Pelbagai Pilihan Operasi Rawatan Kanser Serviks

Pelbagai Pilihan Operasi Rawatan Kanser Serviks

Anonim

Terdapat banyak pilihan rawatan untuk kanser serviks. Kaedah yang dipilih bergantung kepada beberapa faktor, termasuk jenis dan peringkat kanser, kesan sampingan yang mungkin, dan keutamaan pesakit dan kesihatan. Pembedahan adalah pilihan utama yang disarankan oleh doktor.

Apakah pilihan pembedahan untuk rawatan kanser serviks?

Terdapat 3 jenis operasi untuk merawat kanser serviks:

 • Trichectomy Radikal: serviks bersama-sama dengan tisu sekeliling dan bahagian atas vagina dikeluarkan, tetapi rahim dibiarkan
 • Hysterectomy: serviks dan rahim dikeluarkan; bergantung pada peringkat kanser, mungkin juga penting untuk menghilangkan ovari dan tiub fallopian
 • Pemeriksaan pelvik: pembedahan utama di mana serviks, vagina, rahim, pundi kencing, ovari, tiub fallopian dan rektum sepenuhnya dikeluarkan

Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai butiran setiap operasi.

Trichectomy radikal

Trectectomy radikal biasanya disyorkan jika kanser serviks dijumpai pada peringkat awal. Pembedahan ini biasanya disyorkan untuk wanita yang ingin melindungi potensi mereka untuk melahirkan anak.

Apa yang berlaku semasa trakektomi radikal?

Semasa prosedur, pakar bedah itu akan membuat beberapa incisions kecil di perut anda. Alat khas akan dimasukkan ke dalam hirisan dan digunakan untuk mengangkat serviks dan bahagian atas vagina anda. Nodus limfa dari pelvis juga boleh dipotong. Rahim akan disambung semula ke bahagian bawah vagina anda.

Trectectomy radikal membolehkan anda mempunyai anak

Berbanding dengan hysterectomy atau extermation pelvic, manfaat jenis pembedahan ini adalah rahim anda masih utuh. Ini bermakna anda masih mempunyai keupayaan untuk mempunyai anak. Walau bagaimanapun, penting untuk menyedari bahawa doktor tidak dapat menjamin anda masih boleh memiliki anak.

Biasanya doktor memberi amaran kepada anda untuk menunggu kira-kira 6-12 bulan untuk mengandung selepas menjalani pembedahan, supaya rahim dan vagina anda mempunyai masa untuk sembuh. Sekiranya anda berjaya hamil selepas pembedahan, anak anda mesti dilahirkan oleh bahagian caesar.

Hysterectomy

Hysterectomy sering disyorkan untuk mengubati kanser serviks awal. Pembedahan ini boleh disyorkan selepas program radioterapi untuk membantu mencegah kanser daripada berulang.

Terdapat dua jenis hysterectomies

Terdapat dua jenis histerektomi yang boleh dilakukan untuk merawat kanser serviks:

 • Histerektomi mudah: serviks dan rahim dikeluarkan dan, dalam beberapa kes, tiub ovari dan tiub fallopian juga dikeluarkan; ini hanya sesuai untuk kanser serviks yang sangat awal.
 • Histerektomi Radikal: serviks, rahim, tisu sekeliling, nodus limfa, ovari dan tiub fallopian telah dikeluarkan sepenuhnya; ini adalah pilihan pertama dalam kanser serviks peringkat pertama dan kanser serviks peringkat kedua.

Apa komplikasi yang mungkin timbul dari histerektomi?

Komplikasi histerektomi jangka pendek termasuk jangkitan, pendarahan, pembekuan, dan kerosakan secara tidak sengaja kepada ureter, pundi kencing atau rektum.

Risiko komplikasi jangka panjang adalah kecil, tetapi boleh mengganggu, iaitu:

 • risiko bahawa vagina anda boleh menjadi lebih pendek dan kering, yang menjadikan seks menyakitkan
 • inkontinensia kencing
 • bengkak tangan dan kaki yang disebabkan oleh pembentukan cecair
 • Usus anda tersumbat disebabkan oleh pembentukan tisu parut - ini mungkin memerlukan pembedahan lanjut untuk pembaikan

Hysterectomy adalah prosedur untuk membuang rahim. Harus diingat bahawa anda tidak lagi dapat mempunyai anak selepas menjalani prosedur ini.

Pembuangan ovari yang mungkin dilakukan juga akan mencetuskan permulaan menopaus jika anda tidak mengalaminya.

Pengarkian panggul

Pengarkian panggul adalah operasi utama yang biasanya hanya diresepkan apabila kanser serviks kembali selepas siri rawatan sebelumnya yang dipercayai berjaya. Pembedahan ini ditawarkan jika kanser berulang di pinggul, tetapi tidak tersebar di luar kawasan ini.

Apakah prosedur kepekatan pelvis?

Eksenterasi pelvik melibatkan dua peringkat rawatan:

 • Kanser dikeluarkan, ditambah pundi kencing, rektum, vagina, dan bahagian bawah usus anda
 • Dua lubang yang disebut stomas dibuat di perut anda; Lubang ini digunakan untuk mengeluarkan air dan kotoran dari dalam badan anda ke dalam beg pengumpulan, yang dikenali sebagai beg kolostomi.

Selepas pengencang pelvik, vagina anda boleh dibina semula dengan kulit dan tisu dari bahagian lain badan. Ini bermakna anda boleh meneruskan seks selepas menjalani prosedur, walaupun mungkin beberapa bulan untuk anda merasa cukup sesuai untuk melakukannya.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

http://www.nhs.uk/Conditions/Cancer-of-the-cervix/Pages/Treatment.aspx

http://www.cancer.net/cancer-types/cervical-cancer/treatment-options

kelahiran

Pilihan Editor