Jenis Anjing yang Selamat untuk Pesakit Alergi

Jenis Anjing yang Selamat untuk Pesakit Alergi

Anonim

Bagi kebanyakan orang yang mengalami alahan, mempunyai anjing atau kucing, atau bahkan melawat rakan-rakan yang mempunyai haiwan peliharaan sukar. Bulu haiwan adalah penyebab alahan anda. Gejala alergi anda boleh berbeza daripada bersin, mata berair, gatal-gatal, atau pembakaran.

Tetapi jika anda seorang pencinta anjing, jangan risau! Terdapat beberapa jenis anjing yang hanya mencetuskan sedikit reaksi alahan, mungkin tidak sama sekali.

Pertama sekali, mari kita cuba realistik, anjing tidak 100% hypoallergenic. Walau bagaimanapun, terdapat baka anjing yang mempunyai "mantel yang konsisten dan dapat diramal" yang cenderung lebih sesuai untuk penghidap alergi. Buah-buahan ini tidak jatuh, jadi mereka membuat kurang gatal yang merupakan elemen utama dalam rambut anjing yang menyebabkan gejala alahan.

Berikut adalah sebelas jenis anjing yang pakar anjing menganggap selamat untuk orang yang mengalami alahan:

 1. Bedlington Terrier
 2. Bichon Frise
 3. Crested Cina
 4. Ireland Water Spaniel
 5. Kerry Blue Terrier
 6. Maltese
 7. Poodle (mainan, miniatur, piawai)
 8. Anjing air Portugis
 9. Schnauzers (miniatur, standard, gergasi)
 10. Terrier Wheaten Coated Soft
 11. Xoloitzcuintli

Apabila mempertimbangkan setiap jenis ini, adalah penting untuk mengelakkan "anjing berjenama, " anjing alias yang biasanya bercampur baka. Pilih baka tulen kerana bulu mereka lebih diramalkan.

Apabila anda melakukan penyelidikan mengenai anjing yang selamat untuk orang yang mengalami alahan, wajarlah anda mengalami kekeliruan dengan maklumat yang bertentangan. Banyak laman web membesar-besarkan tuntutan untuk anjing tanpa alahan dan beberapa tuntutan untuk anjing mesra alam. Seperti yang kita katakan, tiada anjing benar-benar bebas alah.

Senarai di atas disusun oleh American Kennel Club, organisasi bukan keuntungan dengan pendaftaran anjing terbesar. Mereka membuat senarai ini berdasarkan kot bukan penumpahan, jadi mereka mempunyai rambut yang kurang. Walau bagaimanapun, masih anjing masih mempunyai bulu, dan sama ada bulu memicu alergi atau tidak terbukti dalam sebarang penyelidikan. Sudah tentu anjing boleh mempunyai lebih atau kurang rambut, atau menyebabkan lebih kurang alahan, bergantung kepada gen atau faktor lain. Oleh itu, baka anjing tidak selalu merupakan petunjuk yang boleh dipercayai tentang bagaimana ia mempengaruhi alahan seseorang.

Pilih jenis anjing

Sekiranya anda seorang kekasih anjing dan mempunyai alergi yang teruk, anda mungkin tertanya-tanya jenis anjing yang sesuai untuk anda.

Pertama, berhati-hati mempertimbangkan jenis anjing yang sesuai untuk keperluan anda. Setiap jenis anjing mempunyai perilaku dan sifat yang berbeza. Setelah anda melakukan penyelidikan dan mengetahui tentang anjing yang mungkin tepat untuk anda, cuba sediakan ruang sebanyak mungkin untuk anjing itu. Elakkan langsir, permaidani, perabot dengan pelapis tebal, karpet tambahan, atau kain yang mungkin dapat menampung keguguran rambut anjing.

Selepas memilih anjing, anda perlu mandi dan bersihkan anjing anda dengan kerap. Ini akan mengurangkan jumlah rambut di sekeliling rumah. Ini bermakna menyapu, menyedut, dan sebagainya. Satu langkah penting adalah untuk mengehadkan kawasan di mana anjing anda mungkin: bilik keluarga, bilik belakang, atau di taman, contohnya. Jika anda mempunyai alahan, jangan biarkan anjing anda di tempat tidur atau di dalam bilik anda, supaya lebih selamat.

Jika anda menyedari bahawa tiada jenis anjing yang benar-benar bebas alergi, dan jika anda menjadi lebih rajin tentang rambut anjing, bahkan orang yang mengalami alahan boleh menikmati persahabatan dengan haiwan kesayangan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Bakalar, N. Mitos Anjing Bebas Alergi. The New York Times . http://well.blogs.nytimes.com/2011/07/11/the-myth-of-the-allergy-free-dog/ Diakses pada 19 Ogos 2015.

Anjing dan Alahan. American Kennel Club . http://www.akc.org/about/faq_allergies.cfm Diakses pada 19 Ogos 2015.

Pilihan Editor