Hubungan yang kerap, mengapa pasangan masih menipu? (Berikut adalah 4 sebab)

Hubungan yang kerap, mengapa pasangan masih menipu? (Berikut adalah 4 sebab)

Anonim

Apa yang ingin dicapai pasangan anda dalam hubungan? Ia pasti hidup bahagia, dan cinta dan menghormati satu sama lain. Tetapi hakikatnya adalah bahawa walaupun hubungan anda dengan pasangan anda adalah ideal tanpa gangguan, anda mungkin tiba-tiba mencari pasangan anda yang mempunyai hubungan sulit. Anda mesti tertanya-tanya, kenapa dia masih bertekad untuk menipu semasa hubungan anda baik-baik saja.

Tertarik dengan jawapannya? Datang, lihat kajian berikut.

Sebab mengapa pasangan masih ditangkap menipu

Kafir selalu mendahului senarai sebagai pemusnah hubungan seseorang. Walaupun hubungan itu nampaknya sejuk, penipuan masih boleh berlaku. Jika ini berlaku kepada anda, tentu anda akan sangat kecewa.

Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Psikologi Universiti Marylan yang diterbitkan dalam Journal of Sex Research mendedahkan bahawa sebanyak 562 orang dewasa mengakui mempunyai hubungan sulit.

Alasannya merangkumi perasaan terabaikan, kehilangan minat pada pasangan, keinginan seksual yang tidak memuaskan, atau ingin membalas dendam kerana mengalami hal yang sama.

Kajian itu menunjukkan pelbagai sebab pasangan mempunyai hubungan sulit, tetapi tidak menumpukan pada hubungan cinta yang berkualiti tinggi.

Ahli psikologi mendedahkan beberapa sebab lain mengapa pasangan masih berselisih, walaupun mereka mempunyai hubungan baik, seperti:

1. Masih ragu jika anda adalah rakan kongsi yang tepat

Walaupun mengetahui bahawa penipuan adalah salah dan boleh merosakkan hubungan, ramai orang masih melakukannya. Kenapa

Salah satu sebabnya adalah untuk memastikan anda adalah rakan kongsi yang tepat untuknya. Keraguan ini biasanya timbul apabila anda dan pasangan anda akan memutuskan keseriusan hubungan seperti perkahwinan.

Penipuan bukanlah cara yang betul untuk mengukur betapa ideal pasangan anda. Ingat, keserasian dalam hubungan tidak dilihat dari betapa ideal pasangan anda adalah untuk anda. Walau bagaimanapun, terdapat kepercayaan dan penerimaan bersama antara satu sama lain dan menutupnya.

2. Dapatkan penasaran dan mempunyai peluang

Seperti kanak-kanak yang ingin mencuba sesuatu yang baru, terdapat beberapa orang yang termotivasi untuk menipu kerana mereka ingin tahu bagaimana rasanya.

Ini kemungkinan besar berlaku kerana peluang di depan mata kita, sehingga membuat orang berfikir, "Mengapa tidak cuba? Perkara penting tidak ditangkap. "

3. Bosan dengan hanya hubungan yang lurus

Hidup bahagia dengan pasangan, bukanlah jaminan jika pasangan anda bebas daripada bermain dengan api. Sebabnya, kebahagiaan tidak dapat diukur dan pada dasarnya manusia selalu menginginkan sesuatu yang lebih dan selalu merasa tidak puas.

Mungkin anda merasa gembira, tetapi tidak semestinya sama dengan apa yang dirasakan pasangan anda. Ini boleh membawa kepada kebosanan dalam menjalani hubungan yang tidak menentu dan penuh dengan cabaran. Pasangan yang bosan mungkin terjejas untuk bermain dengan wanita atau lelaki lain.

4. Tertarik dengan orang yang bertentangan dengan pasangan

Mempunyai hubungan yang cukup lama, sudah tentulah menjadikan anda tahu apa kelebihan dan kekurangan pasangan. Walaupun ini membuatkan pasangan saling memahami, peluang untuk berselisih juga lebih besar. Bagaimana datang?

Kesalahan boleh berlaku apabila anda memberi perhatian kepada seseorang yang lebih menarik daripada pasangan anda. Sama ada keperibadian atau penampilannya.

Orang seperti ini biasanya tidak menyedari bahawa kedekatan mereka dengan orang lain yang mereka rasa menarik boleh berakhir dengan ketidaksetiaan.

Apa pun sebabnya, penipuan itu merosakkan

Sekiranya anda terjebak mempunyai hubungan seks, walaupun hubungan anda hidup baik-baik saja, ini boleh menyakiti perasaan pasangan anda. Fikirkan dengan teliti tentang akibatnya jika anda berfikir tentang menipu anda.

Ingat, mempunyai hubungan kasih sayang bermakna harus terbuka dan percaya. Jika anda tidak mahu dibohongi oleh pasangan anda dan merasakan rasa sakit dikhianati, maka jangan pernah cuba bermain dengan api.

Juga Baca:

 • 4 Perubahan Yang Mungkin Terjadi kepada Anda Selepas Rakan Anda Memiliki Hubungan
 • Adakah benar bahawa menipu, pasti akan menipu lagi dan lagi?
 • Adakah Ia Kemungkinan Meningkatkan Hubungan Selepas Ditemui Menipu?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Oktober, 2018 | Terakhir diedit: 26 Oktober, 2018

Sumber

Ini Adalah Mengapa Orang Dalam Hubungan Happy Masih Menipu Rakan-Rakan mereka. https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/why-do-people-cheat-happy-relationships-advice_uk_59e60d28e4b0a2324d1dedce?utm_hp_ref=uk-dating-and-relationships&guccounter=1. Diakses pada 25 Oktober 2018.

4 Sebab Orang Menipu, Bahkan Dalam Hubungan Bahagia. https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201806/4-reasons-people-cheat-even-in-happy-relationships. Diakses pada 25 Oktober 2018.

Motivasi untuk Kesalahan Extradyadic Revisited. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2017.1393494. Diakses pada 25 Oktober 2018.

Kenapa Orang Menipu? Penyelidikan UMD Mengenal pasti 8 Faktor Motivasi. https://umdrightnow.umd.edu/news/why-do-people-cheat-umd-research-identifies-8-motivating-factors. Diakses pada 25 Oktober 2018.

Pilihan Editor