Apa yang menyebabkan kanser sekunder?

Apa yang menyebabkan kanser sekunder?

Anonim

Sebagai penyakit kronik, kanser mempunyai kesan besar terhadap penurunan keseluruhan dalam kualiti kesihatan dan kehidupan seseorang. Terutamanya jika kanser semakin buruk atau kanser telah hilang dan kemudian berulang ( reccurent ). Tetapi bukan itu sahaja, satu lagi kesan serius adalah kemunculan kanser baru yang tidak berkaitan dengan kanser terdahulu. Komplikasi ini dikenali sebagai kanser menengah.

Apakah kanser kedua?

Kanser utama adalah kanser bermula. Selalunya sel-sel kanser boleh melarikan diri dari kanser primer dan bertahan dan berkembang di bahagian lain badan. Pertumbuhan kanser baru ini dipanggil kanser kedua. Kanser baru ini bukan metastasis, tetapi merujuk kepada kanser "kedua" yang tidak berkaitan dengan yang pertama.

Kanser sekunder boleh muncul di organ yang sebelum ini telah terjejas oleh kanser atau organ lain akibat penyebaran sel kanser. Ini boleh berlaku dalam masa yang lama atau dalam masa beberapa tahun atau beberapa bulan selepas pesakit kanser diisytiharkan sembuh. Kemunculan kanser sekunder boleh disebabkan oleh beberapa jenis kanser yang mempunyai risiko untuk menimbulkan kanser kedua yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat peluang untuk kanser menengah tanpa mengira jenis kanser primer yang dialami oleh seseorang.

Apa yang menyebabkan kanser kedua?

Ia tidak diketahui dengan tepat bagaimana kanser sekunder boleh berlaku apabila pesakit kanser telah diisytiharkan sembuh kerana terdapat pelbagai faktor risiko yang boleh mencetuskannya.

Berikut adalah beberapa faktor yang mempengaruhi kemunculan kanser menengah dalam pesakit kanser:

1. Penyebaran sel-sel kanser melalui sistem limfa

Ini bermula apabila sel-sel dari kanser primer yang rosak kemudian memisahkan dan menguruskan masuk ke dalam aliran darah ke dalam sistem limfa. Sistem limfa sendiri adalah sebahagian daripada sistem imun yang mempunyai saluran ke pelbagai organ tubuh. Penurunan imuniti dan faktor genetik memainkan peranan dalam proses perpindahan kerana sistem limfatik tidak dapat menangkap sel-sel kanser ini untuk menimbulkan sel-sel kanser baru.

Terdapat beberapa jenis kanser menengah yang cenderung timbul akibat penyebaran sel kanser melalui peredaran sistem limfa, termasuk:

 • Kanser otak sekunder - berasal dari kanser paru-paru, kanser payudara, kanser buah pinggang, kanser kulit dan kanser kolorektal.
 • Kanser paru-paru sekunder - boleh berasal dari kanser payudara, kanser kolon, kanser buah pinggang, kanser testis, kanser pundi kencing, kanser kulit melanoma, kanser tulang dan kromium dalam tisu lembut.
 • Kanser hati sekunder - yang berasal dari kanser primer payudara, usus dan paru-paru.
 • Kanser tulang sekunder - boleh muncul dalam semua jenis tulang di badan yang berasal dari kanser payudara, kanser prostat, kanser buah pinggang dan kanser kelenjar tiroid.

2. Mempunyai sejarah kanser pada zaman kanak-kanak

Kanser pada masa kanak-kanak atau yang berlaku di bawah umur 15 tahun sebahagian besarnya dipengaruhi oleh mutasi gen atau kesan rawatan pada perkembangan tubuh. Akibatnya terdapat risiko yang lebih tinggi untuk mengalami jenis kanser biasa seperti kanser prostat, kanser kolorektal dan kanser payudara. Untuk menjangkakan ini, sangat penting bagi ibu bapa untuk sentiasa memberi perhatian kepada sejarah perubatan dan keadaan kesihatan mereka dan membuat pengesanan awal dan rawatan secepat mungkin pada masa hadapan.

3. Mutasi genetik berasal dari keluarga

Risiko kanser sekunder boleh berasal dari faktor mutasi gen yang diwarisi dari ibu bapa dalam anak-anak mereka yang boleh meningkatkan risiko mendapat satu atau beberapa jenis kanser. Contohnya dalam mutasi gen tertentu seperti BRCA1 dan BRCA2 meningkatkan risiko beberapa jenis kanser seperti kanser payudara dan ovari. Atau penyakit genetik lain seperti sindrom Lynch dan penyakit Hodgkin dapat meningkatkan risiko kanser kolorektal, endometrium, kanser pundi kencing, kanser tulang dan kanser perut.

4. Faktor rawatan kanser

Walaupun terdapat peluang kecil, risiko kanser sekunder boleh dicetuskan oleh beberapa kaedah rawatan kanser, termasuk:

 • Kemoterapi - pada dasarnya hampir setiap ubat kemoterapi mempunyai ciri-ciri karsinogenik yang berpotensi yang boleh merosakkan sel yang sihat supaya dapat meningkatkan risiko kanser baru selepas rawatan selesai atau pada masa akan datang.
 • Terapi radiasi - satu kaedah rawatan yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menyebabkan kanser menengah daripada kemoterapi kerana kesan kerosakan yang disebabkan oleh sel-sel yang sihat cenderung lebih besar.
 • Pemindahan sel stem - boleh mencetuskan risiko kanser menengah kerana ia memerlukan dos kemoterapi yang kadang-kadang disertai dengan radiasi dalam dos yang tinggi. Untuk mengurangkan risiko pemindahan, kaedah rawatan ini juga menggunakan ubat-ubatan yang memainkan peranan dalam mengurangkan sistem imun badan dan pada risiko menyebabkan gangguan yang disebabkan oleh kerosakan sel-sel limfa dan sel-sel T, jangkitan virus Epstein-Barr dan ketidakcekalan sel-sel imun sel penderma dengan penerima.

5. Faktor gaya hidup selepas rawatan

Mengekalkan kesihatan selepas rawatan kanser adalah sesuatu yang perlu dilakukan dengan mengekalkan diet yang sihat, senaman yang kerap, mengelakkan pendedahan cahaya UV yang berlebihan dan menghindari pendedahan kepada asap rokok dan alkohol. Walaupun terdapat faktor-faktor lain seperti keadaan hormon dan imuniti, melaksanakan gaya hidup sihat adalah sangat penting untuk mencegah kanser sekunder.

Kanser sekunder mempunyai faktor risiko yang sama seperti kanser primer

Juga Baca:

 • Adakah Semua Orang Selalu Mempunyai Sel Kanser dalam Tubuh?
 • Gejala Kanser Serviks yang Anda Perlu Tahu Sebelum Perlu
 • Bagaimana Kemoterapi Melawan Kanser?
 • 4 Mitos dan Fakta Tentang Leukemia Kanser Darah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

NCCN. 2017. Memahami Risiko Membangunkan Kembung Menengah. Dalam talian: https://www.nccn.org/patients/resources/life_after_cancer/understanding.aspx (Diakses pada 8 Mei 2017)

Penyelidikan Kanser UK. 2016. Kanser Menengah. Dalam talian: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/secondary-cancer (Diakses pada 8 Mei 2017)

Persatuan Kanser Amerika. 2017. Bagaimanakah pemindahan sel stem memberi kesan kepada risiko kanser kedua? Online: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/second-cancers-in-adults/stem-cell-transplants.html (Diakses pada 8 Mei 2017)

Persatuan Kanser Amerika. 2017. Bagaimana faktor risiko berkongsi mempengaruhi risiko kanser kedua? Dalam talian: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/second-cancers-in-adults/shared-risk-factors.html (Diakses pada 8 Mei 2017)

Kanser Kanser Komprehensif UNM. 2016. Keganasan Menengah. Dalam talian: http://cancer.unm.edu/cancer/cancer-info/cancer-treatment/side-effects-of-cancer-treatment/long-term-side-effects/secondary-malignancies/ (Diakses pada 8 Mei 2017)

Pilihan Editor