Adakah Ia Mungkin Mengelakkan Vagina Semasa Melahirkan?

Adakah Ia Mungkin Mengelakkan Vagina Semasa Melahirkan?

Anonim

Semasa penghantaran, faraj akan menghulurkan untuk membolehkan bayi itu melarikan diri. Biasanya, vagina akan dapat "meregangkan" tanpa masalah, tetapi tidak jarang air mata akan berlaku; dari incisions kecil dan lepuh yang cetek untuk air mata yang besar yang menjejaskan beberapa otot lantai panggul.

Adakah air mata vagina sentiasa berlaku? Adakah air mata faraj membahayakan tubuh anda? Dapatkan fakta mengenai robek vagina, jadi anda akan tahu apa yang diharapkan sebelum buruh nanti.

Apa yang menyebabkan air mata vagina semasa buruh?

Vagina yang koyak adalah air mata spontan (doktor tidak mahu memotong, seperti episiotomi), yang dianggap sebagai bahagian kelahiran semulajadi. Kecederaan parah di faraj yang dialami oleh hampir 90 peratus wanita yang melahirkan - terutamanya dalam penghantaran normal pertama.

Semasa peringkat kedua buruh, kepala bayi - atau mana-mana bahagian badan bayi yang akan keluar pertama - akan ditolak ke dalam vagina dan bergerak lebih dekat ke perineum (kawasan di antara vagina dan dubur). Kulit perineal akan meregangkan dan nipis di atas kepala bayi anda. Apabila bahagian atas kepala bayi mula muncul, pembukaan vagina dan bibir mula melonjak dan merentangkan kepala bayi. Sekiranya kulit perineal tidak berfungsi dengan sempurna, air mata boleh berlaku.

Ia sangat jarang bagi wanita untuk mengetahui atau dapat merasakan apa-apa dari air mata vagina yang berlaku, kerana keamatan dan tekanan yang dialami semasa tahap tenaga kerja ini mengatasi sensasi di luar itu. Sering ibu yang melahirkan akan diberitahu bahawa mereka mempunyai lepuh ringan atau air mata kecil dan merasa terkejut kerana mereka tahu mereka tidak merasakan apa-apa. Walau bagaimanapun, air mata di perineum dan vagina kadang-kadang boleh menyebabkan sakit selepas itu dan memanjangkan masa pemulihan anda.

Kenali jenis air mata vagina

Terdapat empat darjah kedalaman untuk air mata vagina, dari incisions kecil ke air mata yang mendalam yang memberi kesan kepada beberapa otot pelvis ke kanal dubur.

 • Air mata tahap pertama, yang melibatkan air mata pada bahagian atas kulit (epidermis) perineum dan tisu di sekitar pembukaan faraj atau lapisan luar faraj itu sendiri. Air mata ini tidak menjejaskan otot. Air mata ijazah pertama sangat cetek dan kecil, jadi mereka hanya perlu sedikit - atau tidak - jahitan. Cedera parut biasanya menyembuhkan dengan cepat, menyebabkan sedikit atau tidak ada ketidakselesaan semasa aktiviti.
 • Air mata darjah kedua melibatkan air mata yang lebih dalam; menjejaskan otot di bawah tiub vagina dan dinding vagina. Jenis air mata ini memerlukan lebih banyak jahitan, lapisan oleh lapisan. Kecederaan kedua-dua peringkat menyebabkan ketidakselesaan dan biasanya boleh sembuh dalam masa beberapa minggu. Benang jahit akan dibubarkan semasa tempoh penyembuhan.
 • Air mata ketiga, mempengaruhi begitu mendalam; ke dalam lapisan faraj yang lebih dalam dan serat otot cincin dubur. Doktor perlu menjahit setiap lapisan secara berasingan dengan tumpuan khas untuk menutup lapisan otot yang menyokong kanal dubur.
 • Ijazah keempat pemedih mata, meliputi semua jenis nicks di atas dan meluas ke dinding dalaman lapisan rektum. Air mata faraj seperti ini memerlukan prosedur pembaikan yang sangat terperinci, yang melibatkan penutupan beberapa lapisan. Kira-kira 4 peratus wanita yang melahirkan biasanya berakhir dengan air mata yang lebih serius di perineum mereka yang memanjangkan atau melalui rektum. Air mata seperti itu boleh menyebabkan sakit selama berbulan-bulan dan meningkatkan risiko ketidakselarasan usus (ketidakupayaan untuk mengawal pergerakan usus, menyebabkan najis bocor dari rektum pada masa-masa yang tidak dijangka).

Hampir 99 peratus daripada kes-kes yang dilaporkan air mata semasa buruh adalah nipis cetek (darjah satu dan dua). Kes-kes yang lebih teruk pada air mata vagina jarang terjadi, hanya berlaku sekitar 1% kelahiran, biasanya akibat episiotomi. Air mata vagina pada tahap ketiga dan keempat lebih mungkin berlaku apabila bahu bayi terjebak atau ketika vakum atau forsep digunakan semasa proses kelahiran.

Kecederaan parah juga boleh berlaku di tempat lain. Sesetengah wanita mengalami air mata di bahagian atas vagina, berdekatan dengan uretra (dikenali sebagai penyembuhan uretra). Air mata di kawasan ini selalunya agak cetek, dan jika anda mengalaminya, anda hanya perlu satu atau dua jahitan atau tidak. Air mata berhampiran uretra tidak melibatkan otot, jadi luka biasanya menyembuhkan lebih cepat dan kurang menyakitkan daripada air mata di perineum. Aduan utama yang sering dilaporkan adalah sensasi panas semasa kencing.

Malah lebih jarang, wanita mengalami air mata di rahim atau labia (bibir luar vagina), atau air mata sangat mendalam melalui tisu vagina (dikenali sebagai air mata sulcus).

Siapa yang berisiko mengalami air mata vagina?

Sebagai tambahan kepada ibu-ibu baru yang menjalani penghantaran normal pertama mereka, risiko vaksin juga dapat terjadi jika:

 • Anda telah melahirkan sebelum dan telah mendapat air mata ketiga atau keempat
 • Anda telah membantu buruh, terutamanya jika ia melibatkan forsep
 • Anda mempunyai episiotomi, atau telah melakukannya pada kelahiran terdahulu
 • Badan bayi yang besar (berat lahir tinggi)
 • Proses kelahiran adalah panjang; Anda telah menolak untuk sekian lama
 • Anda mengalami kenaikan berat badan yang ketara semasa buruh
 • Kedudukan bayi anda dilahirkan di bahagian belakang (kepala bayi berada di bawah, tetapi menghadap perut tidak di belakang anda)
 • Jarak antara pembukaan faraj dan dubur anda adalah lebih pendek daripada biasa
 • Proses melahirkan terlalu cepat (tidak membenarkan masa untuk meregang perineum dengan betul)

Apa yang akan dilakukan oleh doktor untuk membaiki vagina yang koyak?

Jika anda mempunyai air mata (dari episiotomi, atau kedua-duanya) yang memerlukan jahitan, doktor akan menyuntik anestesia tempatan secara langsung di sekitar kawasan masalah. Atau, jika anda mempunyai air mata yang besar, anda boleh mendapat blok pudendal (suntikan anestetik tempatan ke dalam dinding faraj, menyasarkan saraf pudendal untuk mati rasa seluruh kawasan kelamin). Kemudian doktor akan menjahit luka, lapisan oleh lapisan.

Air mata boleh sembuh dalam masa tujuh hingga 10 hari dengan penjagaan yang betul. Walau bagaimanapun, selepas air mata telah diperbaiki, anda mungkin mengalami sakit dan sakit di kawasan yang cedera semasa anda sembuh.

Bagaimana untuk merawat luka vagina yang robek?

Sensasi tidak selesa (terutamanya apabila duduk tegak), pendarahan dari tapak jahitan, dan pembengkakan umum timbul berikutan prosedur melahirkan dan / atau jahitan air mata vagina selama 7-10 hari. Pembersihan atau melakukan sesuatu yang menyebabkan peningkatan tekanan ke bahagian bawah, seperti batuk atau bersin, juga akan menyakitkan. Pada minggu kedua, jahitan akan sembuh dengan baik dan jahitan akan larut, tetapi saraf dan kekuatan otot yang boleh didapati memerlukan masa pemulihan yang lebih lama.

Dengan izin doktor anda, ada cara yang boleh anda selesaikan ketidakselesaan ini di rumah dan mempercepat proses penyembuhan, dengan:

1. Ais pek

Lampirkan kompres ais kiub (yang ditutup dengan kain bersih) ke lapisan jahitan selama 10-20 minit untuk mengurangkan bengkak. Pastikan tidak memampatkan lebih daripada 20 minit dalam satu sesi, kerana ia boleh menyebabkan kerosakan saraf. Kain bersih berfungsi untuk melindungi kulit daripada kerosakan tisu akibat pendedahan langsung kepada suhu sejuk dari kiub ais.

2. Rendam dalam air suam

Duduk dengan santai di dalam tab mandi yang dipenuhi dengan air suam selama 20 minit 3 kali sehari, atau melekatkan kain lap yang direndam dalam air suam ke kawasan stitch adalah cara yang baik untuk melegakan ketidakselesaan akibat air mata vagina.

3. Dapatkan bantal apabila duduk

Bantal lembut berbentuk donat yang dijual khusus untuk menguruskan buasir boleh memberikan sedikit keselesaan, walaupun ia bersifat sementara, apabila anda perlu duduk lama.

4. Latihan Kegel

Jika anda secara rutin melakukan Kegel semasa mengandung, teruskan sekarang untuk cuba melegakan kesakitan selepas sakit - walaupun anda tidak merasa apa-apa ketika melakukannya. Latihan Kegel akan merangsang peredaran darah dan membantu mempercepatkan proses pemulihan anda. Latihan ini baik untuk mengetatkan otot dan mengurangkan risiko inkontinensia, dan meningkatkan keseronokan seksual.

5. Rehat, jangan paksa bekerja keras

Jangan melakukan apa-apa aktiviti yang membebankan secara fizikal atau mempunyai ketegangan otot sekurang-kurangnya dua minggu selepas melahirkan. Tidur tergelincir di sebelah anda, dan cuba untuk tidak berdiri atau duduk terlalu lama untuk mengelakkan diri menjadi lebih teruk dengan kesakitan perineal anda.

Sekiranya anda mempunyai pembantu rumah, ahli keluarga atau rakan yang menawarkan bantuan untuk memudahkan kerja anda, terima sahaja, dan batasi masa anda untuk aktiviti fizikal yang melelahkan.

Sekiranya air mata vagina anda mempunyai lebih daripada satu percikan kecil, kemungkinan anda akan merasa sangat tidak selesa - jadi jangan malu untuk meminta ubat penghilang rasa sakit. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kawasan kelamin anda lembap tetapi bersih setiap kali selepas melahirkan.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan air mata vagina semasa bersalin?

Risiko air mata faraj akan lebih kurang jika anda menjalani proses kelahiran yang perlahan, sistematik dan terkawal untuk membolehkan banyak masa perineal anda untuk meregangkan dengan baik untuk menampung bayi anda. Ini bermakna menunggu dan menahan keinginan untuk menolak untuk sementara waktu apabila kepala bayi mula muncul, contohnya. Apabila anda merasakan keinginan untuk menolak, rahim anda sebenarnya telah mengikat dan menolak bayi itu. Anda tidak perlu menolak dengan seluruh badan anda sambil memegang nafas anda untuk melahirkan bayi anda. Memegang nafas anda sambil menegangkan mengurangkan bekalan oksigen untuk anda dan bayi anda, dan menegangkan otot anda dan bukannya bersantai. Melepaskan secara mendalam semasa penguncupan membolehkan bayi anda turun perlahan-lahan dan menyebabkan kurang trauma ke lantai panggul anda.

Dalam satu kajian, penggunaan kompres panas pada perineum semasa bahagian kedua buruh kedua (menolak) dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk air mata.

Anda atau pasangan anda boleh mula mengurut perineum dengan jari dan pelincir jeli, seperti KY Jelly, apabila anda berusia 34 minggu mengandung. Selepas itu, ia mesti dilakukan setiap hari. Tindakan ini akan melembutkan dan melembutkan kulit dan boleh membantu meregangkan lebih mudah semasa buruh. Latihan Kegel juga boleh digunakan untuk membantu mengurangkan risiko air mata vagina.

Menguruskan diet yang sihat sepanjang kehamilan adalah penting, bukan sahaja untuk menyediakan pengambilan makanan yang sihat untuk bayi anda, tetapi nutrisi dan vitamin yang baik juga dapat membantu menjaga kulit anda sihat dan elastis; dengan itu menghalang pengewapan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Tenggorokan Vagina Semasa Kelahiran: Apa yang Anda Perlu Tahu 2016

Mengambil Air Mata Selepas Pengiriman http://www.healthline.com/health/pregnancy/treatment-vaginal-cervical-lacerations#Overview1 diakses 20 Okt 2016

Air mata perineal http://www.babycenter.com/0_perineal-tears_1451354.bc?showAll=true diakses 20 Okt 2016

Pilihan Editor