Jangan Tunggu Sehingga Ia Worsens, Berikut adalah 5 Tips untuk Mengubati Kecederaan Jari

Jangan Tunggu Sehingga Ia Worsens, Berikut adalah 5 Tips untuk Mengubati Kecederaan Jari

Anonim

Pernahkah anda sengaja mencubit jari anda di pintu, laci meja, atau salah arah apabila anda mahu tukul? Hmmm

.

Sudah tentu kesakitan tidak bermain, jadi ia mungkin akan membuat anda menangis dan menangis. Jadi, supaya rasa sakit dikurangkan, bagaimana merawat kecederaan pada jari?

Pilihan cara untuk merawat kecederaan pada jari

Menjejaskan, melanda, atau secara tidak sengaja terkena objek keras pastinya akan menyebabkan kesakitan teruk seperti kebas pada jari. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan lebam dan kehilangan keupayaan jari untuk merasakan sesuatu.

Ia juga mungkin, jari menjadi sukar untuk bergerak kerana kesakitan. Walau bagaimanapun, jangan panik. Cuba cara berikut untuk merawat kecederaan pada jari anda:

1. Biarkan berehat jari '

Selepas mengalami kecederaan, jari tidak boleh digunakan untuk banyak aktiviti terlebih dahulu. Oleh itu, hentikan seketika apa sahaja yang anda lakukan, dan segerakan jari-jari anda berehat.

Terutamanya untuk aktiviti fizikal yang bergantung kepada kekuatan tangan, seperti sukan dan mengangkat objek berat. Selain mengurangkan tahap kesakitan, langkah ini juga berguna untuk merawat kecederaan sehingga jari-jari tidak menjadi lebih buruk.

2. Gunakan pek ais

Jika kecederaan pada jari menyebabkan bengkak, pek ais boleh digunakan untuk merawatnya. Daripada menggunakan ais yang digunakan secara langsung ke kulit, lebih baik untuk membungkus ais pertama dengan tuala atau kain.

Alasannya adalah, melekatkan ais secara langsung kepada risiko jari menyebabkan keradangan lanjut. Apabila memampatkan jari anda dengan ais dibalut dengan tuala atau kain, biarkan selama 10-20 minit. Ulangi perkara yang sama beberapa kali sehari untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan.

3. Bersihkan jika terdapat luka pada jari

Jangan menolak kemungkinan, kuku dan kulit pada jari menjadi cedera selepas dicubit atau memukul objek keras. Dalam keadaan ini, terlebih dahulu membersihkan bahagian yang cedera terlebih dahulu dengan menggunakan sabun dan air.

Seterusnya, anda boleh memohon krim salap atau krim sakit untuk membantu mencegah jangkitan. Hanya dengan itu luka akan dibalut dengan kasa steril atau pembalut sebagai langkah untuk merawat kecederaan pada jari.

4. Poskan jari yang cedera di tempat yang tinggi

Meletakkan jari yang cedera di tempat yang agak tinggi, seperti pada bantal, akan membantu melancarkan aliran darah ke kawasan itu. Akibatnya, kemungkinan keradangan dan pembengkakan pada jari yang cedera dapat dikurangkan.

5. Penggunaan ubat penahan sakit

Terdapat pelbagai jenis ubat-ubatan anti-radang yang boleh anda ambil untuk membantu melegakan kesakitan. Bermula dari ibuprofen (Advil, Motrin), acetaminophen (Tylenol), kepada aspirin.

Tetapi sebelum menggunakannya, adalah baik untuk bertanya jenis ubat yang paling sesuai dengan keadaan anda dengan doktor atau ahli farmasi anda. Terutamanya jika pada masa yang sama anda selalu mengambil ubat tertentu, atau mengalami masalah kesihatan yang berisiko menyebabkan kesan sampingan selepas mengambil ubat jenis.

Bila hendak berjumpa doktor?

Tidak peduli betapa menyakitkan jari-jari anda yang cedera, pastikan anda masih boleh memindahkannya. Berulang-ulang bergerak jari-jari akan membantu melegakan keradangan, sementara menghalang jari-jari menjadi kaku.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati bahawa anda mengalami kesukaran atau tidak dapat menggerakkan jari, segera berjumpa dengan doktor. Terutama jika kecederaan itu membuatkan anda tidak dapat merasakan jari atau kebal.

Juga Baca:

  • 3 Cara Berkesan Mengatasi Jari Bengkak Oleh kerana Jangkitan Kulit di sekitar Kuku (Paronychia)
  • Bolehkah Jari Broken Boleh Dihubungi?
  • Mengupas Kulit Jari? Kenali Punca dan Bagaimana Mengatasi Ia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Mei 2019 | Terakhir Edited: 27 Mei 2019

Sumber

Rawatan dan Pemulihan untuk Jari Rusak. https://www.healthline.com/health/smashed-finger Diakses pada 22 Mei 2019.

Bagaimana Memperlakukan Jari Rusak https://www.verywellhealth.com/how-to-treat-a-smashed-finger-1298320 Diakses pada 22 Mei 2019.

Berapa Lama Adakah Ia Ambil untuk Jari Rusak untuk Sembuh? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321396.php Diakses pada 22 Mei 2019.

Pilihan Editor