4 Tanda-tanda Alergi Dingin Anda Perlu Mengakui

4 Tanda-tanda Alergi Dingin Anda Perlu Mengakui

Anonim

Memasuki cuaca sejuk atau musim hujan, anda pasti akan berasa menggigil dan bergegas untuk memakai pakaian hangat. Tetapi bagi sesetengah yang lain, udara sejuk boleh mencetuskan reaksi alahan, mulai dari ringan hingga cenderung menjadi teruk dan sihat. Apakah tanda-tanda alahan sejuk? Lihat semakan penuh di bawah.

Image

Adakah itu alahan sejuk?

Alergi sejuk, istilah perubatan yang dipanggil urtikaria sejuk, adalah tindak balas kulit yang berlaku dalam masa beberapa minit selepas pendedahan kepada sejuk, baik dari air dan udara. Ini boleh disebabkan oleh cuaca sejuk, berada di bilik berhawa dingin, berenang, atau selepas mandi di waktu pagi. Gejala yang disebabkan oleh setiap orang adalah berbeza. Terdapat orang yang bertindak balas dengan ringan, ada juga yang mengalami reaksi anaphylactic seperti penurunan dramatik tekanan darah, tidak dapat bernafas, sehingga pengsan.

Alahan sejuk adalah yang paling biasa di kalangan orang dewasa muda. Dalam kes yang teruk, alahan sejuk boleh menyebabkan tekanan yang tidak wajar, terutamanya kerana gejala sering dikelirukan dengan penyakit lain.

Jika anda mengesyaki anda mempunyai jenis alergi, berbincang dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Biasanya, doktor anda akan menetapkan antihistamin dan meminta anda untuk mengelakkan pendedahan kepada udara sejuk sehingga alahan bertambah baik.

Kenali tanda-tanda dan tanda-tanda alahan sejuk

1. Tangan merasakan bengkak

Jika tangan anda bengkak selepas bersentuhan dengan objek sejuk, anda boleh alah kepada sejuk. Ini termasuk apabila anda memegang minuman sejuk, mandi pada waktu pagi, dan pendedahan lain kepada suhu sejuk.

Walaupun bengkak sering berlaku di tangan, bengkak kerana alahan sejuk juga boleh berlaku di bahagian lain badan. Dalam kes yang paling berbahaya, bengkak boleh berlaku di lidah dan tekak dan menyebabkan seseorang mengalami edema faring. Ini boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran bernafas dan boleh menyebabkan kematian.

2. Kulit adalah merah dan gatal

Salah satu gejala alahan sejuk yang paling ketara adalah perubahan dalam keadaan kulit yang cenderung redden dan gatal. Malah, gejala-gejala ini tidak semestinya hilang apabila pesakit bergerak ke persekitaran yang lebih hangat. Dalam sesetengah kes, gejala ini boleh memburukkan dan bertahan sehingga 24 jam.

3. Gumpalan merah muncul

Kemunculan benjolan kemerahan serta gejala alahan lain. Pendedahan kepada alahan sejuk menjadikan sel darah putih melepaskan histamin ke dalam aliran darah. Akibatnya, badan bertindak balas kepada keradangan dengan menyebabkan lebam merah, bengkak, gatal-gatal, dan perubahan kulit lain yang biasa sebagai tindak balas alergi.

Doktor biasanya akan menguji tindak balas alergi ini dengan meletakkan kiub ais pada kulit pesakit dan melihat tindak balas keradangan yang mungkin timbul. Sekiranya kulit bertukar merah dan ruam berkembang, maka kemungkinan besar anda mempunyai alergi yang sejuk.

4. Faktor keturunan

Sekiranya anda mengalami atau mengalami alahan yang sejuk, cubalah bertanya keluarga anda jika mereka mengalami perkara yang sama. Kerana, menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan pada tahun 2012, alergi sejuk boleh disebabkan oleh faktor keturunan.

Juga Baca:

  • Alergi Kafein Berbeza Dengan Sensitiviti Untuk Kafein, Berikut adalah Tanda-tanda Dan Gejala
  • Kulit merah yang dilepuh tidak semulajadi terbakar matahari, mungkin anda adalah alahan kepada cahaya matahari
  • 6 Perkara Tidak Sadar Buat Gejala Alergi Anda Lebih buruk

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

5 Tanda-tanda Anda Alergi terhadap Dingin. https://www.bustle.com/articles/128751-5-signs-youre-allergic-to-the-cold-no-really. Diakses pada 7/2/2018.

Urtikaria Sejuk. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/symptoms-causes/syc-20371046. Diakses pada 7/2/2018.

Urtikaria Sejuk. http://www.allaboutallergy.co.uk/allergy-hay-fever/common-allergies/cold-urticaria/. Diakses pada 7/2/2018.

Hives sejuk. http://www.hives.org/cold-hives.php. Diakses pada 7/2/2018.

Pilihan Editor