Wanita Optimis Boleh Hidup Lebih Lama, Mendedahkan Penyelidikan

Wanita Optimis Boleh Hidup Lebih Lama, Mendedahkan Penyelidikan

Anonim

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai sikap optimistik dalam hidup mempunyai peluang untuk hidup lebih lama daripada wanita yang pesimis, alias tidak optimis.

Image

Eric Kim, ketua penyelidikan di Jabatan Sains Sosial dan Kelakuan di TH Chan School of Public Health Harvard di Boston dan rakan-rakannya menyatakan bahawa satu cara untuk meningkatkan kualiti hidup dan meningkatkan kesihatan adalah mempunyai sifat optimistik. Malah, penyelidikan yang dijalankan di University of Illinois mendapati hakikat bahawa orang optimis cenderung mempunyai kesihatan jantung yang lebih baik daripada mereka yang pesimis.

Seperti apa pula, sikap optimis itu?

Penyelidikan yang diterbitkan dalam American Journal of Epidemiology mendefinisikan keyakinan sebagai sikap mental yang ditunjukkan dengan pemikiran positif dan penuh harapan dan yakin bahawa sesuatu yang baik akan selalu datang. Orang yang optimis sentiasa mempunyai pemikiran positif tidak kira betapa sukarnya keadaan.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa orang optimis cenderung mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang lebih baik berbanding mereka yang pesimis. Pesimisme adalah bertentangan dengan keyakinan, yang melihat hal-hal dari sisi buruk dan selalu mempunyai harapan buruk.

Bagaimanakah sikap optimistik boleh membuat wanita hidup lama?

Kaitlin Hagan, salah seorang penyelidik kesihatan awam di Brigham & Women's Hospital dan Harvard University di Boston yang menyumbang kepada kajian ini menyatakan bahawa orang optimis cenderung bertindak dalam cara hidup yang lebih sihat. Sebagai contoh, melakukan sukan lebih kerap, makan makanan yang sihat, dan perkara-perkara lain yang akhirnya memberi kesan kepada mengurangkan risiko kematian dan secara tidak langsung memanjangkan hayat.

Image

Hagan juga menambah bahawa keyakinan juga mungkin mempunyai kesan langsung kepada fungsi biologi tubuh. Kajian-kajian lain menunjukkan bahawa tahap keyakinan yang tinggi pada seseorang mempengaruhi tahap keradangan yang lebih rendah, tahap lipid yang lebih sihat (lemak dalam darah), dan antioksidan yang lebih tinggi.

Berikut adalah tiga perkara yang menimbulkan keyakinan yang baik untuk kesihatan, iaitu:

 1. Optimis lebih peduli tentang kesihatan mereka dan apa yang membuatkan mereka lebih sihat.
 2. Orang yang optimis biasanya mempunyai gaya hidup yang sihat.
 3. Apabila dibanjiri masalah, orang optimis mempunyai cara yang berkesan untuk menangani mereka daripada bertindak secara negatif.

Optimisme dapat mengurangkan punca kematian hampir 30 peratus

Untuk melihat lagi manfaat sikap optimistik terhadap kesihatan dan risiko kematian, Kim dan rakan-rakannya menganalisis data dari 2004-2012 yang melibatkan kira-kira 70 ribu wanita yang merupakan sebahagian daripada Kajian Kesihatan Jururawat. Kajian Kesihatan Jururawat adalah kajian yang menilai kesihatan wanita melalui kaji selidik yang dijalankan setiap dua tahun.

Faktor yang dikaji dalam kajian ini adalah berkaitan dengan kesihatan dan tabiat fizikal dan mental yang berkaitan dengan perkara seperti diet, sejarah penyakit, intensiti senaman, merokok, dan minum alkohol. Selama 2004-2012, kaji selidik itu ditambah dengan soalan mengenai keyakinan.

Hasilnya, berbanding dengan wanita yang mempunyai tahap optimisme yang lebih rendah, mereka yang mempunyai tahap keyakinan yang lebih tinggi mempunyai risiko 30 persen lebih rendah daripada mati lebih cepat.

Penyelidik juga mendapati bahawa wanita yang paling optimistik kurang cenderung untuk meninggal dunia daripada pelbagai penyakit berbanding wanita kurang yakin, termasuk:

 • 16 peratus kurang berkemungkinan mati akibat kanser
 • 38 peratus lebih rendah untuk kematian penyakit jantung
 • 39 peratus lebih kurang mati akibat strok
 • 38 peratus kurang mungkin mati akibat jangkitan

Bagaimana pula dengan lelaki?

Eric Kim menyatakan bahawa penyelidikannya tidak termasuk lelaki sebagai responden jadi hasilnya hanya termasuk wanita.

Walau bagaimanapun, kajian terdahulu telah menemui persatuan antara keyakinan dan kesihatan untuk lelaki dan wanita. Ternyata hasilnya sama, iaitu optimisme mempunyai pengaruh yang baik terhadap kesihatan dan dapat memperpanjang umur.

Juga Baca:

 • 5 Tips untuk Meningkatkan Kanak-kanak menjadi Optimis
 • 4 Prinsip Kehidupan Anda Harus Hidup Jika Anda Ingin Mempunyai Kehidupan Panjang
 • Wanita Adakah Lebih Lama Daripada Lelaki, Adakah Ini Sudah Benar?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 5 Januari, 2018 | Terakhir Edited: 5 Januari 2018

Sumber

Optimisme Boleh Meningkatkan Panjang Umur Wanita http://oncologynews.com.au/optimism-may-boost-womens-longevity/ diakses pada 2 Januari 2018

Optimisme dan Kematian Khusus-Sebab: Kajian Kohort Calon https://academic.oup.com/aje/article/185/1/21/2631298 diakses pada 2 Januari 2018

Optimisme Mungkin Membawa Wanita Ke Hidup Lebih Lama https://www.webmd.com/balance/news/20161207/optimism-may-propel-women-to-a-longer-life#1 diakses pada 2 Januari 2018

Wanita optimis boleh hidup lebih lama https://www.reuters.com/article/us-health-optimism-longevity/optimistic-women-may-live-longer-idUSKBN13Y27K diakses pada 2 Januari 2018

4 Alasan Mengapa Tinjauan Optimistik Baik untuk Kesihatan Anda https://www.psychologytoday.com/blog/the-science-behind-behavior/201607/4-reasons-why-optimistic-outlook-is-good-your-health diakses pada 2 Januari 2018

Pilihan Editor