Ketahui Amoxicillin Rash, Kemerahan Kulit Kerana Reaksi Alergi

Ketahui Amoxicillin Rash, Kemerahan Kulit Kerana Reaksi Alergi

Anonim

Sesetengah antibiotik kadang-kadang menyebabkan kesan sampingan yang berbeza pada kanak-kanak, sama ada cirit-birit, pening, kehilangan selera makan. Amoxicillin adalah salah satu daripada antibiotik yang boleh menyebabkan tubuh kanak-kanak mengalami ruam merah. Keadaan ini dikenali sebagai amoxicillin ruam. Apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak mengalami gejala alahan amoksisilin ini?

Image

Apakah ruam amoksisilin?

Amoxicillin adalah sejenis antibiotik yang biasanya digunakan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh bakteria, seperti jangkitan telinga, tekak strest, kepada pneumonia. Sama seperti jenis antibiotik lain, amoksisilin juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, termasuk ruam. Amoxicillin ruam boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi biasanya anak-anak yang mengalaminya paling kerap.

Pelancaran dari Berita Perubatan Hari ini, pakar kesihatan tidak dapat menentukan apa sebenarnya punca ruam ini akibat amoksisilin. Walau bagaimanapun, ia mungkin disebabkan reaksi alahan terhadap penisilin antibiotik, yang merupakan 'keluarga' amoksisilin.

Ruam yang disebabkan oleh amoksisilin boleh berbeza-beza bergantung kepada bagaimana alergi terhadap orang ini terhadap antibiotik ini. Contohnya, jika seorang kanak-kanak mengalami gatal-gatal yang kemudiannya menyebabkan lebam merah atau putih pada kulit, tanda bahawa dia memang alah kepada amoksisilin.

Kanak-kanak dikatakan alah kepada amoksisilin apabila ruam muncul selepas ubat diambil. Walau bagaimanapun, ia adalah berbeza jika ruam yang muncul pada kulit dalam bentuk bintik merah rata, dan hanya timbul sekitar 3-10 hari selepas mengambil amoksisilin. Iaitu, kemungkinan kanak-kanak yang mengalami alahan amoksisilin tidak terlalu besar.

Image

Adakah amoxicillin ruam berbahaya?

Amoxicillin ruam sebenarnya tidak berbahaya, dan boleh disembuhkan dengan rawatan yang betul. Walau bagaimanapun, ruam amoksisilin yang dialami oleh seorang kanak-kanak boleh menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Terutamanya jika keadaan ini tidak diiktiraf dengan segera dan diberi rawatan yang betul.

Bagaimana untuk merawat alahan amoksisilin?

Cara paling mudah untuk menghilangkan ruam akibat alergi terhadap amoksisilin adalah untuk menghentikan pengambilan ubat. Jika kanak-kanak hanya mengalami ruam tanpa gejala lain, tanpa memerlukan masa yang lama ruam biasanya akan sembuh dengan sendirinya.

Sebaliknya, jika ternyata gejala-gejala yang dialami oleh kanak-kanak termasuk rasa gatal-gatal pada kulit, kesulitan bernafas, bengkak muka atau bibir, tandatangan kanak-kanak itu memerlukan rawatan yang dapat melegakan semua gejala-gejala ini. Dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan sarapan pagi terbaik.

Juga Baca:

  • Rash Merah Pada Pipi Bayi Tidak Ekzema Susu Disebabkan Mengumpuk Susu Payudara Ketika Menyusu
  • Bagaimana Anda Boleh Mengatasi Drool Rash pada Kulit Bayi?
  • 5 Cara Menangani Rash Lampin pada Bayi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Jun 2019 | Terakhir diedit: 18 Jun, 2019

Sumber

Kenal pasti dan Penjagaan Rash Amoxicillin. https://www.healthline.com/health/parenting/amoxicillin-rash Diakses pada 17 Januari 2019.

Cara Menghilangkan Amoxicillin Rash. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322466.php Diakses pada 17 Januari, 2019.

Pilihan Editor