Menyiasat Faedah Apple Cuka yang dikatakan Mengatasi Cirit-birit

Menyiasat Faedah Apple Cuka yang dikatakan Mengatasi Cirit-birit

Anonim

Memiliki cirit-birit pastinya sangat tidak selesa. Apabila cirit-birit, anda akan terus berulang-alik ke bilik mandi untuk membuang air besar. Kejang, kembung perut, dan kerengsaan kulit di sekitar dubur boleh muncul apabila anda mengalami cirit-birit. Terdapat banyak ubat cirit-birit yang dijual dengan bebas dan mudah diperoleh. Walau bagaimanapun, adakah anda cuba merawat cirit-birit dengan cuka sari apel? Di sini ia adalah keberkesanan cuka epal dalam menangani cirit-birit.

Adakah benar cuka epal cider berfungsi untuk cirit-birit?

Cuka Apple dibuat daripada ekstrak epal yang ditapai. Penapaian epal ini menghasilkan sebatian pektin yang membantu menyokong pertumbuhan bakteria baik di dalam usus. Kehadiran bakteria baik dalam usus sangat baik untuk pencernaan, kerana ia dapat melancarkan saluran pencernaan dan mencegah keradangan organ-organ pencernaan.

Dikutip dari Berita Perubatan Hari ini, kajian membuktikan bahawa cuka epal mempunyai sifat antibiotik semulajadi yang boleh memusnahkan bakteria E.coli dan juga Salmonella.

Bakteria ini merupakan punca utama cirit-birit dan keracunan makanan. Oleh kerana cuka apel bertindak sebagai antibiotik semulajadi, sesetengah penyelidik menyimpulkan bahawa bahan ini berkesan dalam merawat cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Sesetengah bukti penyelidikan juga menunjukkan bahawa cuka epal dapat melambatkan proses penghadaman supaya ia membolehkan masa untuk menguatkan najis sebelum dikeluarkan.

Cuka cider epal mentah, organik, dan tidak ditapis adalah cuka epal yang disyorkan untuk menjadi ubat cirit-birit semulajadi. Biasanya, cuka apel jenis ini keruh dan terdapat serat halus di dalamnya.

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat kajian yang mengatakan bahawa bahan ini agak berkesan, kajian lanjut masih diperlukan. Kerana cuka epal melalui proses penapaian yang menghasilkan asid asetik. Ia adalah asid asetik yang di sesetengah orang sebenarnya boleh menyebabkan sakit perut, pedih ulu hati, dan bahkan memperburuk cirit-birit.

Di samping itu, kadang-kadang anda tidak tahu sama ada cirit-birit anda disebabkan bakteria atau masalah kesihatan tertentu. Jika punca cirit-birit bukan disebabkan oleh bakteria, maka keberkesanan cuka sari ape untuk mengatasi masalah pencernaan yang tidak akan berfungsi dengan berkesan.

Kesan sampingan cuka Apple sebagai ubat cirit-birit

Cuka Apple sangat berasid. Jika anda meminumnya secara langsung tanpa mencairkannya, bukannya mengubati cirit-birit anda akan merosakkan tisu mulut, tekak dan tekak. Di samping itu, cuka epal yang diambil secara langsung juga boleh merosakkan lapisan pelindung gigi kerana ia terlalu berasid.

Jika anda minum terlalu banyak cuka sari apel pada satu masa, ramuan ini sebenarnya boleh memicu cirit-birit. Kerana kandungan gula dalam cuka sebenarnya merangsang pergerakan usus yang dapat menyebabkan cirit-birit. Risiko lain yang perlu dipertimbangkan ialah:

 • Mengurangkan ketumpatan tulang jika digunakan lebihan.
 • Mengurangkan paras kalium yang menyebabkan degupan jantung tidak teratur, tekanan darah rendah, dan kelemahan otot jika digunakan dalam jumlah yang berlebihan.
 • Berpengaruh negatif terhadap kadar gula dan insulin pada pesakit diabetes jenis 1.
 • Mengganggu keberkesanan ubat diabetes dan antibiotik seperti tetracycline.

Keberkesanan cuka sari apel untuk merawat cirit-birit setakat ini belum terbukti dengan pasti, jadi anda tidak boleh bergantung kepadanya sebagai ubat untuk melegakan cirit-birit.

Kerana cuka apel itu sendiri bukan ubat. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mencubanya dengan memakan 1 hingga 2 sendok teh cuka epal dengan mencairkannya dalam segelas air dua kali sehari sehingga gejala mereda.

Sekiranya selepas mengambil cirit-birit, ia akan menjadi lebih teruk lagi, maka segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan dengan cepat. Pastikan anda berehat dan mengambil banyak cecair jika anda mengalami cirit-birit.

Juga Baca:

 • Cuka Apple: Manfaat Kesihatan, Kesan Sampingan dan Cara Penggunaannya
 • Garis Panduan Pemakanan Sihat untuk Mengatasi Cirit-birit pada Kanak-kanak
 • 6 Makanan untuk Dihindari Apabila Anda Memiliki Cirit-birit
 • Langkah Penting untuk Mencegah Dehidrasi Apabila Cirit-birit

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Adakah cuka epal cider baik atau buruk untuk cirit-birit?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321579.php diakses pada 4 Jun 2018

11 Home Remedies for Cure

https://www.rd.com/health/conditions/home-remedies-diarrhea/ diakses pada 4 Jun 2018

Adakah Cuka Apple Cider Rawat Cirit-birit?

https://www.healthline.com/health/digestive-health/apple-cider-vinegar-diarrhea diakses pada 4 Jun 2018

Pilihan Editor