Alergi Mengurangkan Gangguan Seksual (Bagaimana Mengatasi Ia?)

Alergi Mengurangkan Gangguan Seksual (Bagaimana Mengatasi Ia?)

Anonim

Gejala alergi seperti bersin, hidung berair, mata berair, gatal-gatal, dan keletihan yang muncul boleh mengganggu aktiviti dan memberi impak besar kepada kualiti kehidupan seseorang. Malah, kajian menunjukkan bahawa alahan juga boleh menjejaskan kehidupan seksual dan menyebabkan penurunan jantina seks. Mengapa itu? Semak ulasan berikut.

Kesan alergi terhadap seks

Melaporkan dari WebMD, kajian menunjukkan bahawa alahan boleh membuat seseorang sukar tidur dengan baik. Ini menjadikan penghidap berasa mengantuk pada hari berikutnya dan tidak dapat menumpukan perhatian kepada kerja.

Kemudian, dalam kajian 400 orang dengan rhinitis alergi (demam hay), 83% menunjukkan bahawa alergi itu mempengaruhi kehidupan seks mereka sekurang-kurangnya sekali, manakala baki 17% menunjukkan bahawa alahan selalu memberi kesan kepada kehidupan seks mereka.

Seorang penulis bernama Place, dari Santa Barbara, California berkata, "Pemandu seks saya paling rendah semasa musim alergi. Alergi sejuk dan sinus yang saya ada, membuatkan saya tidak berpuas hati dengan seks. "

Mengapakah alahan membuat penurunan berat badan?

Banyak kajian telah menyatakan bahawa menurunkan pemacu seks disebabkan oleh gejala alahan yang timbul. Gejala berikut dan kesannya terhadap seks.

Colds

Salah satu perkara yang membuat kenaikan dorongan seks adalah kehadiran feromon. Apabila akan melakukan hubungan seks, biasanya pasangan akan merasakan feromon yang satu sama lain. Pheromones adalah sejenis bahan kimia yang tersebar di luar tubuh untuk merangsang dan menarik daya tarik seksual. Walau bagaimanapun, apabila kesesakan hidung disebabkan oleh alahan muncul, sudah tentu ini akan membatasi rasa bau feromon dan menyebabkan penurunan jantina seks.

Keletihan

Selesema boleh mengganggu pernafasan dan menjadikan penderitanya sukar tidur dengan nyenyak. Jika ini berlaku untuk hari-hari, badan akan menjadi kurang bertenaga dan kurang romantis. Akibatnya, sistem saraf yang mengawal keupayaan untuk menjadi terangsang secara seksual menjadi terganggu. Sememangnya, apabila badan anda mengalami keradangan yang berkaitan dengan alergi, anda akan memilih untuk berehat dan memulihkan kesihatan anda.

Gejala lain

Cliffort W. Bassett, MD, penolong profesor perubatan dan otolaryngology di Long Island Collage Hospital di Brooklyn, New York, berkata kegatalan, mata berair, atau bengkak disebabkan oleh alahan kadang-kadang menyebabkan pasangan malu dan mengelakkan kontak intim terutama pada wanita.

Bagaimana untuk mengatasinya?

Cara terbaik untuk memulihkan pemacu seks anda adalah untuk mengurus dan memaksimumkan keadaan anda, jika perlu berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang sesuai. Cuba petua berikut.

1. Elakkan pencetus alergi

Alergen umumnya berasal dari tungau, debunga atau debu, dan haiwan kesayangan. Atas sebab ini, menjaga rumah anda bersih dari alergen menghalang alahan anda dari berulang. Sekiranya anda mempunyai alahan serbuk bunga, semasa perjalanan di luar rumah, anda harus menggunakan topeng dan keluarkan pakaian luar yang anda gunakan sebelum memasuki bilik dan segera membersihkan badan anda.

Sekiranya anda alah kepada bulu haiwan, anda tidak boleh menyimpan kucing atau anjing. Penyu atau ikan boleh menjadi pilihan bintang haiwan kesayangan anda.

2. Kawal suhu bilik

Pastikan untuk menjaga suhu bilik dan ketahui bila untuk membuka atau menutup tetingkap atau menghidupkan dan mematikan penghawa dingin.

3. Pastikan rumah bersih

Pastikan katil anda bersih dengan kerap menukar selimut dan lembaran. Pastikan rendam dalam air suam sebelum mencuci dan mengeringkannya di bawah sinar matahari.

4. Semak ubat yang anda ambil

Sekiranya terdapat ubat-ubatan yang membuat tubuh anda lelah, pertimbangkan untuk menggantikannya dengan orang lain mengikut nasihat doktor. Apabila bersetubuh, ambil ubat alahan sekitar 30 hingga 40 minit sebelum memastikan ubat ini berfungsi dengan baik.

Juga Baca:

  • 6 Perkara Tidak Sadar Buat Gejala Alergi Anda Lebih buruk
  • Ia adalah kali pertama mendapat alergi apabila anda membesar, bagaimana anda boleh?
  • Senarai Ubat yang Paling Sering Mencetuskan Alergi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Sumber:

Alahan dan Seks. https://www.webmd.com/allergies/features/sex-and-allergies#1. Diakses pada 15 Januari 2018.

Bagaimana Alergi Boleh Menjejaskan Kesihatan Seksual. https://www.healthline.com/health/allergies/sexual-health#modal-close. Diakses pada 15 Januari 2018.

Adakah Alergi Mempengaruhi Kehidupan Seks Anda? https://www.everydayhealth.com/allergies/do-allergies-affect-sex.aspx. Diakses pada 15 Januari 2018.

Pilihan Editor