5 Cara Mencegah Plak pada Gigi

5 Cara Mencegah Plak pada Gigi

Anonim

Plak gigi adalah bakteria atau kotoran yang melekat dan hidup di rongga mulut kerana memakan makanan pada gigi. Sekiranya dibiarkan, plak pada gigi yang pada mulanya kuning akan menjadi semakin keras dan berkurang, supaya ia kelihatan seperti batu yang melekat pada gigi.

Image

Apa yang menyebabkan plak pada gigi?

Sesetengah tabiat buruk yang sering anda lakukan boleh menjadi punca penampilan plak pada gigi anda. Kebiasaan-kebiasaan ini termasuk jarang memberus gigi, memakan terlalu banyak makanan manis, jarang memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan jarang mengendalikan doktor gigi anda untuk pemeriksaan kesihatan pergigian yang rutin.

Malangnya, masih banyak orang yang meremehkan plak pada gigi. Walaupun jika tidak dibiarkan, makanan yang tersisa yang terkumpul dapat menyebabkan kerosakan pada gigi, sehingga bakteri berkembang di daerah dan dapat menyebabkan pernafasan yang buruk dan keradangan gusi.

Bagaimana untuk mencegah plak gigi?

Oleh itu, untuk mengelakkan plak gigi, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan, termasuk:

1. Berus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari

Cara terbaik untuk mencegah plak ialah dengan kerap berus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Apabila anda menyikat gigi anda, anda membantu menghilangkan serpihan makanan dan plak yang membentuk gigi, dan mencegah perkembangan plak yang lebih teruk.

Beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan dalam memberus gigi adalah:

 • Berus gigi selepas memakan makanan / minuman manis
 • Ia tidak disyorkan untuk menyikat gigi 30 minit selepas memakan makanan / minuman masam. Asid yang terkandung dalam makanan / minuman ini boleh melemahkan enamel gigi, dan memberus gigi anda terlalu keras boleh menghilangkan enamel gigi. Oleh itu, anda hanya perlu berus gigi sebelum makan makanan atau minuman berasid.
 • Menyikat atau membersihkan antara gigi dengan gigi floss atau gigi floss, kerana antara gigi adalah salah satu tempat untuk pembangunan plak.
 • Gosokkan lidah untuk menghilangkan bakteria dan pastikan nafas segar.

Satu lagi perkara yang perlu anda ketahui adalah bahawa anda disyorkan untuk menggantikan berus gigi setiap tiga atau empat bulan, bilas berus gigi dengan serta-merta dengan air paip selepas digunakan, pastikan berus gigi terbuka, dan gunakan berus dengan bulu yang lembut kerana berus gigi dengan bulu keras boleh merosakkan enamel gigi.

2. Gunakan ubat kumur

Satu lagi perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah plak gigi adalah dengan menggunakan cecair mulut. Pastikan anda membeli cuci mulut yang mempunyai label "antibakteria". Penggunaan cecair mouthwash menjadikannya mudah untuk membersihkan plak. Sudah tentu anda masih perlu menyikat gigi dan membersihkan gigi anda dengan menggunakan flos.

3. Elakkan pengambilan makanan manis, masam, dan sihat

Lebih manis / masam makanan anda, lebih banyak bakteria yang mesti diatasi. Makanan manis dan masam boleh menyebabkan kerosakan yang mencetuskan pembentukan plak pada gigi. Tetapi jika anda seorang peminat makanan / minuman manis, perkara yang perlu anda ketahui adalah:

 • Sekiranya anda makan makanan manis, segera bersihkan mulut dengan meminum banyak air.
 • Apabila meminum minuman ringan, gunakan jerami yang diletakkan di bahagian belakang mulut untuk mengurangkan kesan penggunaan minuman ini. Minuman yang mengandungi banyak asid boleh mengeluarkan enamel gigi.

4. Minum banyak air

Minum air yang cukup boleh mengekalkan mulut anda terhidrasi, dengan itu menjadikan mulut anda menghasilkan banyak air liur yang boleh membantu membersihkan mulut anda.

5. Jangan merokok

Walaupun merokok tidak mempunyai kesan langsung kepada pembentukan plak gigi, merokok boleh mencetuskan perkembangan plak yang lebih teruk. Satu kajian menunjukkan bahawa merokok boleh menyebabkan kekeringan gigi, meningkatkan risiko kehilangan gigi, dan penyakit periodontal.

Juga Baca:

 • Pemeriksaan Plak Pergigian
 • 7 Prinsip Utama untuk Mengekalkan Gigi Sihat dan Mulut
 • Mengapa makanan manis membuat rongga?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 19 Mac, 2019 | Terakhir Edited: 19 Mac, 2019

Sumber

http://www.webmd.boots.com/oral-health/plaque-causes diakses pada 05/20/2017 pada 10.21 WIB.

http://www.webmd.com/oral-health/features/plaque-causes#1 yang diakses pada 05/20/2017 pada 10.23 WIB.

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/brushing-your-teeth/faq-20058193 diakses pada 05/20/2017 pada 10.27 WIB.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7853136 diakses pada 05/20/2017 pada 10.35 WIB.

Pilihan Editor