Walaupun Berkhasiat, Alert Juga Bahaya Mengambil Madu Mentah

Walaupun Berkhasiat, Alert Juga Bahaya Mengambil Madu Mentah

Anonim

Akhir-akhir ini, madu mentah telah menjadi trend di kalangan pencinta kesihatan dan bahan-bahan semula jadi. Madu mentah dipercayai lebih sihat dan bermanfaat untuk tubuh kerana ia masih mengandungi pelbagai bahan asal yang kaya dengan nutrien dan bukan melalui proses kimia yang berlebihan. Oleh itu, ramai orang kini mula beralih kepada penggunaan madu mentah. Tetapi sebelum membuat keputusan itu, lebih baik jika anda terlebih dahulu mempertimbangkan apa kelebihan dan kekurangan madu mentah. Kerana walaupun produk ini menawarkan segudang manfaat, masih terdapat bahaya madu mentah yang melanda anda dan keluarga anda. Kesan sampingan tertentu bahkan membawa maut. Lihat maklumat di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Image

Apakah perbezaan antara madu mentah dan madu biasa?

Apa yang membezakan madu mentah dari madu biasa (sering juga dirujuk sebagai madu semulajadi atau madu yang diproses) adalah proses pemprosesan. Untuk mengeluarkan madu, sarang lebah yang sudah dipenuhi dengan madu akan dipecah menjadi kepingan kecil. Selepas itu, sarang lebah akan diperas atau ditapis supaya cairan madu dipisahkan. Madu yang dihasilkan dipanggil madu mentah atau madu mentah.

Sementara itu, kebanyakan madu yang dijual di kedai-kedai biasanya melalui pelbagai proses tambahan seperti penapisan, pasteurisasi, atau penambahan perasa seperti sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS). Proses ini menyebabkan kehilangan pelbagai nutrien asli yang terdapat dalam madu mentah, seperti debunga lebah, bakteria yang baik, dan pelbagai jenis fitonutrien. Oleh itu, manfaat madu mentah dipercayai lebih dan lebih kuat daripada madu biasa.

Manfaat madu mentah

Madu mentah menawarkan manfaat tertentu yang anda mungkin tidak mendapat dari penggunaan madu biasa. Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda mungkin mempertimbangkan bertukar untuk makan madu mentah.

Menyediakan pengambilan mineral

Madu yang tidak melalui proses pasteurisasi di mana madu akan dipanaskan untuk membunuh pelbagai bakteria masih mengandungi pelbagai jenis mineral yang diperlukan oleh tubuh. Galian ini termasuk besi, kalsium, kalium, dan kompleks vitamin B. Dengan pengambilan mineral yang mencukupi, kesihatan tulang akan dikekalkan dan metabolisme anda akan lebih lancar. Di samping itu, mineral juga berfungsi untuk mengimbangi tahap elektrolit dalam badan.

Menyembuhkan luka

Berbanding dengan madu biasa, madu mentah berfungsi lebih baik dalam penyembuhan luka. Tahap keasaman cukup tinggi dan kandungan antibakteria yang dipanggil methylglyoxal dapat meningkatkan pH pada permukaan luka sehingga berbagai bakteri akan menjauh. Madu mentah juga lebih berkesan daripada madu biasa sebagai antiseptik untuk membersihkan luka dan mencegah jangkitan lanjut.

Mencegah radikal bebas

Pengambilan madu mentah rutin akan mencetuskan pengeluaran antioksidan semulajadi dalam badan. Antioksidan sendiri bertanggungjawab untuk mencegah radikal bebas yang berasal dari pencemaran, pendedahan kepada cahaya matahari, dan bahan kimia. Radikal bebas adalah berbahaya kerana mereka mampu merosakkan dan membunuh sel-sel di dalam tubuh dan menyebabkan penuaan dini.

Kawalan tekanan darah dan kolesterol

Madu mentah dapat membantu anda mengawal tekanan darah dan kadar kolesterol dalam tubuh. Tidak seperti madu biasa, madu mentah boleh merangsang pengeluaran kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan tahap kolesterol jahat (LDL). Tekanan darah dan kolesterol menjadi lebih stabil dan anda mengelakkan pelbagai penyakit seperti serangan jantung atau strok.

Bahaya madu mentah yang mungkin berlaku

Madu mentah mempunyai pelbagai keberkesanan dan keberkesanan penggunaan untuk pelbagai penyakit yang anda keluarkan. Walau bagaimanapun, pakar mendedahkan bahawa madu yang tidak diproses dengan betul juga merupakan risiko kepada kesihatan. Berikut adalah pelbagai risiko memakan madu mentah yang harus anda lihat.

Botulisme (keracunan bakteria)

Madu mentah berpotensi untuk mengandungi spora botulisme bakteria. Bakteria berisiko menghasilkan toksin dalam badan yang menyebabkan botulisme. Botulisme dicirikan oleh kekejangan perut, mual, cirit-birit, demam, muntah-muntah, mulut kering, dan otot yang lemah. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan kematian. Doktor di seluruh dunia tidak menggalakkan bayi dan kanak-kanak untuk mengambil madu mentah kerana risiko botulisme pada kanak-kanak lebih tinggi. Orang yang mempunyai penyakit autoimun, leukemia, AIDS, dan mereka yang mempunyai sistem imun yang berkompromi juga tidak dinasihatkan untuk mengambil madu mentah.

Alahan

Kerana madu mentah masih mempunyai kandungan debunga asli, beberapa orang yang alergi terhadap debunga dapat mengalami reaksi alergi tertentu. Reaksi alergi yang disebabkan oleh kesukaran bernafas, tekanan darah menurun secara dramatik, pening, pengsan, kegagalan jantung, dan juga kematian. Reaksi lain yang dilaporkan oleh orang yang tidak begitu sensitif kepada alergen termasuk gatal-gatal, ruam, dan bengkak.

Keracunan

Madu yang dihasilkan oleh lebah sangat dipengaruhi oleh bunga yang nektarnya diambil. Sesetengah jenis bunga dalam kumpulan Rhododendron adalah beracun kepada manusia. Jika lebah menghasilkan madu dari madu bunga, anda berisiko meracuni grayanotoxin, bahan beracun berbahaya dari bunga Rhododendron. Racun ini menyerang sistem saraf anda. Dalam sesetengah keadaan, toksin akan merosakkan sel saraf otak, menyebabkan kehilangan kawalan ke atas pelbagai fungsi tubuh yang dikawal oleh otak anda. Grayanotoxin juga harus mati bersama dengan kuman dan bakteria dalam proses pasteurisasi. Walau bagaimanapun, madu mentah tidak melalui proses ini supaya racun itu tidak mati.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Bahaya dan Manfaat Madu Mentah. http://www.livestrong.com/article/263668-the-dangers-and-benefits-of-raw-honey/ Diakses pada 9 November 2016.

Kesan Sampingan Madu Mentah. http://www.livestrong.com/article/167554-side-effects-of-raw-honey/ Diakses pada 9 November 2016.

Bahaya Mentah Muda: Adalah Selamat bagi Bayi dan Kehamilan. https://www.honeycolony.com/article/raw-honey-dangers-babies-pregnancy/ Diakses pada 9 November 2016.

Perbezaan Antara Madu dan Madu Mentah Organik. http://organics.org/differences-between-honey-and-raw-organic-honey/ Diakses pada 9 November 2016.

Pilihan Editor