Punca dan Rawatan Anemia Kekurangan Besi

Punca dan Rawatan Anemia Kekurangan Besi

Anonim

Anemia kekurangan zat besi adalah jenis anemia yang paling biasa di dunia. Pesakit yang mempunyai tahap besi yang rendah dalam badan mereka tidak dapat menghasilkan hemoglobin, sejenis protein yang kaya dengan besi yang merupakan komponen penting sel darah merah yang sihat. Tanpa hemoglobin yang mencukupi, tubuh tidak dapat menyampaikan oksigen dari paru-paru ke tisu dan organ lain.

Image

Penghidap anemia sering berasa letih, lemah, dan mungkin mengalami sesak nafas pada masa-masa tertentu. Sekiranya tidak ditangani, anemia kekurangan zat besi boleh menyebabkan kerosakan yang serius kepada jantung dan organ teras lain. Wanita hamil dengan anemia kekurangan zat besi mempunyai risiko melahirkan bayi yang pramatang atau bayi yang mempunyai berat badan yang rendah. Sementara itu, kanak-kanak dengan anemia kekurangan zat besi mengalami gangguan pertumbuhan serta masalah pembelajaran dan tingkah laku.

Kira-kira 20% daripada semua wanita dan 50% wanita hamil tidak mempunyai besi dalam badan mereka. Dianggarkan 30-70% orang di negara membangun membangunkan anemia kekurangan zat besi.

Punca anemia kekurangan zat besi

Keadaan kekurangan zat besi dalam badan boleh disebabkan oleh beberapa sebab:

 • Kehilangan darah. Kehilangan darah bermaksud kehilangan besi yang terkandung dalam sel darah. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup besi yang tersimpan dalam badan dan sumsum tulang, anda terdedah kepada anemia kekurangan zat besi. Wanita yang mengalami haid yang berat juga boleh membuat tahap besi dalam tubuh menjadi rendah. Pendarahan dalaman dalam saluran pencernaan kerana penggunaan aspirin, ulser, polip atau kanser kronik, juga boleh menyebabkan anemia. Sebab-sebab lain termasuk pendarahan akibat kecederaan atau trauma.
 • Diet miskin. Makanan adalah sumber penting besi, tetapi badan hanya menyerap kira-kira 1 miligram (mg) untuk setiap 10-20 mg besi yang memasuki tubuh melalui makanan. Orang yang tidak menggunakan makanan yang kaya dengan zat besi secara teratur - atau yang menggunakan terlalu banyak makanan yang mengganggu penyerapan zat besi - berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi.
 • Perubahan dalam bentuk badan. Pertumbuhan pesat remaja atau kehamilan dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah yang sebenarnya menghilangkan zat besi dalam tubuh.
 • Kesukaran menyerap besi. Keadaan perubatan, seperti penyakit seliak atau penyakit Crohn, boleh menghalang penyerapan zat besi oleh badan. Pembedahan pintasan gastrik juga boleh mengganggu penyerapan zat besi kerana berlebihan antacid.

Berdasarkan sebab-sebab yang telah dijelaskan di atas, dibahagikan kepada beberapa kumpulan dengan risiko tertinggi untuk membangunkan anemia kekurangan zat besi. Kumpulan ini termasuk:

 • Kanak-kanak yang mengalami pancang pertumbuhan
 • Orang yang tidak mendapat cukup besi disebabkan oleh diet yang tidak baik
 • Wanita mengandung atau menyusu
 • Wanita yang mempunyai haid yang berat
 • Orang yang mempunyai masalah ulser atau pencernaan

Rawatan anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi mudah dikesan selepas dikesan. Anda mungkin berasa lelah dan lesu selama beberapa ketika paras besi badan anda meningkat. Proses ini mungkin mengambil masa berbulan-bulan.

Rawatan yang diberikan bergantung kepada sebab:

 • Kehilangan darah. Jika anda mengalami pendarahan, doktor anda akan mengesan punca pendarahan dan merawatnya. Rawatan ini melibatkan ubat-ubatan untuk kes-kes maag atau pembedahan untuk kes-kes pendarahan polip atau tumor kanser. Wanita yang mengalami haid yang berat boleh diberikan kontrasepsi untuk mengurangkan tahap haid.
 • Corak makan. Anda boleh dengan mudah mendapatkan lebih banyak pengambilan besi dari makanan yang kaya dengan besi seperti daging merah, ayam, ayam belanda, babi, ikan dan kerang. Di samping itu, anda boleh mencuba sumber bukan daging yang kaya dengan besi, seperti bayam, kacang, dan buah-buahan kering, walaupun badan cenderung lebih mudah menyerap zat besi daripada daging. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan besi, tetapi mereka mesti berada di bawah pengawasan doktor. Kerana, terlalu banyak besi sebenarnya boleh menjadi toksik kepada tubuh. Pengambilan vitamin C juga perlu dipertimbangkan kerana vitamin C dapat membantu penyerapan zat besi oleh tubuh. Hadkan pengambilan teh dan soya kerana ia boleh mengganggu penyerapan zat besi.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa susu yang diperkuat dengan besi boleh meningkatkan rizab besi dalam kanak-kanak bukan anemia. Dalam kajian yang sama, kanak-kanak bukan anemia yang meningkatkan penggunaan daging merah menghalang penurunan paras besi.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Anemia atau Kekurangan Besi. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Pusat Kebangsaan untuk Statistik Kesihatan. http://www.cdc.gov/nchs/fastats/anemia.htm

Kekurangan Besi dan Besi. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/vitamins/iron.html

Apakah Anemia Kekurangan Besi? Institut Jantung Negara, Paru dan Darah Negara. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ida/diagnosis.html

Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Penyebaran anemia di seluruh dunia dari 1993-2005. http://whqlibdoc.who.int/publications/2008/9789241596657_eng.pdf

Pilihan Editor