Mengenali Gejala, Bagaimana Mengatasi, Plus Trik Mencegah Keracunan Chlorine

Mengenali Gejala, Bagaimana Mengatasi, Plus Trik Mencegah Keracunan Chlorine

Anonim

Klorin digunakan secara meluas dalam pelbagai produk dan keperluan industri dan isi rumah. Bermula dari peluntur, pembersih, pembersih air, kepada pembasmi kuman. Satu bahan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami keracunan apabila terdedah, ditelan, atau bernafas berlebihan. Untuk mengetahui lebih lanjut, gejala berikut dan bagaimana menangani keracunan klorin serta cara mencegahnya.

Pelbagai perkara yang menyebabkan keracunan klorin

Klorin adalah sejenis bahan yang boleh bertindak balas dengan air, di luar dan di dalam badan. Jika anda menelan atau menghirup secara berlebihan, bahan ini akan bertindak balas dengan air di dalam badan. Tindak balas ini kemudian membentuk asid hidroklorik dan asid hipoklorik yang sangat toksik kepada manusia.

Menelan air kolam terlalu banyak misalnya, boleh menyebabkan anda mengalami keracunan klorin. Ini kerana klorin biasanya digunakan untuk membunuh dan mencegah pertumbuhan bakteria di kolam renang. Walaupun klorin digunakan dalam had selamat di kolam renang, anda akan mengalami keracunan jika anda menelan terlalu banyak tanpa sengaja.

Di samping itu, pencampuran klorin dengan bahan kimia lain juga boleh melepaskan gas klorin yang berbahaya. Untuk itu, anda perlu berhati-hati apabila menggunakan produk yang mengandungi klorin. Baca arahan untuk digunakan dengan teliti.

Gejala keracunan klorin

Seberapa teruk gejala keracunan klorin biasanya bergantung kepada jumlah bahan yang memasuki tubuh, jenis pendedahan, dan tempoh. Gejala biasanya muncul dengan cepat selepas menelan atau menghirup zat tersebut. Anda akan mengalami pelbagai masalah dalam sistem pencernaan, pernafasan, dan juga peredaran darah.

Jika klorin memasuki sistem penghadaman, beberapa simptom yang biasanya muncul termasuk:

 • Mulut panas seperti terbakar
 • Sakit tenggorokan
 • Sakit perut
 • Untuk muntah
 • Muntah-muntah (BAB) berdarah

Sementara itu, klorin juga akan mempunyai kesan ke atas sistem pernafasan dengan menyebabkan pelbagai gejala seperti:

 • Kesukaran bernafas
 • Tekak bengkak
 • Paru-paru yang dipenuhi dengan air (edema pulmonari)

Di samping menyebabkan masalah dalam sistem pencernaan dan pernafasan, klorin juga boleh merosakkan sistem peredaran darah dan menyebabkan pelbagai gejala seperti:

 • PH darah menjadi tidak seimbang
 • Tekanan darah rendah

Di samping itu, gejala-gejala lain juga boleh muncul di mata dengan menyebabkan pelbagai gejala yang timbul dari kabur, berair, membakar, kerengsaan, hingga buta. Kerosakan kulit seperti kecederaan tisu akibat luka bakar dan kerengsaan juga boleh timbul jika pendedahan langsung terhadap bahan pada kulit.

Bagaimana menangani keracunan klorin

Keracunan klorin boleh dirawat dengan pelbagai cara. Disebutkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, jika disebabkan oleh gas klorin, anda perlu segera meninggalkan kawasan itu dan berpindah ke tempat yang bersih udara. Kemudian, jika klorin menjejaskan kulit, anda boleh mencuci kawasan dengan sabun dan air dengan serta-merta.

Jika bahan ini memasuki mata, bilas segera dengan air yang mengalir sehingga tidak lagi terasa sakit. Tanggalkan kanta lekap terlebih dahulu jika anda menggunakannya.

Apabila klorin ditelan, jangan minum sebarang cecair atau cuba memaksa klorin keluar dengan muntah. Segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Doktor biasanya akan merawat keracunan klorin dengan pelbagai rawatan. Bermula dari ubat, arang diaktifkan, cecair intravena, dan oksigen tambahan. Bukan itu sahaja, dalam beberapa kes, doktor juga akan mengosongkan perut dengan prosedur sedutan gastrik.

Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan tiub melalui hidung atau mulut ke perut. Tiub ini akan mengalir kandungan perut untuk dikeluarkan.

Jika perlu, doktor juga akan memasukkan tiub pernafasan ke saluran udara untuk memudahkan pernafasan. Jururawat juga akan mencuci kulit yang mempunyai masalah akibat klorin setiap jam jika diperlukan.

Dengan rawatan yang betul dan secepat mungkin diberikan, anda boleh pulih dari pelbagai gejala keracunan klor yang dirasakan.

Bagaimana untuk mencegah keracunan klorin?

Juga Baca:

 • Mengatasi dan Mencegah Kerengsaan Kulit Kerana Klorin Selepas Berenang
 • Bukan Klorin, Zat Ini Menjadikan Mata Merah Semasa Berenang
 • Apa yang Akan Dilakukan Segera Apabila Keracunan Gas Karbon Monoksida

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 6 Januari 2019 | Terakhir Edited: 6 Januari 2019

Sumber

Keracunan Klorin https://www.healthline.com/health/chlorine-poisoning yang diakses pada 2 Januari 2019

Bagaimana untuk bertindak balas terhadap keracunan klor https://www.medicalnewstoday.com/articles/323700.php yang diakses pada 2 Januari 2019

Keracunan Klorin https://www.mountsinai.org/health-library/poison/chlorine-poisoning diakses pada 2 Januari 2019

Fumes Kimia di Kolam California Dibuat 19 Orang Sakit. Berikut adalah Cara Tetap Aman dari Fakta Fakta Mengenai Klorin https://emergency.cdc.gov/agent/chlorine/basics/facts.asp diakses pada 2 Januari 2019

Pilihan Editor