Panduan untuk Diet Puasa (Puasa Berselang)

Panduan untuk Diet Puasa (Puasa Berselang)

Anonim

Diet dengan mengehadkan makanan tertentu seperti diet rendah lemak atau rendah karbohidrat sering gagal, kerana mereka biasanya bermaksud menghindari makanan yang anda sukai. Cara pemakanan juga menyebabkan anda terdedah kepada kelaparan kerana ia mengurangkan pengambilan makronutrien yang sebenarnya merupakan sumber tenaga. Jika anda ingin menurunkan berat badan tanpa perlu meninggalkan makanan kegemaran anda, cubalah menyusun semula diet anda dengan kaedah puasa alias berpuasa berselang-seli.

Apakah berpuasa atau berpuasa berpuasa sekala ?

Pemakanan puasa atau puasa seketika adalah kaedah untuk mengawal corak makan dengan berpuasa untuk beberapa waktu, tetapi anda masih boleh mengambil minuman. Berbanding dengan istilah "diet" yang biasanya merujuk kepada mengurangkan atau mengehadkan makan, kaedah berpuasa yang berselang - seli adalah lebih banyak mengenai mengawal selera makan anda.

Diet puasa tidak mengawal makanan apa yang harus dikurangkan atau apa yang perlu dimakan, tetapi mengatur ketika makan dan bila berhenti makan, alias "puasa". Biasanya kaedah ini mencadangkan puasa selama 16 jam, tetapi anda boleh menetapkan waktu anda sendiri.

Faedah pemakanan puasa ( berpuasa berselang )

Pada dasarnya puasa sendiri mempunyai peranan yang baik dalam kesihatan, dan bagaimana berpuasa telah lama diketahui selamat. Diet harian kami mungkin tidak teratur kerana kami sering makan dari waktu untuk makan atau melangkau makanan. Dengan kaedah berpuasa yang berselang - seli, kita boleh memperbaiki atau membentuk tingkah laku makan yang lebih sihat. Kaedah ini juga melatih rintangan badan supaya ia dapat terus berfungsi walaupun ia tidak memakan makanan untuk tempoh tertentu. Puasa yang berselang-seli juga membantu badan mengawal tekanan darah dan kolesterol kerana badan membakar lemak dengan lebih berkesan apabila berpuasa, dan menjadikan hormon insulin lebih sensitif terhadap makanan.

Ahli biologi di Institut Salk, California Satchidananda Panda (seperti yang dilaporkan oleh Livescience) berkata, "Makanan berpuasa ( berpuasa berselang ) membantu tubuh untuk meremajakan dan memperbaiki untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan." Dia juga berkata diet berpuasa menyebabkan badan bertindak balas terhadap pelbagai mekanisme atau tanda kerosakan badan yang lebih baik. Keadaan puasa boleh menyebabkan sel-sel tumor kekurangan makanan untuk membina, membaiki keradangan dan menghilangkan sel-sel yang rosak dari badan.

Bagaimanakah anda menjalani diet puasa sekejap ?

Puasa berselang-seli telah mengubah peraturan untuk mengurangkan penggunaan makanan. Secara umum, kaedah ini hanya menentukan dalam seminggu, bila-bila masa untuk berpuasa. Makna puasa di sini hanya makan puasa, tetapi anda masih boleh minum. Semasa tempoh puasa, anda dikehendaki untuk mengambil sedikit makanan atau tidak makan sama sekali.

Terdapat pelbagai cara untuk melakukan puasa seketika , dan berikut adalah beberapa kaedah yang paling popular:

 • Kaedah 16/8 - adalah satu kaedah yang membahagikan 16 jam masa puasa dan 8 jam makan masa makan. Sebagai contoh, anda dibenarkan makan dari jam 1 hingga 9 malam, kemudian terus berpuasa hingga 16 jam ke depan.
 • Eat-Stop-Eat - kaedah ini memerlukan anda tidak makan makanan selama 24 jam beberapa hari seminggu. Sebagai contoh, anda berhenti makan makanan dari makan malam hingga makan malam yang seterusnya, kemudian teruskan selepas satu hari berpuasa. Berhenti makan selama 24 jam mungkin terdengar sangat sukar, tetapi anda boleh memulakan kaedah ini secara beransur-ansur, tidak bermula dengan 24 jam pada satu masa.
 • Diet 5: 2 - dilakukan dengan mengurangkan jumlah penggunaan sehingga 25% daripada jumlah biasa, sekitar 500-600 kalori sehari atau bersamaan dengan satu hidangan makanan. Kaedah ini dilakukan dalam dua hari seminggu tetapi tidak mengikut urutan, dan anda masih boleh makan makanan biasanya lima hari seminggu.

Tips membiasakan diri dengan diet berpuasa ( berpuasa berselang )?

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, puasa seketika boleh dilakukan dalam pelbagai cara yang berada dalam kemampuan anda. Adaptasi juga sangat diperlukan untuk menjalankannya secara konsisten. Berikut ialah petua untuk memudahkan anda menyesuaikan diri dengan diet puasa.

 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi supaya badan lebih mudah melalui tempoh puasa.
 • Buat tempoh berhenti makan pada waktu malam, waktu tidur akan memudahkan anda meluangkan masa tanpa makan.
 • Jangan berfikir bahawa tempoh puasa adalah masa untuk merasa lapar atau kekurangan makanan, tetapi masa untuk berehat badan anda untuk seketika dari makan.
 • Mulakan satu tempoh berhenti makan makanan apabila anda sibuk dengan rutin kerana lebih mudah untuk mengalihkan perhatian.
 • Puasa berselang-seli dengan aktiviti fizikal rutin, cukup dengan intensiti sederhana atau bergerak aktif tetapi kerap dilakukan dua atau tiga kali seminggu.

Perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menjalani puasa sekejap-sekejap

Kaedah berpuasa yang berselang - seli boleh menjadi kelaparan dan membuat anda berasa tertekan kerana anda tidak biasa dengan diet baru. Kelaparan juga boleh mengurangkan prestasi aktiviti jika anda tidak memenuhi keperluan pemakanan semasa tempoh makan. Kesan sampingan lain seperti sakit kepala dan perubahan waktu tidur mungkin berlaku apabila anda mula melakukan kaedah ini, tetapi hanya sementara sehingga tubuh menyesuaikan diri dan anda mencari kaedah yang sesuai.

Walaupun ia cenderung selamat, puasa seketika tidak bertujuan untuk sesetengah orang dengan keadaan perubatan tertentu. Oleh itu elakkan atau berunding dengan doktor jika anda mengalami keadaan berikut:

 • Mempunyai sejarah diabetes
 • Mempunyai masalah dengan paras gula darah
 • Mengalami tekanan darah rendah
 • Melaksanakan tempoh rawatan
 • Mempunyai indeks jisim badan di bawah normal
 • Mempunyai sejarah gangguan makan
 • Seorang wanita yang sedang hamil
 • Seorang wanita yang mengalami pendarahan yang berlebihan semasa haid
 • Seorang wanita yang hamil atau menyusu

Perlu diingat, makan dengan pemakanan yang mencukupi dan senaman yang teratur adalah kunci kepada kehidupan yang sihat dan mengekalkan berat badan yang ideal. Jika anda melakukan kaedah ini untuk penurunan berat badan, kesannya boleh berbeza-beza dan bergantung kepada pemakanan dan pola aktiviti.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Choi, C., 2014. Adakah Puasa Berselang-seli Mempunyai Manfaat? Sains mencadangkan ya . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.livescience.com/48888-intermittent-fasting-benefits-weight-loss.html [Diakses pada 27 Julai 2016].

Gunnars, K., 2015. Separuh Masa Berpuasa 101 - Panduan Permulaan Muktamad . [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://authoritynutrition.com/intermittent-fasting-guide/[Accessed 27 Julai 2016].

Morin, K., 2014. 5 Kaedah-kaedah berpuasa yang berselang-seli: Mana Yang Betul untuk Anda? [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://dailyburn.com/life/health/intermittent-fasting-methods/[Akses 27 Julai 2016].

Whiteman, H., 2015. Puasa: faedah dan risiko kesihatan . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.medicalnewstoday.com/articles/295914.php [Diakses pada 27 Julai 2016].

Pilihan Editor