Gosh, Bakteria dari Wipes Dapur Dapat Memicu Keracunan Makanan!

Gosh, Bakteria dari Wipes Dapur Dapat Memicu Keracunan Makanan!

Anonim

Selain alat memasak, mesti ada tuala dapur di dapur anda. Lap dapur serba boleh. Boleh membersihkan meja, pinggan dan cawan kering, untuk mengelap tangan. Tetapi berhati-hati, satu perkara ini juga boleh menjadi punca keracunan makanan, anda tahu. Bagaimana mungkin? Ketahui melalui kajian berikut.

Lapisan dapur boleh menjadi punca keracunan makanan

Penyebab keracunan makanan yang paling biasa ialah pencemaran bakteria dan kuman pada makanan. Keracunan makanan juga boleh disebabkan oleh peralatan yang anda gunakan untuk membersihkan, salah satunya adalah kain dapur.

Melaporkan dari Medical Daily, kajian dari Universiti Mauritius mendedahkan bahawa tisu dapur yang biasanya digunakan untuk membersihkan alat memasak, mengangkat kuali panas, atau tangan kering sebenarnya menyimpan banyak bakteria. Ini terbukti dari 100 pusingan dapur yang dikaji, sebanyak 49 daripada mereka positif mengandungi bakteria yang menyebabkan keracunan makanan.

Kain dapur positif yang mengandungi bakteria kebanyakannya digunakan untuk banyak perkara sekaligus. Sebagai contoh, anda memasak peralatan memasak sambil mengeringkan tangan dengan kain yang sama.

Sisa-sisa air dari tangan atau peralatan dapur basah akan mudah diserap oleh serbet dan menjadikannya basah. Nah, kain lembap ini adalah tempat kegemaran bakteria untuk berkembang dan berkembang biak.

Apabila anda menggunakan tuala dapur untuk membersihkan alat memasak dan kemudian menggunakannya lagi untuk mengeringkan tangan anda, ini membolehkan pencemaran silang. Ini bermakna bakteria dari peralatan memasak akan bergerak ke kain, kemudian bergerak lagi ke tangan. Akibatnya, bakteria ini boleh memasuki badan melalui mulut apabila anda makan untuk menyebabkan keracunan makanan.

Apakah jenis bakteria yang menyebabkan keracunan makanan dari tuala dapur?

Daripada 49 tuala dapur yang telah dicemari secara positif dengan bakteria, terdapat tiga jenis bakteria yang paling biasa dijumpai iaitu Escherichia coli (E. coli), Enterococcus spp, dan Staphylococcus aureus (S. aureus).

Satu persatu, 37 persen lap mengandungi bakteria E. coli, 37 persen mengandungi bakteria Enterococcus, dan 14 persen lainnya mengandung bakteria Staphylococcus aureus (S. aureus).

E. coli adalah bakteria dari air kotor atau makanan yang tercemar, terutama sayur-sayuran mentah dan daging yang kurang matang. Walaupun kebanyakan jenis E. coli hanya menyebabkan cirit-birit ringan, jenis tertentu juga boleh menyebabkan jangkitan usus dan gejala keracunan makanan seperti sakit perut dan demam.

Mencegah keracunan makanan dari tuala dapur

Tidak kira berapa bersih dapur anda, kuman dan bakteria akan kekal dan berpegang kepada pelbagai peralatan makan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda berdiam diri dan membiarkan sarang penyakit di dapur anda, bukan?

Cara utama untuk mencegah risiko keracunan makanan dari tuala dapur adalah untuk mencuci dan menggantikan kain dengan kerap, terutama jika kain telah mula lembap. Sekiranya anda menggunakan kain dapur untuk mengelap meja, jangan gunakan kain yang sama untuk mengeringkan tangan atau alat memasak.

Juga Baca:

  • 6 Kesalahan Memasak Yang Harus Dihindari, Jadi Bahawa Keluarga Anda Bukan Keracunan Makanan
  • Bukan Hanya Membuat Kotor, Bahaya ini Memakai Kasut Dalaman Untuk Kesihatan
  • Yang Bersih, Keringkan Tangan Anda Dengan Tisu Atau Pengering Tangan?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 14 Jun 2019 | Terakhir Edited: 14 Jun, 2019

Sumber

Bakteria Berkembang di Tuala Dapur, Tetapi Risiko Kesihatan Mungkin Terlalu. https://www.medicaldaily.com/bacteria-grows-kitchen-towels-health-risks-may-be-overblown-424720. Diakses pada 7/19/2018.

Tuala Dapur Anda Mungkin Penuh dengan Bakteria. https://www.healthline.com/health-news/your-kitchen-towels-are-probably-full-of-bacteria#1. Diakses pada 7/19/2018.

Ya, Ada Bakteria di Tuala Dapur Anda. Tidak, mereka tidak akan membuat anda sakit. https://www.livescience.com/62789-kitchen-towel-bacteria.html. Diakses pada 7/19/2018.

Tuala Dapur Laden Dengan Bakteria. http://www.health.com/healthday/kitchen-towels-laden-bacteria. Diakses pada 7/19/2018.

Pilihan Editor