7 Alasan Penting Kenapa Anda Mulakan Urutan Bayi

7 Alasan Penting Kenapa Anda Mulakan Urutan Bayi

Anonim

Bayi mula belajar untuk berkomunikasi melalui sentuhan ibu bapa mereka. Jadi, walaupun masih kecil, bayi sudah dapat menikmati dan mentafsirkan urutan yang anda berikan. Urut bayi baru-baru ini menjadi trend baru. Walau bagaimanapun, urut bayi tidak hanya trend. Mengurut bayi telah terbukti dapat membawa pelbagai manfaat untuk anda dan bayi anda. Segera, lihat pelbagai manfaat urut bayi yang tidak boleh dilepaskan di bawah.

Faedah urut bayi

Saat ini terdapat banyak layanan urut bayi yang tersedia, terutama di kota-kota besar. Biasanya urut bayi ditawarkan bersama-sama dengan spa bayi. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa ibu bapa perlu memiliki bayi yang melakukan urutan. Oleh itu, anda tidak perlu membawa bayi anda ke spa atau urut bayi. Alasannya, mengurut bayi juga baik untuk diri sendiri.

1. Membina bon dalaman antara ibu bapa dan bayi

Sejak lahir, bayi anda telah belajar untuk mengenali anda dan pasangan anda. Bayi yang baru lahir tidak dapat mengenali ibu bapa mereka melalui wajah, tetapi melalui suara dan sentuhan anda. Jadi sentuhan lembut dan lembut anda akan membantu bayi anda membina kepercayaan dan perasaan positif tentang anda. Dia akan berasa lebih selesa dan tenang ketika bersama dengan anda. Anda juga akan belajar mengenali bayi dengan lebih dekat.

Apabila memijatnya, anda boleh melihat pelbagai ekspresi, tindak balas kepada sentuhan dan urut anda, dan ketahui apa yang suka atau tidak suka pada bayi anda.

2. Membantu bayi berehat

Sekiranya bayi yang menangis dapat dihiburkan hanya dengan memeluk atau memeluk, bayangkan bahawa anda mengurut selama beberapa minit. Mengurut bayi akan meningkatkan peredaran darah dan meningkatkan kadar hormon oksitosin. Ini akan menjadikannya lebih santai dan bahagia. Jika bayi anda rewel dan mudah gelisah, urut bayi boleh menjadi penyelesaian. Mengurut bayi juga boleh mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan jika bayi mengalami masalah penghadaman atau ketika giginya akan tumbuh.

3. Bayi tidur lebih nyenyak

Kerana badan itu santai, bayi anda akan lebih mudah tidur pada waktu malam. Dengan tidur yang mendalam, bayi akan tidur sepanjang malam, tanpa perlu bangun pada 2:00 pada waktu pagi dan menangis. Jadi, jika bayi anda bangun pada waktu tengah malam dan menangis, anda boleh cuba mengurutnya pada sebelah petang. Dengan cara itu, apabila sudah tiba masanya untuk tidur bayi anda sudah siap dan tidak rewel lagi.

4. Latih sensitiviti saraf bayi dan rasa sentuhan

Melalui sentuhan lembut dan berirama, bayi akan menerima rangsangan positif untuk saraf dan deria asas. Dia akan belajar untuk membezakan sentuhan mana tekanan yang terlalu besar dan yang betul. Urutan anda juga akan merangsang aktiviti saraf bayi supaya pelbagai saraf akan berkembang lebih cepat. Di samping itu, otot bayi juga akan lebih fleksibel dan kuat.

5. Menyokong pertumbuhan otak bayi

Tidak peduli, manfaat urut bayi juga dirasakan oleh otak bayi. Pengalaman baru akan merangsang kelahiran sel-sel otak baru yang diperlukan untuk pertumbuhan otak dan perkembangan. Melalui urut bayi, dia akan belajar perkara baru. Bermula dari variasi dalam sentuhan anda, aroma minyak urut, kepada komunikasi anda dengannya. Rangsangan ini juga akan menghasilkan myelin, bahan dalam otak yang bertanggungjawab untuk mengendalikan impuls saraf yang berkaitan dengan kemampuan motor dan deria.

6. Menambah keyakinan ibu bapa

Ramai ibu bapa berasa terharu, takut, dan terlalu bimbang selepas kelahiran bayi. Mempunyai bayi memang merupakan pengalaman mendebarkan, tetapi ia juga penuh dengan kehangatan dan cinta. Dengan mengurut bayi, anda akan menjadi lebih tenang dan lebih yakin dalam menangani bayi. Sebabnya, aktiviti ini membantu anda menyedari bahawa anda boleh mengawal pelbagai situasi yang timbul ketika bersama bayi. Tidak ada lagi perasaan gembira atau cemas apabila berurusan dengan bayi anda.

7. Melegakan kemurungan postpartum

Juga Baca:

  • Bagaimana untuk melakukan urutan bayi untuk membawa anda dan bayi anda lebih dekat
  • Apakah Manfaat Spa Bayi, Adakah Adakah Perlu?
  • Langkah untuk mandi bayi baru lahir

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 26 Mac, 2018

Sumber

Urut bayi: Fahami terapi yang menenangkan ini. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-massage/art-20047151 Diakses pada 25 Disember 2016.

Manfaat Menenangkan Urut Bayi. http://www.whattoexpect.com/first-year/benefits-of-infant-massage.aspx Diakses pada 25 Disember 2016.

Urutan bayi: petua dan faedah. https://www.nct.org.uk/parenting/baby-massage Diakses pada 25 Disember 2016.

Pilihan Editor