Transplantasi Sumsum tulang dan Sel Bunyi

Transplantasi Sumsum tulang dan Sel Bunyi

Anonim

Pemindahan sel stem sumsum darah dan tulang terdiri daripada tiga peringkat, iaitu peringkat penyediaan, proses pemindahan dan peringkat pemulihan di hospital.

Image

Peringkat persediaan

Pada peringkat ini, anda akan menjalani satu siri peperiksaan di hospital beberapa hari sebelum transplantasi. Melalui prosedur pembedahan yang mudah, doktor akan meletakkan tiub dalam vena besar di dalam dada anda. Tiub ini dipanggil catheter vena pusat atau garisan tengah .

Selain mengambil contoh darah, doktor juga menggunakan garis pusat untuk mengedarkan cecair, dadah, dan produk darah. Tiub kateter akan dibiarkan di tempat sekurang-kurangnya 6 bulan selepas pemindahan.

Untuk mempersiapkan badan sebelum pemindahan, doktor anda akan memberikan dos kemoterapi yang tinggi dan kemungkinan terapi radiasi.

Terapi ini memusnahkan sel stem dalam sumsum tulang yang tidak berfungsi dengan normal. Prosedur ini juga menghalang sistem imun anda daripada menyerang sel stem baru selepas pemindahan. Sesetengah orang mungkin menjalani lebih daripada satu kitaran kemoterapi sebelum pemindahan.

Walau bagaimanapun, dos kemoterapi dan radiasi yang tinggi boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk loya (ketidakselesaan perut), muntah, cirit-birit, dan keletihan. Biasanya, doktor akan memberikan ubat tambahan untuk menangani gejala ini.

Bagi pesakit tua atau pesakit yang cenderung lemah, doktor akan mempertimbangkan "pengurangan intensiti" rawatan. Rawatan yang diberikan melibatkan dos yang lebih rendah daripada kemoterapi dan radiasi.

Semasa rawatan ini, sistem imun anda akan menjadi lemah sehingga anda sangat terdedah kepada jangkitan. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda akan dirawat di bilik hospital yang mempunyai ciri khas, seperti penapis udara, untuk menjaga kebersihan bilik.

Doktor, jururawat, dan pelawat mesti sentiasa menjaga kebersihan tangan dan mengikuti prosedur lain untuk memastikan pesakit tidak terdedah kepada jangkitan, contohnya, memakai topeng ketika bersentuhan dengan pesakit.

Penyediaan sebelum pemindahan sel stem boleh mengambil masa sehingga 10 hari. Tempoh masa yang diperlukan bergantung pada keadaan perubatan, kesihatan umum, dan keperluan pesakit untuk menjalani kemoterapi atau kemoterapi dan radiasi pada masa yang sama.

Proses pemindahan

Transplantasi sel stem sama dengan transfusi darah. Semasa prosedur, anda akan mendapat sel stem melalui garisan tengah . Apabila ia memasuki badan anda, sel stem akan mengalir ke sumsum tulang dan mula membuat sel darah merah baru, sel darah putih dan platelet.

Anda akan terjaga semasa pemindahan dan doktor anda boleh memberikan ubat untuk membantu anda tetap tenang dan santai. Selepas itu, doktor dan jururawat akan memeriksa tekanan darah, bernafas irama, nadi, dan memantau tanda-tanda demam atau sejuk. Kesan sampingan pemindahan adalah sakit kepala atau mual. Tetapi dalam beberapa kes, pesakit mungkin tidak mengalami apa-apa kesan sampingan.

Proses pemindahan memerlukan satu jam atau lebih. Masa untuk proses pemindahan termasuk tahap penyediaan prosedur, peringkat pemindahan, dan tahap peperiksaan selepas pemindahan.

Peringkat pemulihan di hospital

Anda akan dirawat di hospital selama beberapa minggu atau beberapa bulan selepas mengalami pemindahan sel stem. Dalam beberapa hari pertama selepas pemindahan, tahap sel darah akan terus jatuh. Keadaan ini disebabkan oleh kemoterapi dan / atau terapi radiasi yang anda alami sebelum pemindahan.

Setiap hari, doktor akan memantau keadaan darah anda selama 7-10 hari selepas pemindahan untuk melihat jika sel-sel darah baru mula berkembang.

Anda akan dimasukkan ke hospital sehingga sistem imun anda pulih dan doktor anda percaya bahawa pemindahan anda berjaya. Semasa rawatan di hospital, doktor dan jururawat akan memantau kesan sampingan kemoterapi dan radiasi, jangkitan, penyakit graft-versus host , dan kegagalan rasuah .

Minta sokongan keluarga dan saudara-mara untuk menemani anda semasa penginapan anda di hospital, ini dapat mempercepat proses pemulihan.

Kesan sampingan kemoterapi atau radiasi

Kemoterapi dan radiasi yang diambil sebelum pemindahan sel stem mempunyai kesan sampingan. Kesan sampingan ini boleh muncul beberapa hari selepas pemindahan. Sesetengah kesan sampingan boleh menyebabkan ketidakselesaan atau keadaan perubatan yang sangat serius.

Kesan sampingan kemoterapi dan radiasi, termasuk:

 • Sakit luka di mulut.
 • Mual, cirit-birit dan kekejangan usus.
 • Ruam kulit.
 • Kehilangan rambut.
 • Kerosakan hati. Kesan sampingan ini berlaku pada kira-kira 10% orang yang akan menjalani pemindahan.
 • Pneumonia interstisial. Pneumonia jenis ini menjejaskan tisu tertentu di dalam paru-paru dan menyerang sekitar 5% orang yang akan menjalani pemindahan.

Doktor menggunakan pembuangan mulut, ubat-ubatan, dan kaedah lain untuk merawat kesan sampingan ini. Sesetengah kesan sampingan akan hilang selepas sel darah anda mula berkembang dan sistem imun anda pulih.

Jangkitan

Anda boleh mendapatkan jangkitan selepas pemindahan kerana sistem imun anda lemah. Jangkitan serius boleh disebabkan oleh:

 • Bakteria, seperti bakteria di mulut anda atau di sekitar garisan tengah anda
 • Virus, seperti herpes atau sitomegalovirus
 • Cendawan, seperti candida

Untuk mengelakkan jangkitan, anda akan tinggal di bilik khas. Udara di dalam bilik akan ditapis untuk memastikan kemasukan kuman. Doktor, jururawat dan pelawat mesti memakai topeng dan mencuci tangan mereka. Doktor anda boleh memberi ubat untuk melawan jangkitan, walaupun anda belum menghidap jangkitan untuk dijangka.

Anda juga boleh mengambil langkah lain untuk mencegah jangkitan, seperti:

 • Mandi setiap hari
 • Gigi dan gusi bersih dengan betul
 • Bersihkan kawasan di mana garisan tengah dipasang pada badan anda
 • Elakkan makanan yang mungkin mengandungi bakteria berbahaya, seperti buah mentah dan sayur-sayuran

Penyakit Graft-Versus-Host dan Kegagalan Graft

Sel stem daripada penderma boleh menyerang tubuh anda. Keadaan ini dipanggil penyakit graft-versus-host (GVHD). Sementara itu, sistem imun anda juga boleh menyerang sel stem penderma. Keadaan ini dipanggil kegagalan rasuah .

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/bmsct/during

Pilihan Editor