4 Prinsip Gaya Hidup Sihat yang Harus Dipatuhi oleh Orang dengan Hepatitis

4 Prinsip Gaya Hidup Sihat yang Harus Dipatuhi oleh Orang dengan Hepatitis

Anonim

Di samping rawatan yang ditawarkan oleh doktor, gaya hidup memainkan peranan penting dalam menguruskan hepatitis yang anda alami. Berikut adalah panduan untuk menjalani gaya hidup sihat untuk hepatitis.

Image

Panduan untuk gaya hidup sihat untuk hepatitis

1. Elakkan alkohol

Walaupun alkohol bukan penyebab hepatitis anda, anda harus berhenti minum. Ini kerana kerosakan hati anda boleh bertambah buruk jika anda terus mengambil alkohol.

2. Tukar makanan anda

Perubahan yang paling penting dalam diet anda adalah mengurangkan pengambilan garam (sodium). Anda harus memilih makanan yang rendah natrium dan mengurangkan jumlah garam dalam resipi anda. Garam yang berlebihan boleh membuat tubuh mengekalkan cecair, dengan itu membengkak bengkak di perut dan kaki anda.

Anda mesti menambah sejumlah besar sayur-sayuran dan buah-buahan untuk diet anda. Kedua-dua makanan ini memberikan pengambilan vitamin dan mineral paling banyak untuk meningkatkan pertahanan tubuh.

Hepatitis menyebabkan malnutrisi dan kehilangan jisim otot, jadi anda juga memerlukan lebih banyak protein. Anda boleh memilih protein tanpa lemak seperti kacang, ayam atau ikan. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk mengelakkan makanan laut.

3. Berhenti merokok dan mula senaman

Mengubah tabiat berbahaya untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan boleh membantu anda mencegah dan merawat gejala hepatitis. Sebagai contoh, berhenti merokok dan bersenam setiap hari, digabungkan dengan mengambil multivitamin (yang ditetapkan oleh doktor). Jangan mengambil makanan tambahan besi tanpa nasihat doktor.

Di samping itu, mengekalkan kebersihan mulut dan gigi yang baik boleh mengurangkan masalah pergigian yang boleh menyebabkan jangkitan.

Anda mesti pastikan anda telah vaksin, termasuk vaksin influenza, vaksin hepatitis A dan hepatitis B dan pneumococci. Jangan lupa tanya kepada doktor seberapa kerap anda perlu divaksinasi.

4. Jangan melakukan seks tanpa keselamatan

Sentiasa gunakan kondom dalam setiap aktiviti seksual (termasuk seks oral dan dubur) untuk mengurangkan risiko pemindahan hepatitis kepada orang lain. Hepatitis B dan hepatitis C boleh disebarkan melalui aktiviti seksual, jadi dengan seks tanpa perlindungan dapat meningkatkan risiko jenis hepatitis ini. Tanya doktor anda mengenai vaksinasi hepatitis dan cara terbaik untuk melindungi diri anda dan pasangan anda.

Gaya hidup yang sihat boleh memberi kesan yang besar kepada penyakit anda. Kenapa anda tidak bermula dari sekarang?

Juga Baca:

  • Panduan untuk anda yang hidup dengan hepatitis C
  • 10 Fakta Penting Mengenai Hepatitis di Indonesia
  • Panduan untuk Melakukan Seks Selamat dengan Pesakit Hepatitis

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 2, 2017 | Terakhir Edited: Ogos 2, 2017

Pilihan Editor