Mengatasi Alahan Latex

Mengatasi Alahan Latex

Anonim

Apa itu lateks?

Image

Dalam artikel ini, istilah "lateks" merujuk kepada lateks getah semulajadi, yang merupakan produk yang terbuat dari cecair getah yang berasal dari pokok getah, Hevea brasiliensis. Sesetengah jenis getah tiruan juga dirujuk sebagai "lateks, " tetapi mereka tidak membebaskan protein yang menyebabkan reaksi alergi.

Apakah alahan lateks?

Alahan lateks adalah tindak balas kepada protein tertentu dalam getah lateks. Jumlah pendedahan lateks yang diperlukan untuk menghasilkan sensitisasi atau reaksi alergi tidak diketahui. Peningkatan pendedahan kepada protein lateks juga meningkatkan risiko mengalami gejala alahan. Pada orang yang sensitif, simptom biasanya bermula dalam masa beberapa minit selepas pendedahan, tetapi gejala juga boleh berlaku beberapa jam kemudian dan boleh berubah-ubah.

Reaksi ringan terhadap lateks melibatkan kemerahan, ruam, gatal-gatal, atau bintik merah. Reaksi yang lebih teruk mungkin melibatkan simptom pernafasan seperti selesema, bersin, mata gatal, tekak gatal, dan asma (sesak nafas, batuk, dan berdesir). Kejutan boleh berlaku walaupun jarang. Reaksi yang mengancam nyawa boleh menjadi tanda pertama alahan lateks tetapi jarang berlaku.

Siapa yang berisiko untuk alergi lateks?

Pekerja penjagaan kesihatan mempunyai risiko mengalami alahan lateks kerana mereka sering menggunakan sarung tangan getah. Pekerja yang jarang menggunakan sarung tangan (seperti pembantu rumah, pendandan rambut, dan pekerja dalam industri yang menghasilkan produk getah) juga berisiko.

Adakah pendedahan lateks hanya melalui kulit?

Tidak. Protein lateks menjadi terikat kepada serbuk pelincir yang digunakan dalam beberapa sarung tangan. Apabila pekerja menukar sarung tangan, zarah protein / serbuk menjadi tersebar di udara dan boleh dihirup.

Bagaimana untuk merawat alahan lateks?

Mengesan gejala awal, mengurangkan pendedahan lateks, dan mendapatkan nasihat perubatan adalah penting untuk mencegah kesan kesihatan jangka panjang. Selepas pekerja menjadi alergi terhadap lateks, langkah berjaga-jaga khusus diperlukan untuk mencegah pendedahan. Ubat-ubatan tertentu boleh mengurangkan gejala alahan; tetapi mengelakkan lateks sepenuhnya, walaupun agak sukar, adalah cara yang paling berkesan.

Adakah jenis reaksi lain terhadap lateks selain alahan lateks?

Terdapat. Reaksi yang paling biasa terhadap produk lateks adalah dermatitis kontak sentuhan yang merengsa. Kulit menjadi kering, gatal, dan terdapat kawasan yang keras di kulit, biasanya di tangan. Reaksi ini disebabkan oleh kerengsaan dari memakai sarung tangan dan oleh pendedahan kepada serbuk yang ditambahkan ke sarung tangan. Dermatitis sentuhan iritan bukanlah alergi sebenar. Dermatitis hubungan alahan (kadang-kadang dipanggil dermatitis kepekaan kimia) adalah hasil daripada tindak balas terhadap bahan kimia yang ditambahkan pada lateks semasa pengeluaran, pemprosesan, atau pembuatan lateks. Bahan kimia ini boleh menyebabkan ruam kulit yang serupa dengan reaksi terhadap racun ivy.

Bagaimana saya boleh melindungi diri saya dari alahan lateks?

Ambil langkah-langkah berikut untuk melindungi diri anda dari pendedahan lateks dan alergi di tempat kerja:

 • Gunakan sarung tangan bukan lateks untuk aktiviti yang tidak menyebabkan sentuhan dengan bahan berbahaya (penyediaan makanan, pembersihan rumah rutin, penjagaan umum, dll.).
 • Gunakan kelengkapan pelindung yang sesuai yang diperlukan semasa mengendalikan bahan berbahaya. Jika anda memilih sarung tangan getah, gunakan sarung tangan serbuk percuma dengan sedikit kandungan protein. Sarung seperti ini mengurangkan pendedahan kepada protein lateks dan dengan itu mengurangkan risiko alergi lateks.
 • Sarung tangan getah hypoallergenic tidak mengurangkan risiko alergi lateks. Walau bagaimanapun, ia boleh mengurangkan tindak balas bahan kimia tambahan dalam lateks (dermatitis hubungan alahan).
 • Gunakan cara yang betul untuk bekerja untuk mengurangkan kemungkinan tindak balas kepada lateks.
 • Apabila memakai sarung tangan lateks, jangan gunakan krim tangan atau losyen berasaskan minyak (yang boleh menyebabkan kerosakan sarung tangan).
 • Selepas mengeluarkan sarung tangan getah, basuh tangan dengan sabun perlahan-lahan dan keringkan tangan anda.
 • Lakukan pembersihan rumah yang baik: membersihkan peralatan yang tercemar dengan habuk lateks.
 • Belajar mengenali gejala alergi lateks: ruam kulit; tempat merah; kemerah-merahan; gatal; simptom hidung, mata, atau sinus; asma; dan (jarang) kejutan.

Bagaimana jika saya mempunyai alahan lateks?

Jika anda mengalami gejala alahan lateks, elakkan sentuhan langsung dengan sarung tangan lateks dan produk lateks lain sehingga anda dapat melihat seorang doktor yang berpengalaman dalam merawat alahan lateks.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Latihan Pencegahan Alahan Latex (98-113). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. 2015. http://www.cdc.gov/niosh/docs/98-113/. Diakses pada 29 Ogos,

Pilihan Editor