Kelihatan Sama, Ini Adalah Perbezaan Antara Selesema Kerana Virus dan Gejala Alergi

Kelihatan Sama, Ini Adalah Perbezaan Antara Selesema Kerana Virus dan Gejala Alergi

Anonim

Selesema adalah perkara biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Penyebab utama selsema adalah jangkitan virus. Tetapi adakah anda tahu bahawa alahan juga boleh menyebabkan selesema? Ramai orang sering mengalami kesukaran membezakan selsema akibat virus (selesema biasa) dan selsema akibat alergi. Kerana kedua-dua pilek mempunyai gejala umum yang hampir seperti bersin, hidung tersumbat, sehingga hidung disekat. Malah, ada beberapa perkara yang membezakan kedua-dua jenis selesema ini. Apa-apa sahaja? Semak ulasan berikut.

Image

Penyebab selsema boleh menjadi virus, juga boleh alah

Rhinovirus adalah punca selsema yang paling biasa, walaupun sebenarnya terdapat lebih daripada 200 jenis virus yang boleh menyebabkan penyakit ini. Apabila virus yang menyebabkan selesema ke dalam badan, antibodi akan segera berperang. Tindak balas ini kemudian menyebabkan gejala seperti batuk dan kesesakan hidung.

Jadi dalam masa beberapa hari atau minggu, sistem imun anda akan berfungsi untuk menangkis virus yang menyebabkan selesema dan akhirnya menyebabkan gejala seperti batuk, bersin, selesema.

Walaupun selsema akibat alergi mempunyai kisah yang berbeza. Selesema disebabkan oleh sistem imun yang bertindak balas terhadap bahan tertentu.

Apabila badan terdedah kepada bahan yang menyebabkan alahan, sistem imun mengeluarkan bahan kimia yang dipanggil histamin. Selain bertanggungjawab mengatasi alergen, sebenarnya mengeluarkan histamin juga memainkan peranan dalam menyebabkan gejala alahan.

Perkara yang mencetuskan alergi boleh berasal dari tungau debu, bulu haiwan, debunga yang berasal dari pokok, rumput, atau rumput, dan makanan. Anda boleh dikatakan mengalami selsema akibat alergi jika keadaan selesema yang anda alami tidak akan hilang, kecuali rawatan dilakukan atau mengelakkan sumber alergen.

Walaupun hampir sama, gejala yang disebabkan agak berbeza

Kerengsaan akibat virus dan alahan mempunyai gejala umum yang hampir sama sehingga ia cenderung sukar dibezakan. Secara umum, kedua-dua keadaan ini menunjukkan simptom bersin, hidung berair, sehingga hidung disekat. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang dapat anda perhatikan untuk mengetahui sama ada selesema disebabkan oleh virus atau alergi.

1. Apabila sejuk berlaku

Virus yang menyebabkan selesema biasanya akan berkembang dan berkembang pada musim hujan. Selesema ini juga mengambil masa beberapa hari untuk berkembang selepas terdedah kepada virus.

Walaupun selesema yang disebabkan oleh gejala alahan berlaku selepas tubuh terdedah kepada bahan yang menyebabkan alahan menyebabkan simptom berupa bersin, kesesakan hidung, dan dalam sesetengah kes, mata gatal.

2. Masa lama terdedah kepada selsema

Kerengsaan akibat virus umumnya akan bertahan selama 3 hingga 14 hari. Walaupun selsema alergi akan bertahan lebih lama walaupun sehingga minggu. Ini bergantung pada hubungan anda dengan alergen.

Image

3. Warna cecair hidung

Apabila anda mengalami selesema kerana virus, lendir yang keluar dari hidung biasanya boleh berwarna hijau atau kuning. Satu lagi perkara yang berkaitan dengan selsema kerana alahan yang lendir tidak berwarna atau jelas.

4. Demam badan

Biasanya, apabila anda dijangkiti virus yang menyebabkan selesema, gejala demam dan sakit badan akan muncul. Tetapi tidak dalam selsema kerana alahan yang tidak menyebabkan gejala seperti itu.

5. Gatal pada mata dan hidung

Jangkitan virus yang menyebabkan selesema jarang berlaku atau tidak menyebabkan hidung gatal dan mata berair. Sekiranya anda mengalami semasa sejuk, mungkin anda mempunyai sejuk kerana alahan yang mempunyai tanda seperti itu.

Sudah tentu, cara untuk merawatnya juga akan berbeza

Merawat selesema kerana virus

Dalam kes-kes yang disebabkan oleh jangkitan virus, penggunaan antibiotik tidak digalakkan untuk merawat selesema. Sebabnya, antibiotik diberikan jika selsema disebabkan oleh bakteria.

Tetapi untuk mengurangkan gejala, anda boleh mengambil ubat seperti sirap batuk, decongestants, paracetamol (acetaminophen) dan ibuprofen. Penggunaan ubat-ubatan ini masih harus digabungkan dengan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

Pastikan anda meminta doktor sebelum mengambil ubat-ubatan yang melegakan sejuk untuk virus, terutamanya jika anda menghadapi masalah kesihatan. Penggunaan ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan dalam jangka masa panjang kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain.

Di samping itu, anda boleh melakukan rawatan sendiri seperti minum banyak air, jus, atau teh herba; menggunakan humudifier; dan menggunakan ubat berasaskan semulajadi yang mengandungi zink, vitamin D dan vitamin C.

Merawat selesema kerana alahan

Sedangkan rawatan untuk selesema yang disebabkan oleh alergi adalah dengan menggunakan antihistamin (allegra, benadryl, dan zyrtec). Bagaimana ia berfungsi dengan menghalang reaksi histamin terhadap alergen (alergen) supaya ia dapat mengurangkan gejala selsema akibat alergi.

Juga Baca:

  • Jangan dikelirukan, ini adalah perbezaan antara sejuk dan sejuk
  • 4 Tanda-tanda Alergi Dingin Anda Perlu Mengakui
  • 9 Perkara Yang Tidak Sadar Jadikan Gejala Selesema dan Demam Meningkat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Adakah Ia Biasa Sejuk atau Alergi? https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/common-cold-or-allergy-syms

Adakah Ia Alergi atau Dingin? https://www.healthline.com/health/allergies/allergies-or-cold#1

Detektif Sniffle: 5 Cara Beritahu Dingin dari Alergi. https://www.livescience.com/46095-colds-vs-seasonal-allergies-symptoms.html

Dingin atau Alergi? Bagaimana Beritahu Perbezaan https://www.medicalnewstoday.com/articles/315756.php

Pilihan Editor