Menguruskan Stres Kerana Kanser Paru-paru

Menguruskan Stres Kerana Kanser Paru-paru

Anonim

Penyelidikan menunjukkan bahawa minda dan badan manusia saling berkaitan. Oleh itu, tekanan yang dialami oleh seseorang akan memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental dan fizikal termasuk paru-paru. Tekanan boleh menyebabkan pengecutan paru-paru dan sesak nafas. Bagi orang yang menghidap kanser paru-paru, tekanan adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan. Kerana kanser paru-paru dapat menghalang kegiatan harian sehingga pesakit rentan terhadap stres. Melalui artikel ini, kami akan berkongsi beberapa tip yang boleh anda cuba untuk menangani stres dan kesukaran semasa bernafas.

Stres menyebabkan tekanan pada pesakit kanser paru-paru

Masalah yang biasa dialami oleh semua pesakit kanser paru-paru adalah tekanan. Tekanan sering dicetuskan oleh kebimbangan pesakit mengenai keadaan perubatan yang tidak menentu. Selain menjadi mudah marah, pesakit terdedah kepada rasa takut dan cemas. Kebanyakan pesakit mengalami tekanan sengit selepas diagnosis kanser dan semasa rawatan awal. Tanda-tanda tekanan yang biasa dialami oleh pesakit:

 • Takut bahawa rawatan tidak akan berfungsi.
 • Takut sakit.
 • Takut menjalani rawatan itu sendiri.
 • Cemas tentang perubahan dalam rutin harian akibat kanser
 • Bimbang tentang reaksi keluarga dan saudara-mara
 • Rasa tidak berdaya.
 • Merasakan tertekan mengenai perubahan dalam pelbagai aspek semasa rawatan kanser, contohnya perubahan fizikal dan ketidakpastian hasil rawatan.

Bagaimana menangani stres

Beberapa petua berikut yang anda boleh cuba menangani stres.

1. Tukar tabiat harian

Luangkan masa untuk melakukan aktiviti yang anda suka, seperti membaca buku, mendengar muzik, berkebun, atau berbaring di rumput. Aktiviti-aktiviti ini akan membantu anda mengimbangi emosi anda dan memulihkan mood. Penggunaan makanan sihat dan rehat yang mencukupi juga perlu dipertimbangkan untuk memulihkan tenaga sambil menyokong proses pemulihan kanser paru-paru.

Bukan itu sahaja, senaman juga penting untuk dilakukan. Cuba beberapa latihan ringan seperti berjalan beberapa kali seminggu. Walau bagaimanapun, pastikan anda berbincang dengan doktor anda mengenai program latihan dan jadual. Dengan aktiviti-aktiviti baru dan lebih mencabar, perhatian anda terhadap kebimbangan boleh terganggu. Mungkin anda boleh cuba mengambil kelas seni atau bermain alat muzik baru.

2. Sertai komuniti

Bergabung dengan aktiviti sosial adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan tekanan, terutamanya apabila anda bersosial dengan keluarga atau rakan-rakan. Dalam komuniti seperti kumpulan sokongan untuk kanser, anda boleh berkongsi pengalaman, perasaan dan ketakutan anda dengan orang lain. Anda juga boleh bercakap dengan rakan atau kaunselor.

3. Teruskan rutin kerja anda

Ada kalanya anda ingin terus bekerja selepas anda didiagnosis dengan kanser paru-paru. Sebelum mula bekerja semula, berbincang dengan pengurus anda untuk mengelakkan jadual kerja yang bercanggah dengan jadual ubat-ubatan. Minta bantuan dan jangan tolak diri terlalu keras di tempat kerja.

Terdapat banyak cara yang sihat untuk menangani tekanan. Mulailah dengan memerhati setiap stresor dan tentukan cara mengendalikan setiap. Cara mudah untuk menangani stres adalah untuk menjadi orang yang positif dan menikmati kehidupan semasa anda boleh.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-journey/recently-diagnosed/emotions-and-cancer/?region=on

http://www.cancer.net/coping-with-cancer/managing-emotions/managing-stress

Pilihan Editor