Membongkar Mitos Di Sebalik Santan Bahaya

Membongkar Mitos Di Sebalik Santan Bahaya

Anonim

Singkong merupakan bahan makanan yang cukup popular di Indonesia. Hidangan yang mengandungi santan lazimnya merasakan lebih gurih dan tebal, seperti Opor atau rendang. Siapa yang boleh menentang makanan istimewa? Tidak hairan jika santan menjadi salah satu aksesori yang mesti ada di dapur anda. Singkong telah dipercaya sebagai bahan berkhasiat untuk badan sejak zaman purba.

Image

Walau bagaimanapun, terdapat banyak mitos yang beredar yang mengatakan bahawa santan memang berbahaya untuk kesihatan. Salah satunya adalah kerana kandungan lemak jenuh dalam santan. Adakah benar bahawa makan santan boleh meningkatkan lemak dan berat badan anda? Tunggu, tonton fakta tentang santan dan membuktikan kebenarannya.

Adakah itu santan?

Susu dibuat dari daging kelapa parut dan dihancurkan bersama dengan air. Hasilnya adalah ekstrak kelapa cair yang tebal. Kerana ia rasa lazat dan sedikit manis, santan boleh digunakan untuk memasak pelbagai jenis hidangan atau diproses sebagai minuman.

Manfaat kelapa untuk kesihatan

Terdapat banyak faedah yang boleh anda dapatkan dari santan. Susu kelapa mengandungi asid laurik, antimikrobial, dan asid kaprik yang mempunyai fungsi antibakteria, antijamur dan antiviral. Fungsi-fungsi ini dapat melindungi sistem imun daripada serangan oleh berbagai bakteria dan virus berbahaya seperti herpes, influenza, kepada HIV.

Asid yang terkandung dalam santan juga terbukti membunuh tiga organisma atherogenik utama yang menyebabkan pembentukan plak dalam arteri dan penyakit jantung yang mencetuskan.

Untuk kecantikan kulit dan rambut, santan boleh membantu mencerahkan kulit dan menjadikan rambut kelihatan lebih cerah. Susu kelapa kaya dengan antiseptik yang baik untuk mengatasi kelemumur, jangkitan, gatal-gatal, dan kulit kering. Kandungan asid tinggi dalam santan juga berkhasiat sebagai pelembap semulajadi untuk kulit.

Paparkan pelbagai mitos mengenai bahaya kelapa

Adakah benar bahawa santan membuat anda gemuk?

Banyak sumber mengatakan bahawa santan mempunyai kandungan lemak tepu yang sangat tinggi, bahkan lebih daripada susu lembu tulen. Kemudian lemak ini akan berkumpul di dalam badan dan menjadikan anda lebih cepat lemak. Memang benar bahawa santan mengandung lemak jenuh yang cukup tinggi. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jenis lemak tepu dalam santan adalah trigliserida rantaian sederhana, bukan trigliserida rantai panjang. Trigliserida rantaian sederhana mempunyai struktur molekul yang mudah, yang bermaksud bahawa lemak tepu mudah larut dalam air. Lemak ini juga lebih mudah untuk bergerak dari usus kecil ke hati supaya dapat lebih cepat menghasilkan tenaga. Kerana lemak ini dibakar terus ke dalam tenaga, hanya sedikit lemak yang akan kekal dan terkumpul dalam tisu lemak. Jenis lemak ini juga boleh mempercepatkan metabolisme tubuh. Jadi, anda yang ingin menurunkan berat badan sebenarnya boleh mendapatkan pengambilan lemak yang sihat dari santan.

Walaupun ia tidak akan membuat anda cepat gemuk, kandungan lemak jenuh dalam santan masih harus menjadi perhatian anda. Hubungan antara penggunaan lemak tepu dan risiko penyakit jantung koronari telah terbukti, jadi lebih baik tidak mengonsumsi kelapa secara berlebihan.

Adakah benar bahawa santan mengandung bahan kimia berbahaya?

Sebagai tambahan kepada mitos bahawa santan boleh membuat lemak, ada juga mitos yang beredar bahawa kandungan asid dalam santan dapat menghasilkan bahan yang berbahaya kepada tubuh. Malah, santan sendiri tidak mengandungi bahan kimia yang berbahaya kepada tubuh. Susu kelapa hanya akan mengalami reaksi kimia yang berbahaya jika ia dibungkus dalam boleh mengandungi Bisphenol-A (BPA). BPA adalah bahan kimia berbahaya yang biasanya terdapat dalam pembungkusan logam dan plastik. Apabila logam memenuhi kelapa yang tinggi lemak dan keasidan, BPA dalam logam dibebaskan dan dicampur dengan santan. Apabila dimakan oleh badan, BPA berisiko mencetuskan gangguan otak, terutamanya untuk bayi dan kanak-kanak.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda ingin membeli santan siap pakai, pilih salah satu yang disenaraikan dalam pakej bebas BPA. Anda juga boleh memilih santan yang dikemas dalam karton untuk meminimumkan risiko bahan berbahaya yang bercampur dengan santan.

Sekiranya anda mahu menjadi lebih selamat, anda boleh membuat santan buatan sendiri anda. Jalannya cukup mudah. Sediakan kelapa parut segar yang bebas gula, garam atau bahan-bahan lain. Letakkan dalam pengisar dan tambah air panas (bukan air mendidih). Campurkan sehingga lembut dan terikan sehingga anda mendapatkan ekstrak kelapa dengan tekstur halus. Simpan pada suhu bilik.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Manfaat Kesihatan Susu Kelapa. http://www.livestrong.com/article/409614-the-health-benefits-of-coconut-milk/ Diakses pada 21 September 2016.

3 sebab mengapa santan tidak boleh menjadi rakan anda. https://chriskresser.com/3-reasons-why-coconut-milk-may-not-be-your-friend/ Diakses 21 September 2016.

Faedah kesihatan santan. http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-coconut-milk Diakses pada 21 September 2016.

Rahsia Piramid Makanan Superhuman: Kelebihan dan Kekurangan Susu Kelapa. http://superhumancoach.com/pros-and-cons-of-coconut-milk/ Diakses pada 21 September 2016.

Fakta Mengenai Bisphenol A. http://www.webmd.com/children/environmental-exposure-head2toe/bpa Diakses 21 September 2016.

Pilihan Editor