Menurut Penyelidikan, Keriput pada Dahi Dapat Menjadi Isyarat Penyakit Jantung

Menurut Penyelidikan, Keriput pada Dahi Dapat Menjadi Isyarat Penyakit Jantung

Anonim

Apabila kita menjadi lebih tua, kulit akan mula berehat dan menyebabkan banyak kedut. Kedutan lebih mudah diperhatikan di pipi, tangan, dan dahi. Penampilan kedutan di dahi memang penampilan yang agak mengganggu, kerana ia membuat wajah anda kelihatan penuaan. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini telah mendapati bahawa kedut di dahi juga boleh menjadi tanda penyakit jantung. Lihat maklumat di bawah, mari

Apa yang dikatakan penyelidikan mengenai kedutan di dahi?

Kedutan pada dahi ternyata bukan hanya tanda penuaan pada kulit, tetapi juga menunjukkan bahawa anda berisiko terkena penyakit jantung. Ini terbukti dengan kajian yang diterbitkan dalam Persatuan Kardiologi Eropah baru-baru ini, seperti yang dipetik oleh Live Science.

Para ahli meneliti sekitar 3, 200 orang dewasa dengan berbagai usia, iaitu 32 tahun, 42 tahun, 52 tahun, dan 62 tahun. Semua peserta diisytiharkan sihat atau tidak terjejas oleh penyakit tertentu.

Kajian itu dilakukan cukup lama, iaitu sekitar 20 tahun untuk melihat kedalaman kedutan pada dahi peserta yang berisiko terkena penyakit jantung. Para ahli menggunakan skor 0 yang bermaksud tidak ada kerutan sama sekali, sementara skor 3 bermakna banyak kedutan yang mendalam pada dahi peserta.

Pada masa ini, 233 peserta mati akibat pelbagai sebab. Sementara yang lain, pakar mendapati bahawa sebanyak 15.2 peratus peserta mempunyai skor 2 hingga 3 pada kedutan, 6.6 peratus mempunyai skor 1, dan 2.1 peratus tidak mempunyai keriput sama sekali.

Yolande Esquirol, salah seorang penyelidik yang juga pensyarah dalam bidang pekerjaan di Pusat Hospitalier Universitaire de Toulouse di Perancis, mendedahkan bahawa peserta dengan skor 2 dan 3 mempunyai 10 kali lebih tinggi risiko mati akibat penyakit jantung daripada peserta dengan skor 1 pada kedutan di dahi. Yolande juga mendapati bahawa semakin tinggi skor kerutan dahi, semakin tinggi risiko penyakit jantung dan saluran darah.

Apa keringkutan dahi yang berkaitan dengan risiko penyakit jantung?

Walaupun pakar mendapati bahawa antara kedut di dahi dengan peningkatan risiko penyakit jantung adalah saling berkaitan, mereka tidak dapat memastikan sebab dan bagaimana hubungannya pasti. Pakar mengesyaki bahawa ini mempunyai kaitan dengan aterosklerosis.

Atherosclerosis adalah pengerasan arteri akibat pembentukan plak pada saluran darah. Keadaan ini adalah pencetus utama serangan jantung dan masalah jantung yang lain.

Berbanding dengan saluran darah di bahagian lain badan, saluran darah pada dahi cenderung menjadi lebih kecil supaya mereka lebih sensitif terhadap deposit plak. Lebih mendalam kedutan di dahi, lebih banyak plak dapat berkumpul di dalam saluran darah pada dahi. Ini bermakna, risiko aterosklerosis lebih besar dan membawa kepada penyakit jantung.

Semak kolesterol dan tekanan darah secara teratur

Hasil kajian ini memberikan udara segar bagi orang-orang untuk mengesan risiko penyakit jantung dengan cara yang mudah, yaitu dengan memerhatikan kedutan di dahi. Jika kedutan pada dahi melihat lebih dalam dan lebih, maka anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga sedini mungkin agar tidak mendapat penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada penilaian fizikal tanpa mengambil pengukuran secara langsung. Oleh itu, anda masih digalakkan melakukan pemeriksaan cholesterol dan pemeriksaan tekanan darah secara teratur untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Sekiranya kadar kolesterol dan tekanan darah anda cukup tinggi, ini adalah isyarat bagi anda yang mula mendapat risiko penyakit jantung yang lebih tinggi. Sudah tiba masanya untuk anda mengubah gaya hidup yang lebih sihat untuk mengurangkan risiko, iaitu dengan berolahraga secara teratur dan menjalani diet yang sihat dan seimbang.

Juga Baca:

  • Mengesan Kondisi Kesihatan Kedut dalam Tubuh
  • Mencegah Keriput Melalui Muka Yoga, Adakah Ia Berkesan atau Adalah Hanya Pengiklanan?
  • 5 Perkara Mengejutkan Yang Menyebabkan Keriput

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 September, 2018 | Edited Terakhir: 24 September, 2018

Sumber

Apa kedutan kedutan boleh memberitahu anda tentang kesihatan jantung anda. https://www.livescience.com/63432-forehead-wrinkles-heart-health.html. Diakses pada 18/18/2018.

Kedutan pada dada dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih tinggi daripada Penyakit Kardiovaskular, Penyelidikan mencadangkan. https://www.independent.co.uk/news/health/forehead-wrinkles-risk-of-death-cardiovascular-disease-research-a8508511.html. Diakses pada 18/18/2018.

Kedutan mendalam yang mendalam mungkin menandakan risiko yang lebih tinggi untuk mortaliti kardiovaskular. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180826120738.htm. Diakses pada 18/18/2018.

Pilihan Editor