologi, pakar darah. Rawatan boleh termasuk pemindahan darah, ubat-ubatan untuk merangsang pengeluaran sel darah, dan penggantian sumsum tulang yang tidak berfungsi dengan sumsum tulang yang sihat dari penderma.

Bantu anak anda hidup dengan anemia aplastik

Semasa dan di antara rawatan, adalah penting untuk mencegah komplikasi anemia aplastik yang disebabkan oleh jangkitan, pendarahan, atau keletihan. Ini sangat penting apabila jumlah sel darah rendah.

Berikut adalah beberapa petua asas untuk diingat:

Pemakanan selamat

Ia penting untuk anak anda makan makanan seimbang. Kerana anak anda berisiko untuk jangkitan bawaan makanan, dia mungkin perlu untuk mengelakkan keju dan minuman tanpa pasien, serta makanan yang tidak matang atau mentah. Pastikan untuk mencuci dan mengupas buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebelum disajikan. Lebih baik untuk menjauhkan diri dari bar salad dan restoran bufet.

Latihan selamat

Latihan dan permainan yang kerap adalah penting, serta beristirahat di antara aktiviti. Jika anak anda mengalami sesak nafas semasa melakukan aktiviti, beritahu doktor. Kerana anak anda mungkin berisiko pendarahan, jangkitan, dan keletihan, hubungi sukan biasanya tidak disyorkan. Anda juga harus menghindari kolam renang awam dan tab mandi panas, terutama jika kulit anak anda mempunyai luka terbuka atau calar.

Menghalang jangkitan

Pastikan anak anda mendapat pukulan flu dan minta doktor anda untuk mendapatkan maklumat mengenai vaksin pencegahan yang lain. Elakkan orang ramai dan rakan-rakan atau saudara-mara yang sakit, terutamanya semasa musim selesema. Ingatkan anak anda - dan seluruh keluarga anda - untuk mencuci tangan anda dengan kerap. Penjagaan pergigian yang kerap akan membantu mencegah jangkitan gigi dan gusi.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Hidup dengan Aplastic Anemia. http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=living-with-aplastic-anemia-160-1. Diakses pada 08/08/2015.

Pilihan Editor